Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Η κατάθλιψη στους άντρες συνδέεται με την ανεπάρκεια φολικού οξέως

 
Η κατάθλιψη, οι άντρες και το φολικό οξύ-βιταμίνηΒ9
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που δεν παίρνουν αρκετό φολικό οξύ στη διατροφή τους μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.
Βιταμίνη Β9 , το φολικό οξύ -folate- ή φυλλικό οξύ (folic acid)
H βιταμίνη Β9 ή folate είναι  υδατοδιαλυτή και ανακαλύφθηκε στο σπανάκι το 1941 και ονομάστηκε ” φυλλικό οξύ”από τη λέξη φύλλο ή φολικό οξύ από τη λατινική λέξη για το φύλλο -folium- έτσι
οι όροι φυλλικό οξύ και φολικό οξύ ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια  συνώνυμες , τα τελευταία όμως χρόνια η λέξη φολικό οξύ -folate- γίνεται συνώνυμο της βιταμίνης Β9 που βρίσκεται εκ φύσεως στις τροφές , σε αντιδιαστολή με το φυλλικό οξύ – folic acid , το οποίο είναι η συνθετική βιταμίνη που υπάρχει συνήθως στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Όπως είναι αναμενόμενο η βιταμίνη βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση του DNA καθώς και για πολλές άλλες σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες.
Ήδη από τη δεκαετία του 1970 μελέτες έδειξαν ότι οι καταθλιπτικοί ασθενείς είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα φολικού οξέως στο αίμα από τους μη-καταθλιπτικούς ασθενείς.
Οι μελέτες και οι έρευνες από τότε συνεχίστηκαν αμείωτα και επέμεναν σε αυτή την συσχέτιση....

Τροφές με περισσότερο κάλιο από ότι έχει η μπανάνα

Κάλιο
Μπορεί όλοι μας να γνωρίζουμε ή να έχουμε ακούσει πως η μπανάνα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο, όμως στην πραγματικότητα περιέχει λιγότερο από το 10% της ποσότητας που χρειαζόμαστε σε ημερήσια βάση.
Το ιόν του καλίου είναι απαραίτητο για τη λειτουργία όλων των γνωστών ζωντανών κυττάρων και γι’ αυτό είναι παρόν σε όλους τους φυτικούς και ζωικούς ιστούς και όλοι οι ενήλικες χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4.500 mg κάλιο την ημέρα.
Βρίσκεται σε εξαιρετικά μεγάλες συγκεντρώσεις στο εσωτερικό των φυτικών κυττάρων και ιδιαίτερα στα φρούτα, για αυτό ας δούμε ποιες άλλες τροφές εκτός από την μπανάνα, τα 100 gr της οποίας μας δίνουν 358 mg κάλιο, μας προσφέρουν το κάλιό τους και μάλιστα σε πολύ υψηλότερες ποσότητες:
– κακάο σε σκόνη 
τα 100gr μας δίνουν 1524mg κάλιο – το 44% της ημερήσιας πρόσληψης 
-μαύρα φασόλια...

Σπανάκι – η μεγάλη θρεπτική του αξία και τα οφέλη του για την υγεία μας

Σπανάκι – ένα λαχανικό υψηλότατης θρεπτικής αξίας 
Στη χώρα μας είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε φρεσκότατα και νοστιμότατα λαχανικά σχεδόν όλο το χρόνο.
Ένα από αυτά τα λαχανικά είναι και το σπανάκι.
Το λαχταριστό , καταπράσινο και θρεπτικότατο σπανάκι που το βρίσκουμε σε όλες τις λαϊκές αγορές από το Μάρτιο έως το Μάιο και από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο 
Το σπανάκι είναι ένα από τα σπουδαιότερα λαχανικά της διατροφής μας με πάμπολλα οφέλη για την υγεία μας.
Έχει αγαπηθεί σχεδόν από τους περισσότερους από εμάς , πρώτη ύλη σε πάρα πολλά νόστιμα πιάτα , των οποίων την πρωτοκαθεδρία κρατά το υπέροχο σπανακόρυζο**** – ένα αγαπημένο πιάτο για πάρα πολλούς , ένα αξιολάτρευτο comfort food!
Η πατρίδα του είναι  η αρχαία Περσία και οι γύρω χώρες.
Από εκεί πέρασε στην Ινδία , αλλά δεν είναι γνωστό ποιος το έφερε εκεί.
Οι Αρχαίοι Κινέζοι το πήραν από την Ινδία και του έδωσαν το όνομα “Περσικό λαχανικό”.
Και ο μύθος λέει πως κάποια στιγμή του έτους 647 ο αυτοκράτορας της Κίνας , δέχθηκε  από τον βασιλιά του Νεπάλ ένα περίεργο δώρο.
Κάτι πράσινα φύλλα , χωρίς ιδιαίτερη οσμή και με ασυνήθιστη γεύση.
Μια γεύση γλυκιά και πρωτόγνωρη , που αποκαλύφθηκε όταν οι μάγειρες της αυτοκρατορικής αυλής , αποφάσισαν να βράσουν τα πολύτιμα χορταρικά...