Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

όταν με ρώτησαν τι είναι "συνειδητό φαγητό" είπα...

...πως είναι η σκόπιμη προσοχή, με έναν συγκεκριμένο τρόπο, στον τρόπο που τρώμε,
χωρίς κριτική, την παρούσα στιγμή/στο εδώ και τώρα"
"Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους δεν δίνουν σημασία και δεν προσέχουν στον τρόπο που τρώνε. ..
Γευματίζουν αγχωμένοι,
συζητώντας τα προβλήματα της καθημερινότητας, 
χειρονομώντας, 
πολλές φορές καβγαδίζοντας,
βλέποντας τηλεόραση και στα ενδιάμεσα βάζουν και μια μπουκιά στο στόμα τους! 
Και το χειρότερο, δεν βλέπουν τίποτα παράλογο, σε όλ’ αυτά. 
Νομίζουν ότι ο οργανισμός τους θα αναλάβει την πρόσληψη και θα κάνει τη διαλογή όλων των θεραπευτικών στοιχείων που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του. 
Και βέβαια ο οργανισμός αναλαμβάνει το έργο αυτό, εκείνο όμως που αγνοούν οι περισσότεροι είναι πως η τροφή περιέχει δυνάμεις και στοιχεία λεπτοφυούς φύσης που μπορεί να προσλάβει μόνον όποιος τρέφεται συνειδητά. 
Τα στοιχεία αυτά είναι  ικανά να  βοηθήσουν και να βελτιώσουν τις σκέψεις, 
τα συναισθήματα και όλη τη συμπεριφορά όσων τρώνε συνειδητά.
Το "συνειδητό φαγητό" μας ενθαρρύνει να αποκτήσουμε επίγνωση και των διατροφικών μας εμπειριών.
Και αν με ρωτήσετε τι είναι "συνειδητό φαγητό", θα σας πως είναι η σκόπιμη προσοχή, με έναν συγκεκριμένο τρόπο, στον τρόπο που τρώμε,
χωρίς κριτική, την παρούσα στιγμή/στο εδώ και τώρα"
Και ναι, η ενσυνείδητη διατροφή προέρχεται από την ευρύτερη φιλοσοφία της ενσυνειδητότητας, μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική αιώνων που χρησιμοποιείται από πάρα πολλά άτομα!
     Η ενσυνειδητότητα είναι μια σκόπιμη εστίαση στις σκέψεις, 
τα συναισθήματα και τις σωματικές αισθήσεις μας στην παρούσα στιγμή. 
     Η ενσυνειδητότητα στοχεύει στο να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασης και των επιλογών μας, αντί να αντιδρούμε και να ασκούμε κριτική!
Το να τρώμε με επίγνωση σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε όλες τις φυσικές και συναισθηματικές μας αισθήσεις για να βιώσουμε και να απολαύσουμε τα τρόφιμα που επιλέξαμε!
Αυτό συμβάλλει στην αύξηση της ευγνωμοσύνης μας για το φαγητό, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη συνολική διατροφική μας εμπειρία. 
     Η συνειδητή διατροφή μας ενθαρρύνει να κάνουμε επιλογές που θα είναι ικανοποιητικές και θρεπτικές για το δικό μας σώμα. 
Ωστόσο, αποθαρρύνει το να "κρίνει" κανείς τις διατροφικές του συμπεριφορές, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί τύποι διατροφικών εμπειριών. 
Καθώς αποκτούμε μεγαλύτερη επίγνωση των διατροφικών μας συνηθειών, μπορούμε να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση αλλαγών συμπεριφοράς που θα ωφελήσουν τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας.
     Η ενσυνείδητη διατροφή εστιάζει στις διατροφικές μας εμπειρίες, στις αισθήσεις που σχετίζονται με το σώμα μας, καθώς και στις σκέψεις και τα συναισθήματα σχετικά με το φαγητό, με αυξημένη επίγνωση και χωρίς κριτική. 
Δίνεται προσοχή στα τρόφιμα που επιλέγονται, στις εσωτερικές και εξωτερικές σωματικές ενδείξεις και στις αντιδράσεις σας σε αυτές τις ενδείξεις.
Ο στόχος είναι να προωθηθεί μια πιο ευχάριστη εμπειρία γεύματος και η κατανόηση του διατροφικού περιβάλλοντος.
     Η ενσυνείδητη διατροφή είναι μια προσέγγιση στο φαγητό που μπορεί να συμπληρώσει οποιοδήποτε διατροφικό πρότυπο. 
Έρευνες έχουν δείξει ότι η συνειδητή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ψυχολογική ευεξία, 
αυξημένη ευχαρίστηση κατά το φαγητό και ικανοποίηση από το σώμα. 
Ο συνδυασμός στρατηγικών συμπεριφοράς, όπως η εκπαίδευση ενσυνειδητότητας, με γνώσεις διατροφής οδηγεί σε υγιεινές επιλογές τροφίμων που μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, προωθούν πιο ευχάριστες εμπειρίες γεύματος και υποστηρίζουν μια υγιή εικόνα του σώματός μας!
     Και τώρα πέντε πρακτικές προσεκτικής διατροφής για όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε
1. τιμάμε το φαγητό μας!
αναγνωρίζουμε ποιος ετοίμασε το γεύμα μας και τρώμε χωρίς περισπασμούς για να βοηθήσουμε στην εμβάθυνση της διατροφικής εμπειρίας.
2. ενεργοποιούμε όλες μας τις αισθήσεις!
παρατηρούμε τους ήχους, 
τα χρώματα, 
τις μυρωδιές, 
τις γεύσεις και τις υφές του φαγητού μας και πώς αισθανόμαστε όταν τρώμε και κάνουμε παύσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να ενεργοποιήσουμε αυτές τις αισθήσεις.
3. σερβίρουμε σε μέτριες μερίδες!
για να αποφύγουμε υπερκατανάλωση τροφής και σπατάλη τροφίμων
4. απολαμβάνουμε μικρές μπουκιές και μασάμε καλά!
έτσι, επιβραδύνουμε το γεύμα μας και βιώνουμε πλήρως τις γεύσεις του φαγητού μας
5. τρώμε αργά για να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής!
έτσι, αναγνωρίζουμε πότε αισθανόμαστε χορτασμένοι για να σταματήσουμε ικανοποιημένοι.
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia - botanologia.gr