Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Βάλσαμο για την αποκατάσταση της ισορροπίας του δέρματός μας για μετά από την έκθεσή του στον ήλιο

Τα βοτανικά ιάματα δεν χρειάζονται πολύπλοκες διαδικασίες για να παρασκευαστούν και μπορούμε όλοι μας να τα ετοιμάσουμε.
Στα βοτανικά ιάματα έχω εντάξει και τα βάλσαμα, τα οποία είναι πολύ εύκολα, και αυτά,  στην παρασκευή τους γιατί η βάση τους, πάνω στην οποία θα στηριχτεί ότι ετοιμάσουμε, είναι το λάδι και το μελισσοκέρι.
Τα βάλσαμα δεν περιέχουν νερό και μπορούν να διατηρηθούν αρκετό καιρό χωρίς συντηρητικά.
Αυτό που μπορεί να μας δυσκολέψει, λίγο,  στη χρήση τους είναι η λιπαρή τους υφή, και η πιθανότητα οξείδωσής των λαδιών που θα χρησιμοποιήσουμε.
Για να αποφύγουμε την οξείδωση προσθέτουμε βιταμίνη Ε, η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό ή χρησιμοποιούμε λάδι που δύσκολα οξειδώνεται.
Η πρότυπη ποσότητα είναι:
~15% κερί μέλισσας
~ 85% φυτικά λάδια
Ανάλογα με τη χρήση του βάλσαμου, χρησιμοποιούμε και το ανάλογο λάδι.
Το βάλσαμο το εφαρμόζουμε...

Πως πρέπει να τρώμε το καρπούζι και πως και που το αποθηκεύουμε

Δεν βάζουμε το καρπούζι στο ψυγείο!
Το καρπούζι  όταν ψύχεται είναι λιγότερο θρεπτικό.
Όταν είναι κρύο, το καρπούζι έχει λιγότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το καρπούζι που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Οι Γάλλοι επιμένουν να ισχυρίζονται πως το καρπούζι είναι το φρούτο των αγγέλων.
# Σε ποια θερμοκρασία όμως πρέπει να τρώμε το καρπούζι;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του , σε αντίθεση με αυτό που τοποθετείται στο ψυγείο.
Οι μελετητές εστίασαν την μελέτη τους στα  καροτενοειδή του καρπουζιού  ,τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά.
Το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και από το φρεσκοκομμένο από το χωράφι και αυτό γιατί – όπως επισημαίνουν οι μελετητές – το καρπούζι εξακολουθεί να παράγει θρεπτικά συστατικά ημέρες μετά την συγκομιδή του και η τοποθέτησή του σε ψυχρό περιβάλλον – όπως στο ψυγείο – επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία.
Το καρπούζι που φυλάσσεται στους 21°C έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή σε σύγκριση με το φρεσκοκομένο από το χωράφι.
Σε σύγκριση με τα φρέσκα φρούτα, το καρπούζι που αποθηκεύεται στους 21°C κέρδισε 11-40% περισσότερο λυκοπένιο και 50-139%  β-καροτένιο, ενώ το καρπούζι που αποθηκεύτηκε στους 13 ° C άλλαξε ελάχιστα την περιεκτικότητα σε καροτενοειδή...
read more:https://botanologia.gr/karpoyzi-to-zita-o-organismos-mas-to-epivallei-to-kalokairi/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr