Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Η πανίσχυρη φλαβόνη luteolin και η ευεργετική επίδρασή της στη μνήμη

Η luteolin, τα βότανα και τα λαχανικά που την περιέχουν και η επίδρασή της στη μνήμη μας
Η μνήμη είναι η νοητική μας ικανότητα, με την οποία αποθηκεύουμε, αναγνωρίζουμε αλλά και ανακαλούμε,
αναπλάθουμε πληροφορίες και εμπειρίες.
Με τη μνήμη μας όχι μόνο αποθηκεύουμε αλλά και διατηρούμε όλα τα δεδομένα της ζωής μας – άρα δεν χρειάζεται – νομίζω – να επισημανθεί η σημαντικότητά της, εκείνο που -νομίζω -πως πρέπει να επισημανθεί είναι ο τρόπος που πρέπει να ακολουθούμε για να μην αυτή εξασθενίσει και κάποια μέρα μας αποχαιρετίσει.
Η μνήμη μας ακολουθεί μία πορεία αντιστρόφως ανάλογη με τον χρόνο.
Όσο ο χρόνος της ηλικίας του ανθρώπου αυξάνεται, τόσο η μνήμη μειώνεται.
Υπάρχει τρόπος να μειώσουμε το πρόβλημα της μείωσης της μνήμης;
Και βέβαια, όλα τα προβλήματα έχουν τη λύση τους
Εκτός από τις πολλές ασκήσεις που βελτιώνουν την μνήμη, συμμάχους μας έχουμε και πάρα πολλές τροφές.
Σε έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχει βρεθεί ότι οι διατροφικές βιταμίνες:
βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ -folate- 

Πως το γιαούρτι δυναμώνει τα οστά μας

Οι συνταξιούχοι που τρώνε καθημερινά ένα γιαούρτι μπορεί να μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να παρουσιάσουν οστεοπόρωση, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιρλανδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε 4.310 συμπατριώτες τους ηλικίας άνω των 60 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα γιαούρτι την ημέρα σχετίζεται με μείωση κατά 39% του κινδύνου οστεοπόρωσης στις γυναίκες και κατά 52% στους άνδρες.

Μάλιστα, οι ερευνητές λένε πως όσο περισσότερο γιαούρτι τρώει ένας ηλικιωμένος τόσο περισσότερο ωφελεί την οστική υγεία του, διότι αυξάνει την οστική πυκνότητά του.

Στην πραγματικότητα, μετρήσεις στο ισχίο και στην κεφαλή του μηριαίου έδειξαν πως οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά γιαούρτι είχαν 3% έως 4% υψηλότερη οστική πυκνότητα, απ’ ό,τι όσοι δεν έτρωγαν γιαούρτι.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Osteoporosis International».

Οπως γράφουν οι επιστήμονες από το κολέγιο Trinity, στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο της μελέτης τους ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και να υποβληθούν σε μετρήσεις οστικής πυκνότητας, ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία.
Επιπλέον, υποβλήθηκαν σε διάφορες μετρήσεις της φυσικής κατάστασής τους.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την φυσική κατάσταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται και με βελτιωμένη φυσική κατάσταση στις γυναίκες (οι σχετικές μετρήσεις τους ήταν κατά 6,7% καλύτερες απ’ ό,τι στις εθελόντριες που δεν έτρωγαν γιαούρτι).

«Το γιαούρτι είναι καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμίνης D, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, πρωτεϊνών και προβιοτικών και πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός όλων αυτών είναι που παρέχει τα οφέλη που παρατηρήσαμε», δήλωσε στην εφημερίδα «New York Times» ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ιμον Τζ. Λερντ.
«Επειδή, όμως, πολλά γιαούρτια περιέχουν ζάχαρη, πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός ως προς το ποια και πόσα γιαούρτια θα καταναλώσει για να προστατεύσει την υγεία των οστών του».

Ο δρ Λερντ επισήμανε επίσης ότι η παρούσα μελέτη υπέδειξε απλώς μία συσχέτιση, επομένως τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευθούν κι από άλλες για να θεωρηθούν οριστικά.
Εως τότε, όμως, δεν θα έβλαπτε να βάλετε το γιαούρτι στη ζωή σας, εκτός κι αν έχετε αντένδειξη σε αυτό

Κατανάλωση γιαουρτιού κατά οστεοπόρωσης

Οι αθλητικές δραστηριότητες απαιτούν γερά κόκαλα. Και σύμφωνα με τους ερευνητές, το γιαούρτι συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.
Το καθημερινό γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης σε γυναίκες και άνδρες.
Οι άνθρωποι που τρώνε γιαούρτι κάθε μέρα έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωση, σύμφωνα με μια νέα ιρλανδική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ιμον Λερντ της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα οστεοπόρωσης Osteoporosis International, μελέτησαν στοιχεία για 4.310 ανθρώπους άνω των 60 ετών, συσχετίζοντας τη διατροφή τους με την υγεία των οστών τους.
Διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού σχετιζόταν με 39% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και 31% μικρότερο κίνδυνο οστεοπενίας στις γυναίκες, καθώς επίσης με 52% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης στους άνδρες, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου γιαούρτι.
Οι άνθρωποι που έτρωγαν το περισσότερο γιαούρτι καθημερινά, είχαν 3% έως 4% μεγαλύτερη οστική πυκνότητα, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο, όπως έδειξαν οι σχετικές μετρήσεις.
Ακόμη είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ φυσικής κατάστασης.
«Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή θρεπτικών ιχνοστοιχείων, βιταμινών D και Β, ασβεστίου, πρωτεΐνης και προβιοτικών, κάτι που το καθιστά πολύ ωφέλιμο», δήλωσε ο Λερντ και τόνισε ότι οι ηλικιωμένοι έχουν κάθε λόγο να τρώνε γιαούρτι, εάν θέλουν πιο υγιή κόκαλα.
πηγή:kathimerini.gr
πηγή του άρθρου:ygeia.tanea.gr
photo:pixabay.com
thalia-botanologia.blogspot.gr