Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη, 22 Μαΐου 2018

Τα βότανα-μυρωδικά της καθημερινότητάς μας και η σπουδαιότητά τους

Στο ψυγείο μας και στο τραπέζι μας σχεδόν καθημερινά υπάρχουν πολλά μυρωδικά και βότανα -αν δεν υπάρχουν θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχουν- τα οποία ,εκτός από ευέλικτα υλικά στη μαγειρική, έχουν ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων και χρήσεων που κάνουν τη διατροφική του αξία αδιαμφισβήτητη. 
Ας θυμηθούμε τα σπουδαιότερα και γιατί δεν πρέπει να λείπουν από το ψυγείο μας και από την καθημερινή μας διατροφή!
Ο άνηθος – είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου,ιδανικός για την προστασία των οστών μας
Ο βασιλικός – παρέχει προστασία σε κυτταρικό επίπεδο,προσφέρει συμπτωματική ανακούφιση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και στις χρόνιες φλεγμονές του εντέρου.
Το δεντρολίβανο – βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα του εγκεφάλου να ανακαλεί....
read more:https://botanologia.gr/ta-votana-myrodika-tis-kathimerinotitas-mas-kai-i-spoydaiotita-toys/

Η αποστειρωμένη-απαλλαγμένη από τα μικρόβια- σύγχρονη ζωή συνδέεται με την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας

Η σύγχρονη ζωή μας απαλλαγμένη από τα μικρόβια είναι η αιτία του πιο συνηθισμένου τύπου καρκίνου στα παιδιά, σύμφωνα με έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες της Βρετανίας.

Με την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας συνδέουν οι επιστήμονες τα αποστειρωμένα περιβάλλοντα.
Η υπερβολική καθαριότητα στα σπίτια και η επακόλουθη δραστική μείωση βακτηρίων, καθώς και η απομόνωση των παιδιών από άλλα παιδιά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, μπορούν να έχουν ως παρενέργεια την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη-ορόσημο, την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση.
Όταν ένα ευάλωτο παιδί δεν εκτίθεται έγκαιρα στο σπίτι του ή στις παρέες του σε μικροοργανισμούς, ώστε να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημά του, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνηση μια αλυσίδα αρνητικών βιολογικών αντιδράσεων, με πιθανή κατάληξη την εμφάνιση λευχαιμίας.

Χωρίς επαρκή ανοσία, ένα παιδί που απλώς θα κολλούσε τον ιό της εποχικής γρίπης, το δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημά του,υπόαρχει κίνδυνος,να κάνει υπερπαραγωγή λευκών κυττάρων, κάτι που ευνοεί την εκδήλωση παιδικού καρκίνου.

Ο καθηγητής Mel Greaves του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου, ο οποίος έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου "Nature Review Cancer" αξιολόγησε έρευνες από 30 τελευταία χρόνια για να καταλήξει σε αυτό που αποκάλεσε «παράδοξο της προόδου στις σύγχρονες κοινωνίες», δηλαδή οι πρόοδοι στην καθαριότητα να ευνοούν την εκδήλωση καρκίνου.

Η μελέτη δημιουργεί ελπίδες ότι, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, η λευχαιμία είναι δυνατό να γίνει μια πάθηση που θα μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον. Η επαφή με άλλα παιδιά από όσο γίνεται μικρότερη ηλικία, ο θηλασμός, το παιγνίδι στο ύπαιθρο και η αποφυγή υπερβολικής οικιακής καθαριότητας είναι ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα πρόληψης.
«Οι περισσότερες περιπτώσεις παιδικής λευχαιμίας είναι πιθανώς εφικτό να προληφθούν, με τον ίδιο ίσως τρόπο που ήδη εξετάζεται για τις αυτοάνοσες παθήσεις ή τις αλλεργίες, δηλαδή με απλές και ασφαλείς παρεμβάσεις για να εκτίθενται τα μικρά παιδιά σε μια ποικιλία κοινών και αβλαβών μικροοργανισμών», δήλωσε ο δρ Greaves.

Η ασθένεια είναι διαδεδομένη περισσότερο στις πλούσιες κοινωνίες και τα περιστατικά της αυξάνονται με ρυθμό περίπου 1% ετησίως.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η νόσος συνήθως προκαλείται μέσα από μια διαδικασία δύο σταδίων. Αρχικά, συμβαίνει μέσα στη μήτρα μια γενετική μετάλλαξη που προδιαθέτει μερικά παιδιά για τη νόσο. Όμως μόνο το 1% των παιδιών με αυτή τη γενετική προδιάθεση θα αναπτύξουν τελικά καρκίνο.
Στη συνέχεια, η έλλειψη έκθεσης σε μικρόβια κατά το πρώτο έτος της ζωής αποτυγχάνει να διδάξει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει σωστά τις απειλές.

Η νόσος μπορεί να πυροδοτηθεί αργότερα στη ζωή,όταν εκτίθενται σε συνήθεις λοιμώξεις εκείνα τα παιδιά που κατά το πρώτο έτος της ζωής τους μεγάλωσαν σε αποστειρωμένα από την υπερβολική καθαριότητα περιβάλλοντα.

Ο καθηγητής Greaves δήλωσε: "Η έρευνα δείχνει έντονα ότι η οξεία λευχαιμία έχει σαφή βιολογική αιτία και προκαλείται από ποικίλες λοιμώξεις σε παιδιά με προδιάθεση,τα ανοσοποιητικά συστήματα των οποίων δεν έχουν οπλιστεί σωστά".

Τα αποδεικτικά στοιχεία που συνέβαλαν στην αποκρυστάλλωση της υπόθεσης περιλαμβάνουν:
- Μελέτες που δείχνουν παιδιά που πήγαν στο βρεφονηπιακό σταθμό ή είχαν μεγαλύτερα αδέλφια, τα οποία τα εκθέτουν σε βακτήρια, να είχαν χαμηλότερα ποσοστά λευχαιμίας
- Ο θηλασμός - ο οποίος προάγει καλά βακτήρια στο έντερο - να προστατεύει τα παιδιά από τη λευχαιμία
- Τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό, έναντι αυτών που γεννιούνται με καισαρική τομή να έχουν χαμηλότερα ποσοστά λευχαιμίας,- ο φυσιολογικός τοκετός εκθέτει το βρέφος σε περισσότερα μικρόβια, πράγμα θετικό για το ανοσοποιητικό σύστημά του.
- Τα ζώα που γεννήθηκαν εντελώς απαλλαγμένα από μικρόβια ανέπτυξαν λευχαιμία όταν εκτέθηκαν σε λοίμωξη.
Και βέβαια επισημαίνουν οι ερευνητές,αυτή η μελέτη δεν ήρθε για να κατηγορήσει τους γονείς ότι είναι υπερβολικά καθαροί και υγιεινοί,αλλά για να επιστήσει την προσοχή και να αναδείξει το τίμημα που πληρώνουμε για την πρόοδο,και η κοινωνία αλλά και η ιατρική.
Η επαφή με τα ευεργετικά βακτήρια είναι περίπλοκη, δεν αφορά μόνο την αγκαλιά ή την καθαριότητα,ή την υγιεινή.
Και προσθέτει ο καθηγητής Prof Greaves: «Η πιο σημαντική προοπτική, είναι ότι οι περισσότερες περιπτώσεις παιδικής λευχαιμίας είναι πιθανόν να αποφευχθούν».
Το όραμά του είναι να δίνει στα παιδιά ένα ασφαλές κοκτέιλ βακτηρίων- όπως μέσω ενός γιαουρτιού-το οποίο θα βοηθήσει στην εκπαίδευση και ατσάλωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτή η ιδέα απαιτεί περαιτέρω έρευνα.
Εν τω μεταξύ, ο Prof Greaves δήλωσε ότι οι γονείς θα μπορούσαν "να θορυβούνται λιγότερο για τις συνήθεις ή ασήμαντες μολύνσεις των παιδιών τους και να ενθαρρύνουν την κοινωνική επαφή με άλλα και μεγαλύτερα παιδιά".
Ο Δρ Alasdair Rankin, διευθυντής έρευνας στην φιλανθρωπική οργάνωση Bloodwise του καρκίνου του αίματος, δήλωσε:"Όταν αναπτύσσουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα νωρίς στη ζωή μας μπορεί να ελαττώσουμε ελαφρώς τον κίνδυνο, δεν υπάρχει όμως κάτι που να πιστοποιεί πως μπορούμε να αποτρέψουμε δια παντός τον κίνδυνο,για αυτό καλούμε τους γονείς να μην ανησυχούν, και επ' ουδενί να θεωρηθούν υπεύθυνο των εαυτό τους,αλλά να ενθαρρύνουν με κάθε τρόπο την επαφή των μωρών τους με άλλα μωρά".

Και συνεχίζοντας ο Prof Greaves επισημαίνει:
Η μελέτη αυτή αποτελεί μέρος μιας μαζικής αλλαγής που λαμβάνει χώρα στην ιατρική.
Μέχρι σήμερα αντιμετωπίσαμε τα μικρόβια ως κάτι κακό.
Ωστόσο κατανοώντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν για την υγεία και την ευημερία μας, το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω,στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης, που αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία του μικροβιώματος για την υγεία μας και στην κατανόηση των ασθενειών από τις αλλεργίες μέχρι την νόσος του Πάρκινσον και την κατάθλιψη και τώρα τη λευχαιμία.

αναφορές και πηγές πληροφόρησης:
http://www.bbc.com/news/health-44199844
http://www.sciencemediacentre.org/prof-mel-greaves-why-do-children-get-leukaemia/

Κείμενο επιμέλεια:
thalia botanologia.blogspot.gr