Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Πρεβιοτικά και προβιοτικά - οι σύμμαχοι του εντερικού μας συστήματος

Τα πρεβιοτικά -prebiotics- δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό αλλά βοηθούν στην ανάπτυξή τους.

Τα προβιοτικά -probiotic- είναι φιλικά βακτήρια που ζουν κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα.
Σε αυτό μου το άρθρο θα κάνουμε μία πρώτη γνωριμία με τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά και θα δούμε γιατί λαχανικά όπως το ξερό κρεμμύδι αλλά και το «ζυμωμένο» ή τουρσί είναι άκρως απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του εντερικού μας συστήματος.
Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά αποτελούν βασικές πτυχές μιας σωστής και ολοκληρωμένης θρεπτικής διατροφής καθώς
συμπληρώνουν το ένα το άλλο και συνεργάζονται , με αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας του εντερικού μας συστήματος και κατ επέκταση του οργανισμού μας.
Και τα δύο , πρεβιοτικά και προβιοτικά , λειτουργούν σε αρμονία το ένα με το άλλο και μια διατροφή , η οποία δεν τα περιέχει μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Λοιπόν..
Πρεβιοτικά
Πολλά τρόφιμα περιέχουν κάποια ιδιαίτερα συστατικά τα οποία ονομάζονται πρεβιοτικά -prebiotics- και τα οποία προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου μας.
Τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό αλλά...