Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας, ιδίως Αλτσχάιμερ, λόγω του θορύβου από οχήματα και τρένα

Η συχνή και μακρόχρονη έκθεση των ανθρώπων στους θορύβους από την κυκλοφορία των οχημάτων και των τρένων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας, ιδίως Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μανουέλα Καντουάρια του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal(BMJ)», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου δύο εκατομμύρια άτομα άνω των 60 ετών, συσχετίζοντας τον κίνδυνο άνοιας με τον τόπο κατοικίας και την εγγύτητά της σε μεγάλο δρόμο ή σε σιδηροδρομική γραμμή. 
Στη διάρκεια των περίπου δέκα ετών της μελέτης διαγνώστηκαν 103.500 νέα περιστατικά άνοιας, εκ των οποίων 31.219 Αλτσχάιμερ, 8.664 αγγειακής άνοιας και 2.192 άνοιας σχετιζόμενη με νόσο Πάρκινσον.

Διαπιστώθηκε ότι η κατά μέσο όρο δεκαετής έκθεση ενός ανθρώπου στον θόρυβο οχημάτων ή τρένων, ιδίως όσων ζούσαν στις πιο εκτεθειμένες πλευρές των κτιρίων, σχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο κάθε είδους άνοιας, με τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ να είναι κατά μέσο όρο 37% μεγαλύτερος για έκθεση σε θορύβους αυτοκινήτων έντασης άνω των 55 ντεσιμπέλ και 24% μεγαλύτερος για θορύβους τρένων άνω των 50 ντεσιμπέλ, σε σχέση με θορύβους κάτω των 40 ντεσιμπέλ. 
Στην περίπτωση μιας άλλης μορφής άνοιας, της αγγειακής, μόνο ο θόρυβος των δρόμων και όχι των τρένων βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο.

Παράλληλα, οι θόρυβοι και από άλλες δραστηριότητες (αεροδρόμια, βιομηχανίες κ.α.) μπορεί να ενέχονται στην επιβάρυνση της υγείας. 
Οι πιθανές εξηγήσεις για την επίπτωση του θορύβου στην υγεία περιλαμβάνουν την πρόκληση απελευθέρωσης ορμονών του στρες, τη διαταραχή του ύπνου, τις αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα κ.α. 
Ο θόρυβος μπορεί επίσης να επιδεινώσει παθήσεις όπως η υπέρταση, αυξάνοντας έτσι έμμεσα τον κίνδυνο άνοιας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως το 15% των ετήσιων περιστατικών άνοιας στη Δανία μπορεί να αποδοθούν στους θορύβους, πράγμα που -εφόσον επιβεβαιωθεί- σημαίνει ότι η μείωση των θορύβων συνιστά σημαντική παρέμβαση προτεραιότητας από άποψη δημόσιας υγείας. Παγκοσμίως οι άνθρωποι με άνοια αναμένεται να υπερβούν τα 130 εκατομμύρια το 2020. 
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εκδήλωση άνοιας. 
Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τους θορύβους με άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη και παχυσαρκία.

Οι θόρυβοι από τις μεταφορές και μετακινήσεις θεωρούνται ο δεύτερος χειρότερος περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη μετά την ρύπανση του αέρα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα πέμπτο(20%)των Ευρωπαίων εκτίθενται σε θορύβους οχημάτων, τρένων, αεροπλάνων κ.α. πάνω από το συνιστώμενο επίπεδο των 55 ντεσιμπέλ.

Πρωτοπόρα εφαρμογή πρόβλεψης Αλτσχάιμερ από βραβευμένους Έλληνες επιστήμονες

Ένα ανεκτίμητο δώρο πρόκειται να δοθεί σε όλους τους Έλληνες από τους επιστήμονες - ερευνητές της Αμερικής και του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για μία πρωτοπόρα εφαρμογή πρόβλεψης της νόσου Αλτσχάιμερ, η χρήση της οποίας θα γίνεται με μεγάλη ευκολία μέσω κινητών συσκευών, τηλεφώνων και τάμπλετ, ενώ αποτελεί μετεξέλιξη της πλατφόρμας ALTOIDA. Πρόκειται για μία καινοτόμα παγκοσμίως τεχνολογία των έξυπνων ψηφιακών βιοδεικτών για τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία πρόσφατα απέσπασε την ανώτερη διάκριση με τον χαρακτηρισμό «τεχνολογία αιχμής» από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA).

      Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα υλοποίησης και παρακολούθησης ενός στρατηγικού σχεδίου μεταφραστικής έρευνας για την διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ και των σχετικών διαταραχών στην Ελλάδα και συντονίζεται από μέλη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ (Hellenic Initiative Αgainst Alzheimer's Disease). Η εφαρμογή στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της εξατομικευμένης ιατρικής στην Ελλάδα μέσω της δημιουργίας πλατφόρμας νοητικής υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της νοητικής υγείας σε άτομα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας. Μέσω της συνεργασίας θα προσαρμοσθούν στις ελληνικές παραμέτρους και θα εξελιχθούν διαγνωστικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και «ενεργών» ψηφιακών βιοδεικτών, οι οποίες έχουν ήδη δοκιμαστεί και εγκριθεί από το FDA στην άλλη πλευρά του ατλαντικού.

      Μία δεύτερη σημαντική ανακοίνωση είναι ότι η πλατφόρμα θα αναπροσαρμοσθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης από τους Έλληνες επιστήμονες για την πρόγνωση της νόσου Πάρκινσον. Η «τεχνολογία αιχμής θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα, με αφορμή την ευκαιρία της επίσημης έναρξης του Digital Innovation HUB: Health Hub στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Μέσω της συνεργασίας με το επιστημονικό δίκτυο του Health Hub, το οποίο αποτελείται ήδη από 25 εταίρους, θα προσαρμοστούν στις ελληνικές παραμέτρους και θα εξελιχθούν διαγνωστικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και «ενεργών» ψηφιακών βιοδεικτών, οι οποίες έχουν ήδη βραβευθεί στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

      «Η νέα πλατφόρμα για Πάρκινσον θα μπορούσε να επιτρέψει την προγνωστική διάγνωση νευροεκφυλιστικών διαταραχών σε επίπεδο πληθυσμού, η οποία με τη σειρά της θα επιτρέψει την προληπτική και θεραπευτική παρέμβαση στα πρώτα στάδια για να καθυστερήσει την έναρξη και να βελτιώσει τα κλινικά αποτελέσματα. Η πλατφόρμα έχει παραμετροποιηθεί με την χρήση δεδομένων των τελευταίων 20 ετών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά την παραμονή του στην Κέρκυρα, ο δρ Ιωάννης Ταρνανάς, επιστημονικός υπεύθυνος της Altoida.   

   «H ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας ανέπτυξε καινοτόμες υπολογιστικές τεχνικές Βιοπληροφορικής και Μηχανικής Μάθησης σε ψηφιακά κλινικά δεδομένα, με σκοπό τον προσδιορισμό βιοδεικτών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μοντέλων και αντίστοιχων εφαρμογών, που θα συσχετιστούν με βελτιωτικές ενέργειες πριν την εκτενή βλάβη των ντοπαμινεργικών νευρώνων στον ευπαθή πληθυσμό», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας και πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου Παναγιώτης Βλάμος.

      «Πρώιμα αποτελέσματα δοκιμών στη βάση δεδομένων BiHΕLab Brain Registry Prodromal PD At Risk Cohort (DNS2_PD) διαπίστωσαν ότι η νέα πλατφόρμα έχει προγνωστική ακρίβεια σε προκλινικό στάδιο της Πάρκινσον 93%, ενώ προσφέρει επίσης περίπου 91% ευαισθησία και 82% ακρίβεια στην πρόβλεψη της εξέλιξής της. Αυτό την καθιστά περίπου 2,6 φορές πιο ευαίσθητη από τα παραδοσιακά τεστ νευρολογικής εκτίμησης και επιπλέον είναι πολύ πιο εύχρηστη λόγω της δεκάλεπτης διάρκειάς της» επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Ι. Ταρνανάς.