Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2018

τυριά-ποιά είδη μπορούν να τρώνε και ποια όχι οι διαβητικοί

δυό λόγια για την ιστορία του τυριού!!!

η πραγματική αυγή του τυριού ήρθε πριν περίπου 8500 χρόνια από σήμερα!!!
με την ανακάλυψη του τυριού, ξαφνικά οι πρώτοι εκείνοι παλιοί άνθρωποι μπορούσαν να προσθέσουν γαλακτοκομικά στη διατροφή τους!!!
γιατί:
διότι οι πρώτοι εκείνοι άνθρωποι ,και ειδικά οι νομάδες,είχαν δυσανεξία στη λακτόζη!!!
μόνο τα μωρά κατανάλωναν γάλα!!!
οι ενήλικες είχαν δυσανεξία και μόνο μετά το 5500 π.χ άρχισε σιγά-σιγά να ανέχεται ο οργανισμός τους τη λακτόζη,που είναι τουλάχιστον χίλια χρόνια μετά την ανάκάλυψη του τυριού!!!
τα πρώιμα τυριά τα έφτιαχναν ή από κατσικίσιο ή από πρόβειο γάλα,όταν κάποιοι περίεργοι άνθρωποι εκείνης της εποχής,παρατήρησαν ότι ο οργανισμός τους δέχτηκε πολύ καλύτερα το περίεργο στερεό προϊόν, στο οποίο μετατράπηκε το γάλα που μετέφεραν μέσα σε ένα ασκί από στομάχι ζώου!!!
ήταν ο πρόδρομος του τυριού!!!
και αυτό συνέβη επειδή το 80% της λακτόζης αποστραγγίστηκε αφήνοντας ένα εύπεπτο και, μάλλον, νόστιμο φρέσκο ​​τυρί!!!
αυτά τα πολύ-πολύ λίγα από την ιστορία του τυριού* που μου την θύμισε το πάρα-κάτω άρθρο που διάβασα στον enallaktiko και μεταφέρω,για να γνωρίζουμε:

πιά τυριά πρέπει να τρώνε οι διαβητικοί

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι ορισμένα είδη τυριού και σε συγκεκριμένες ποσότητες μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά 12%.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έτρωγαν μόνο 55 γραμμάρια τυριού (περίπου δύο φέτες) την ημέρα έπαιρναν τα οφέλη του για την υγεία.
Δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ακριβώς γιατί συνέβαινε αυτό, αλλά το τυρί έχει πολλά θετικά στοιχεία για τους διαβητικούς, όπως:

* Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι απελευθερώνει γλυκόζη αργά και δεν προκαλεί απότομη αύξησή της στο αίμα.
* Περιέχει πολλές πρωτεΐνες που κρατούν το άτομο χορτασμένο.

Τα τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (διαιτητικό νάτριο) είναι καλύτερα για τους διαβητικούς, επειδή δεν αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και, άρα, δεν προκαλούν και δεν επιδεινώνουν τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τέτοια  τυριά, με λίγο αλάτι,  είναι το έμενταλ, η μοτσαρέλα και το τυρί κρέμα. Αντιθέτως, η φέτα, το ένταμ και το χαλούμι έχουν περισσότερο αλάτι και δεν είναι κατάλληλα για τους διαβητικούς.
~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:enallaktikos.gr
photo:google.gr
korakianiti.gr
~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr
*κάποια άλλη στιγμή ίσως αναφερθώ στην ιστορία του τυριού