Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Πως ο θόρυβος καταστρέφει τον νευροδιαβιβαστής GABA του εγκεφάλου.

Πολλές φορές ακούμε για διάφορα προϊόντα που κυκλοφορούν και αναρωτιόμαστε τι είναι και ποιος ο ρόλος τους.
Ένα από αυτά είναι και το GABA
Τι είναι λοιπόν το GABA,υπάρχει στον οργανισμό μας;
Kαι αν ναι,που βρίσκεται και σε τι χρησιμεύει;
Το GABA είναι νευροδιαβιβαστής!
Και νευροδιαβιβαστές ονομάζουμε τις  βιοχημικές ενώσεις, οι οποίες χρησιμεύουν στην μεταβίβαση πληροφοριών από ένα νευρώνα του εγκεφάλου στον επόμενο!
Ο νευροδιαβιβαστής που απαντάται στο 90% των συνάψεων του εγκεφάλου είναι το γλουταμικό αμινοξύ, ενώ στο 90% των υπολοίπων κυριαρχεί το GABA (γ-aminobutyric acid).
Είναι δηλαδή  το γλουταμικό αμινοξύ και το GABA οι πιο  άφθονοι νευροδιαβιβαστές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και ειδικά στον εγκεφαλικό φλοιό, εκεί όπου η σκέψη λαμβάνει χώρα και οι αισθήσεις ερμηνεύονται.
Παίζουν νευραλγικό ρόλο στην ανάπτυξη και είναι σημαντικοί τόσο για τη μάθηση όσο και τη μνήμη.
Το γ-aminobutyric acid,το οποίο γνωρίζουμε σαν GABA, λειτουργεί ως ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής - που σημαίνει ότι αναστέλλει νευρικά ερεθίσματα
έτσι,
το γλουταμικό είναι παρόν στις διεγερτικές συνάψεις, ενώ αντίθετα το GABA στις κατασταλτικές συνάψεις του εγκεφάλου.
Οι μελέτες και οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το GABA έχει θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα - ηρεμεί τη νευρική δραστηριότητα- και πως η βοήθειά του στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ειδικά της νευροπίεσης είναι καθοριστική.
Επίσης
διεγείρει την υπόφυση του πρόσθιου λοβού, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (HGH),η οποία βοηθά την οικοδόμηση των μυών.
Όταν βιώνουμε έντονο στρες,
σωματικό ή και εγκεφαλικό,
ο εγκέφαλος μας αντιδρά  αυξάνοντας την ενδογενή  παραγωγή του αμινοξέως γ-αμινοβουτυρικό οξύ- GABA, το οποίο με τη σειρά του
αυξάνει την παραγωγή των εγκεφαλικών κυμάτων άλφα - και γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα κύματα άλφα συνδέονται με μια χαλαρή και ενεργή κατάσταση - και μειώνει την παραγωγή των εγκεφαλικών κυμάτων βήτα - τα οποία συνδέονται με τη νευρικότητα και την υπερδιέγερση -
Πιό απλά και κατανοητά το GABA είναι ένας φυσικός ηρεμιστικός παράγοντας του εγκεφάλου και
για την ακρίβεια, πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ρυθμιστές της λειτουργίας του,
έτσι
όταν υπάρχει επάρκεια του GABA το σώμα μας από μόνο του και με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο θα ρυθμίσει το στρες,
την ένταση,
τι άγχος και τις συνέπειές τους!
Οι διαταραχές άγχους όπως
κρίσεις πανικού,
διαταραχές κρίσεων, και
πολυάριθμες άλλες καταστάσεις που περιλαμβάνουν εθισμό,
πονοκεφάλους,
σύνδρομο Parkinson, και
γνωστική εξασθένηση όλα σχετίζονται με χαμηλή δραστηριότητα GABA.
Ένα καλό παράδειγμα για να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο τo GABA, το οποίο όπως είπαμε εμποδίζει τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων από τον ένα νευρώνα στον άλλο έχοντας ηρεμιστική και χαλαρωτική επίδραση είναι η καφεΐνη.
Η καφεΐνη αναστέλλει την απελευθέρωση GABA και όλοι γνωρίζουμε τι αισθανόμαστε και τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε πολλούς καφέδες!
Αυτό, όμως, που πρέπει να γνωρίζουμε εμείς είναι πως τα περιβάλλοντα με έντονο θόρυβο, η έλλειψη γλουταμίνης, η έκθεση σε ραδιοκύματα, τα χαμηλά επίπεδα των βιταμινών Β6 και Β1η έλλειψη σιδήρου, μαγγανίου και ψευδαργύρου οδηγούν σε μείωση των επιπέδων GABA
και με μειωμένα επίπεδα GABA το σώμα μας θα βρίσκεται σε μόνιμη υπερδιέγερση,
οι μύες μας θα είναι συνεχώς τεντωμένοι,
η εγκεφαλική λειτουργία θα βρίσκεται πάντα στα άκρα
και
δεν θα μπορούμε να ηρεμήσουμε και να χαλαρώσουμε ούτε στιγμή.
Ειδικά τα περιβάλλοντα με έντονο θόρυβο οδηγούν σε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ μείωση των επιπέδων GABA.
Τα αποτελέσματα ερευνών έχουν επισημάνει πως ο χρόνιος και συνεχιζόμενος θόρυβος μειώνει τα επίπεδα γλουταμινικού και τη δράση της γλουταμινάσης 27% και 33% στον φλοιό, 15% και 24% στην παρεγκεφαλίδα.
Τα επίπεδα GABA και η δράση της γλουταμικής άλφα δεκαρβοξυλάσης μειώθηκαν κατά 15% και 14% αντίστοιχα.
Η δραστικότητα της τρανσαμινάσης GABA μειώθηκε σημαντικά στον φλοιό 55%, τον ιππόκαμπο 17% και την παρεγκεφαλίδα 33%.
Έτσι παρατηρούμε το GABA να λειτουργεί σαν ένα είδος "φρένου" όταν ο εγκέφαλός "πατάει" ανεξέλεγκτα και συνέχεια το "γκάζι" σε βάρος πάντα της υγείας μας.
Αυτός είναι ένας σημαντικότατος λόγος αλλά και υποχρέωσή μας:
a) για να ελέγχουμε τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας ώστε να μην επέρχεται μείωση του GABA και
β)
- Να ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να εφαρμόζονται οι νόμοι που αφορούν το θόρυβο.
- ΝΑ ΚΑΤΑΓΕΛΛΟΥΜΕ κάθε παραβίαση του νόμου που αφορά το θόρυβο.
- ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ να αποκτήσουμε κάποια στιγμή ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ να είμαστε ΠΗΓΕΣ ΘΟΡΥΒΟΥ 
ΝΑ ΑΠΑΙΤΟYΜΕ  από τους υπεύθυνους να εφαρμόζουν τους νόμους που έχουν θεσπιστεί για το θόρυβο, από όπου και αν προέρχεται.

Και μην ξεχνάμε πως
Ένας από τους δείκτες αξιολόγησης του πολιτισμικού επιπέδου μίας χώρας είναι και τα επίπεδα θορύβου που παράγει ο λαός της.
σημείωση:δεν παίρνουμε συμπλήρωμα διατροφής GABA χωρίς να το συστήσει ο γιατρός μας!

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr