Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018

Η παιδική φτώχεια επιβαρύνει τις γνωστικές λειτουργίες εφ’όρου ζωής

Η παιδική φτώχεια μπορεί να έχει διαρκή αποτελέσματα στις γνωστικές λειτουργίες τα οποία μπορεί να συνεχίζονται μέχρι και τα βαθιά γεράματα – δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Pavla Cermakova , MD, PhD, του Τσεχικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Klecany της Τσεχίας.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας ή που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από κοινωνική και οικονομική άποψη, είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερες γνωστικές λειτουργίες  και νοητικές ικανότητες μετά την ενηλικίωσή τους μέχρι και σε πολύ προχωρημένη ηλικία,σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος της Νευρολογίας στις 26 Σεπτεμβρίου του 2018 και στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας .
Οι γνωστικές δεξιότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν την ικανότητα σκέψης, μάθησης, συλλογισμού, μνήμης και επίλυσης προβλημάτων, αξιολογήθηκαν με βάση σχετικά τεστ.
«Ακριβώς όπως το σώμα, ο εγκέφαλος μεγαλώνει και γηράσκει, αλλά για κάποιους μπορεί να ενηλικιωθεί και να γεράσει γρηγορότερα από τους άλλους», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης dr Pavla Cermakova, καθηγήτρια και ερευνήτρια του Τσεχικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Klecany της Τσεχίας.
«Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων υποδηλώνει ότι η γήρανση του εγκεφάλου μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και οι ρίζες αυτής της αιτίας βρίσκονται στην παιδική ηλικία.
Η μελέτη μας εξέτασε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα και....

Mπουμπούκια πεύκου,τα ροφήματά τους είναι ιδανικά για τα προβλήματα του αναπνευστικού

Μπουμπούκια του πεύκου-σε προηγούμενη ανάρτηση είδαμε πως τα συλλέγουμε και πως τα αποξηραίνουμε  σε αυτή την ανάρτηση θα δούμε πως και που τα χρησιμοποιούμε.

Τα μπουμπούκια του πεύκου μπορούμε να τα κάνουμε

1) Αφέψημα.
Ας δούμε πως:
Σε μιά μικρή κατσαρολίτσα βράζουμε μία κούπα νερό.
Μόλις το νερό μας αρχίσει ρίχνουμε μμισή κουταλιά της σούπας αποξηραμένα μπουμπούκια πεύκου.
Σκεπάζουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για δέκα -10- λεπτά.
Τα αφήνουμε σκεπασμένα να κρυώσουν πριν χρησιμοποιήσουμε το ιαματικό ρόφημα.
2) Έγχυμα
Ας δούμε πως:
Σε μία κούπα ή σε μία τσαγιέρα,ρίχνουμε νερό που μόλις έχουμε βράσει.
Προσθέτουμε μισή κουταλιά της σούπας αποξηραμένα μπουμπούκια πεύκου,σκεπάζουμε αμέσως και αφήνουμε για είκοσι (20)  λεπτά,
Σουρώνουμε πριν χρησιμοποιήσουμε το ιαματικό ρόφημα.

Τα ροφήματα από αφεψήματα και εγχύματα μπουμπουκιών πεύκου είναι ιδανικά σε περιπτώσεις κρυωμάτων,
γρίπης,
καταρροής,
φλεγμονής της ανώτερης αναπνευστικής οδού ενεργώντας ως αποχρεμπτικό , έτσι ώστε να γρήγορα και αποτελεσματικά να απαλλαγούμε από επίμονο βήχα.
Επίσης είναι αντιπυρετικά και έχουν θερμαντικές ιδιότητες, γι 'αυτό συνιστώνται στον ρευματικό πυρετό και άλλα συμπτώματα του πόνου.
Θα γίνονται επίσης από αυτές εισπνοές που καθαρίζουν με επιτυχία την αναπνευστική οδό κατά τη διάρκεια κρύου ή γρίπης.
Σημείωση:Αν δεν γνωρίζουμε τα δέντρα και τα είδη των πεύκων,διότι δεν είναι όλα κατάλληλα,επιβάλλεται να αγοράζουμε από πιστοποιημένα καταστήματα τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε ροφήματα,βάμματα ή σιρόπια.
Ένα από τα είδη του πεύκου που είναι κατάλληλο για ροφήματα είναι το Pinus peuce grisebach που φύεται στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλα κράτη της βαλκανικής.
Τα περισσότερα κωνοφόρα είναι ασφαλή για παρασκευάσματα ροφημάτων όπως είναι τα αφεψήματα και τα εγχύματα, αλλά υπάρχουν τρία που πρέπει να τα αποφεύγουμε!
Χρησιμοποιούνται από τη φαρμακευτική βιομηχανία για τη δημιουργία ασφαλών εκχυλισμάτων για την παρασκευή φαρμάκων, αλλά η ατομική παρασκευή είναι επικίνδυνη.
Tα είδη του πεύκου που πρέπει να αποφεύγονται είναι:
Yew ( Taxus )
Norfolk Island Pine (Araucana heterophylla)
Ponderosa Pine (Pinus ponderosa)
Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή που θέλουν να μείνουν έγκυες, συνιστάται να μην πίνουν ροφήματα πεύκου διότι μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

~~~~~~~~~~~~~~~
Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο,όπως πάντα,είναι μόνο για λόγους γενικής ενημέρωσης.
thalia:botanologia.blogspot.gr
davesgarden.com
ncbi.nlm.nih.gov
medicinalfoodnews.com
livestrong.com
ethnobiomed.biomedcentral.com