Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016

Ένα υγιεινότατο ρόφημα μπρόκολου , ασπίδα κατά του καρκίνου

Ένας υγιεινότατο ρόφημα μπρόκολου, ασπίδα κατά του καρκίνου και ρυθμιστής της πίεσης του αίματός μας
Πώς να προετοιμάσουμε το ρόφημά μας
Θα χρειαστούμε:
– 100g φρέσκο ​​μπρόκολο
– 100ml νερό
– ένα  μήλο
– το μισό λεμόνι από ένα λεμόνι, το οποίο έχουμε πλύνει πάρα πολύ καλά
και:
– πλένουμε το μπρόκολο και το μήλο και μαζί με το λεμόνι και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
– βάζουμε όλα μας τα υλικά στο μπλέντερ.
– χτυπάμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν πολύ καλά τα υλικά μας και μεταφέρουμε το χυμό μας σε ένα μεγάλο ποτήρι και απολαμβάνουμε το χυμό μας!
Και μην ξεχνάμε ότι το μπρόκολο είναι ένα διατροφικό θαύμα με τεράστια οφέλη για την υγεία όπως:
1. επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης – η Diindolylmethane (DIM), μια ένωση που βρίσκεται στο μπρόκολο και στα άλλα σταυρανθή λαχανικά, έχει βρεθεί πως..

πως κάνουμε λάχανο τουρσί

ας δούμε έναν από τους διάφορους τρόπους που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε λάχανο τουρσί...

Για να κάνουμε μόνοι μας λάχανο τουρσί χρειάζεται κάποιος χρόνος, κάποιος κόπος, και αρκετή αφοσίωση.


Θα πρέπει πρώτα να ζητήσουμε από τον μάστορα, τον βαρελά, να μας κάνει ένα βαρέλι ειδικό για τουρσί (μη πάρουμε για κρασί - δεν κάνει).

Πρόκειται για βαρέλι που στέκεται όρθιο, είναι εντελώς ανοιχτό από πάνω και στον πάτο δεν έχει κάνουλα, αλλά μια τρύπα που κλείνει με ένα τσιβί:
Στη συνέχεια, πάμε μια βόλτα σε κάποιο (ει δυνατόν απομακρυσμένο) δάσος και μαζεύουμε φύλλα οποιουδήποτε δέντρου πλην καρυδιάς. Τόσα φύλλα ωστε σχεδόν να γεμίζουν το βαρέλι. Τα βάζουμε λοιπόν στο βαρέλι, το γεμίζουμε με νερό, το κλείνουμε με το καπάκι του και το ξεχνάμε για 4-5 μέρες.Παίρνουμε όσα λάχανα θέλουμε (διψήφιο αριθμό κιλών...), βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα αν είναι χτυπημένα, λασπωμένα κλπ και τα κόβουμε στα τέσσερα.


Τοποθετούμε το βαρέλι όχι στο πάτωμα, αλλά σε κάποιο ύψος, πάνω σε κάποιο τελάρο για παράδειγμα, ωστε να μπορούμε να αδειάζουμε άνετα από την τρύπα του το νερό.
Βάζουμε στο βαρέλι (από το οποίο έχουμε βγάλει τα φύλλα και το 'χουμε ξεπλύνει φυσικά) μια χούφτα ρεβύθια, μια χούφτα αλεύρι και από πάνω τα λάχανα:
Γεμίζουμε το βαρέλι με αλατόνερο, λίγο πιο αλμυρό από το θαλασσινό νερό που έχει 3% αλάτι - ας πούμε 3,5% που σημαίνει 350 γραμμάρια χοντρό αλάτι καλά διαλυμένο σε 10 κιλά νερό. Για το δικό μας τουρσί (περίπου 14 κιλά λάχανα), χρειάστηκαν 20 κιλά νερό δηλαδή 700 γραμμάρια αλάτι.
Πάνω από τα λάχανα χρειάζεται κάτι βαρύ για τα κρατάει μέσα στο νερό - ένα μεγάλο πιάτο είναι ό,τι πρέπει.Χρειαζόμαστε τώρα μια σκάφη ή έναν κουβά, κάτι που να χωράει 5-10 κιλά νερό.
Αδειάζουμε από τη τρύπα του βαρελιού νερό και το ξαναρίχνουμε από πάνω. Για τη πρώτη φορά, θα πρέπει η ποσότητα του νερού που θα αλλαχτεί να υπερβαίνει αυτή που υπάρχει μέσα στο βαρέλι. Στο δικό μας για παράδειγμα, που είχε 20 κιλά νερό, η "ανακύκλωση" του νερού γινόταν με ένα κουβά που χωρούσε 5 κιλά - οπότε ανακατέψαμε 5 φορές.Από κει και πέρα, θα πρέπει κάθε 12 ώρες περίπου (2 φορές τη μέρα δηλαδή) να "ανακυκλώνουμε" τουλάχιστον το μισό νερό. Κάθε μέρα για 2 βδομάδες.
Από τη τρίτη βδομάδα και μετά, φτάνει μία φορά τη μέρα (αρκεί να γίνεται περίπου την ίδια ώρα) μια ανακύκλώση των 2/3 του νερού.Μετά από 20-25 μέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία, το τουρσί θα είναι έτοιμο!
το είδα στα deipnosofismata...