και μιά ακόμα ανάρτηση για το "πως κάνουμε το δικό μας πετιμέζι"...
...που μου άρεσε πολύ ο τρόπος γραφής,ο τοπικός ιδιωματισμός του κειμένου αλλά και η συνταγή! είναι από το ιστολόγιο:syntagesapokatina.blogspot.grκαι θα χρειαστούμε:
Υλικά
10 κιλά μούστος
1 κιλό στάχτη
Παρασκευή
«Βάνουμε στην κατσαρόλα το μούστο, ρίχνουμε τη στάχτη μέσα και ανάβουμε τη φωτιά.
Ξαφρίζουμε συνέχεια μέχρι να χουχλάξει.
Ξαφρίσουμε καλά.
Όταν χουχλάξει το κατεβάζουμε από τη φωτιά. (Προσέχουμε να μην πάρει ούτε δυο χούχλους γιατί τότε θα ανακατευτεί η στάχτη και δεν θα κατακάθεται).
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά (θα πρέπει να έχει ξαστερώσει τελείως) και μετά το σουρώνουμε προσέχοντας να μην μας πέσει στο σουρωτήρι το κατακάθι (βάζουμε και ένα μπαμπάκι ή πανί μέσα στο σουρωτήρι για πιο σίγουρα)».
Αφού το στραγγίξουμε το βάζουμε στη φωτιά να βράσει αρκετά μέχρι να δέσει.
Πρέπει να γίνει σα μέλι.
Το φυλάμε σε γυάλινο μπουκάλι και βαστάει πολύ καιρό.
Ρίχνουμε στις τηγανίτες, στο χυλό και φτιάχνουμε και χαλβά».
Κατίνα Γούλα
ΠΡΟΣΟΧΗ
Για να φτιάξουμε το πετιμέζι, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο μούστο, ( τον μούστο που παίρνουμε αμέσως μόλις πατήσουμε τα σταφύλια), που δεν έχει αρχίσει η ζύμωσή του. Όταν ο μούστος αρχίσει να "βράζει" - και αρχίζει να "βράζει" αμέσως - δεν κάνει για πετιμέζι
Η στάχτη χρησιμεύει για να καθαρίζει το μούστο. Κατά το βράσιμο δημιουργείται ένας αφρός, που συγκεντρώνει τα ξένα σώματα στην επιφάνεια. Ξαφρίζοντας και σουρώνοντας καθαρίζει ο μούστος.
~~~~~~~~~~~~~~
αυτή ήταν η λιτή και μεστή συνταγή της Κατίνας για το "πως κάνουμε το δικό μας πετιμέζι"
thalia-botanologia.blogspot.gr
photo:google.gr