Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Φρουτοσαλάτες με γιαούρτη, μέλι και τζίντζερ για τις μεγάλες ζέστες

Φρουτοσαλάτες
Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι, μέλι, τζίντζερ και λικέρ περγαμόντο
Οι ζέστες εντάθηκαν και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ειδικά διατροφικά.
Ένα θρεπτικό,
δροσιστικό και νόστιμο πιάτο ειδικά για τις μεγάλες ζέστες είναι οι φρουτοσαλάτες.
Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε σε χρόνο ρεκόρ με ότι φρούτα έχουμε στο ψυγείο μας και με διάφορα μπαχάρια που έχουμε στα ντουλάπια μας.
Και πάμε:
Θα χρειαστούμε:
– διάφορα φρούτα εποχής πολύ καλά πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες ή φέτες ή δυνατόν με τη φλούδα τους, όπως π.χ τα βερίκοκα
– τέσσερις κουταλιές της σούπας παραδοσιακή στραγγιστή γιαούρτη* ή ότι γιαούρτη έχουμε
– μια κουταλιά της σούπας μέλι
– μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντερ
– δύο κουταλιές της σούπας βάμμα θυμάρι ή φασκόμηλο ή λικέρ περγαμόντο**
Και...

πώς να μετατρέψουμε τον καφέ σε μια πιο υγιεινή συνήθεια

να μετατρέψουμε τον καφέ σε μια πιο υγιεινή συνήθεια

Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στον καφέ υπάρχει ένα όριο και μάλιστα αρκετά υψηλό.

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για πολλούς και μια από τις μεγαλύτερες εξαρτήσεις.
Παρ’ όλο που έχει αποδειχτεί ότι έχει οφέλη για τον οργανισμό, όμως, αναλόγως τον τρόπο που τον καταναλώνουμε μπορεί να χάνει την υγιεινή του χροιά και σε κάποιες περιπτώσεις να μας βλάψει.
Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τον διατηρήσουμε ως μια υγιεινή συνήθεια στη ζωή μας, χωρίς αρνητικά παρελκόμενα.

Μην πίνετε μόνο καφέ για πρωινό
Οι περισσότεροι άνθρωποι, αν έπρεπε να θυσιάσουν κάτι από το πρωινό τους σίγουρα αυτό δεν θα ήταν ο καφές, γι’ αυτό και πολλοί φεύγουν από το σπίτι πίνοντας μόνο μερικές γουλιές του, χωρίς ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
Ο καφές, όμως, μπορεί να σας «κόψει» την όρεξη κι έτσι να χάσετε γεύματα (όπως το πρωινό) μέσα στην ημέρα, ενώ οι διεγερτικές του ιδιότητες δεν σας αφήνουν να καταλάβετε ότι δεν τρέφεστε σωστά, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα, όταν θα νιώσετε (επιτέλους) πείνα, να κάνετε λάθος επιλογές, πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά.
Εντάξτε τον, λοιπόν, στο πρωινό σας, χωρίς να παραλείπετε ολόκληρο το γεύμα για χάρη του.

Προσθέστε του κανέλα
Η κανέλα έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του σακχάρου του αίματος σε μελέτες, ενώ ταυτόχρονα έχει, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αλλά και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που μπορείτε να συνδυάσετε με αυτές του καφέ.
Προσθέτοντας λίγη κανέλα στον καφέ σας, λοιπόν, θα του χαρίσει άρωμα και αντιοξειδωτικά, χωρίς έξτρα θερμίδες και ίσως σας βοηθήσει να μειώσετε τη ζάχαρη.

Προτιμήστε τον σκέτο
Ο σκέτος καφές δεν έχει καθόλου θερμίδες.
Για κάθε κουταλάκι ζάχαρη που του προσθέτετε, υπολογίστε περίπου 20 θερμίδες και για κάθε μερίδα γάλακτος, άλλες 30, που σημαίνει ότι ένας γλυκός καφές με γάλα φτάνει εύκολα τις 100 θερμίδες.
Εκτός αυτού, όμως, έτσι αυξάνετε την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης, ενώ το γάλα στον καφέ οδηγεί σε αύξηση της ποσότητας ασβεστίου που αποβάλλει ο οργανισμός, με μεγάλη ποσότητα να συσσωρεύεται στο έντερο.
Αυτό προκαλεί και την αίσθηση βάρους που αισθάνονται μερικοί άνθρωποι μετά την κατανάλωσή του.

Μην το παρακάνετε
Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στον καφέ υπάρχει ένα όριο και μάλιστα αρκετά υψηλό.
Μπορεί, λοιπόν, ο καφές να μας παράσχει τα οφέλη του σε κατανάλωση μέχρι 5 φλιτζάνια την ημέρα, δηλαδή περίπου 400mg καφεΐνης.
Σημειώστε, όμως, ότι καφεΐνη λαμβάνουμε και από το τσάι, τη σοκολάτα, το κακάο, προκειμένου να τα υπολογίσετε κι αυτά στην ημερήσια πρόσληψη και φυσικά το όριο δεν είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους, αφού πολλοί δεν αντέχουν πάνω από 1 φλιτζάνι την ημέρα, καθώς τους επηρεάζει στο στομάχι, τον ύπνο κ.ο.κ.

Χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο νερό
Ίσως πιστεύετε ότι επειδή βράζουμε το νερό για να φτιάξουμε καφέ, δεν είναι απαραίτητο να είναι φιλτραρισμένο.
Το φιλτραρισμένο νερό, όμως, εξασφαλίζει ότι δεν περιέχει ανεπιθύμητα βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο και χαλκό, από παλιούς σωλήνες.
Το νερό βρύσης μπορεί να περιέχει, επίσης, πολλά υποπροϊόντα χλωρίου που μπορεί να είναι βλαβερά μακροπρόθεσμα.
Το φίλτρο είναι μια καλή επιλογή για το νερό του καφέ, αλλά και για την καθημερινότητά σας.

Προτιμήστε τον σπιτικό καφέ
Όταν παραγγέλνετε λάτε ή καπουτσίνο έξω, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ο barista καθαρίζει τα ακροφύσια ατμού πριν φτιάξει ένα νέο φλιτζάνι.
Αυτό συμβαίνει για να καταπολεμήσει τα βακτήρια, που από τη μία είναι καλό, από την άλλη, όμως, ίσως μέρος του απολυμαντικού να καταλήγει και στο αφρόγαλά σας.
Όποτε σας δίνεται η δυνατότητα, προτιμήστε τον δικό σας, σπιτικό καφέ, από το δικό σας καθαρό μηχάνημα.

Επιλέξτε «δίκαια»
Αν σας απασχολεί ο καφές όχι μόνο με βάση του τι προσφέρει στον οργανισμό σας, αλλά και τι προσφέρει στον κόσμο, τότε θα πρέπει να στραφείτε προς fair-trade επιλογές.
Επιλέγοντας «δίκαιο» καφέ με τη σήμανση fair-trade, σημαίνει ότι οι κόκκοι του καλλιεργήθηκαν και συλλέχθηκαν χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπων και με προστασία απέναντι στο περιβάλλον.
Αυτή η στάση μπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς του τρίτου κόσμου να βελτιώσουν της συνθήκες ζωής τους και σίγουρα να βάλει ένα μικρό λιθαράκια στην προστασία του περιβάλλοντος.
getactive.gr