Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

τα πίτουρα και η σημασία τους για τον οργανισμό μας


Πίτουρα  - αλήθεια τι είναι τα πίτουρα;
και τι σχέση έχουν με τα "bran";
Λοιπόν...
Τα πίτουρα είναι ένας συνδυασμός της αλευρώνης , του περικαρπίου και του φύτρου των σιτηρών , τα οποία διαχωρίζονται από το αλεύρι μετά το άλεσμα , όταν θέλουμε να πάρουμε άσπρο αλεύρι.
Είναι δηλ τα πίτουρα υποπροϊόν της άλεσης και συνήθως , μέχρι πριν κάποια χρόνια , τα χρησιμοποιούσαμε μόνο ως ζωοτροφή.
Αυτό άλλαξε όταν , κατόπιν ερευνών , οι μελετητές παρατήρησαν την σπουδαιότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό του πίτουρου και της ολικής άλεσης.
Παρατηρήθηκε πως:
- η αλευρώνη είναι πλούσια σε πρωτεΐνες , απαραίτητα λιπαρά οξέα, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο , σίδηρο.
Επίσης το σπουδαίο αυτό φυτοθρεπτικό συστατικό είναι σημαντική πηγή θειαμίνης ,
νιασίνης ,
ριβοφλαβίνης ,
χολίνης ,
βεταΐνης ,
φολικού οξέος ,
φαινολικών ενώσεων όπως  φαινολικά οξέα και πολύπλοκες φαινόλες , μεταξύ των οποίων και οι ισχυρότατες λιγνάνες με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δράσεις....