Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Σέλινο-διατροφικές συμβουλές και μία συνταγή

Το σέλινο – όπως πολύ καλά γνωρίζουμε – τρώγεται και ωμό και μαγειρεμένο.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το σέλινο στον ατμό χάνει πολύ λίγο από τα θρεπτικά συστατικά του, όταν όμως το ζεματίζουμε έστω και για 3 λεπτά
και 
όταν το βράζουμε για 10 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία έχουμε πλήρη απώλεια του συνόλου των θρεπτικών συστατικών 
όπως οι φαινολικές ενώσεις και τα άλλα αντιοξειδωτικά του.
Οι απώλειες με το βράσιμο φτάνουν πολλές φορές και το 41% , 
ενώ στον ατμό το σέλινο διατηρεί το 83% και πολλές φορές το 99% των αντιοξειδωτικών του.
Το σέλινο μπορούμε να το προσθέσουμε ωμό:– στις σαλάτες μας– σε όλα μας τα σάντουιτς– στις σούπες μας και– στα ριζότο μας
Συνδυάζεται ιδανικά με...
read more:https://botanologia.gr/selino-diatrofikes-symvoyles-kai-mia-yperochi-syntagi/

Αιθέριο έλαιο λεβάντας και τριαντάφυλλου για την επιλόχεια κατάθλιψη

Πολλές φορές η περίοδος μετά τον τοκετό για κάποιες γυναίκες είναι περίοδος υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση αγχωτικών και καταθλιπτικών επεισοδίων.
Πράγματι, κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, πολλές μητέρες μπορούν να παρουσιάσουν επιλόχεια θλίψη, κόπωση, άγχος, διαταραγμένο ύπνο και αλλαγή της διάθεσης,ακόμα και
επιλόχεια κατάθλιψη.
Η επιλόχεια κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από μια αλλαγή διάθεσης, άγχος, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, πανικό και ψυχαναγκαστικά φαινόμενα.
Εμφανίζεται σε περίπου στο 10% και μερικές φορές στο 20% των μητέρων,αυτός είναι και ο λόγος για πολλές μελέτες που έχουν γίνει και γίνονται ώστε να βοηθηθούν οι νέες μαμάδες που μπορεί να παρουσιάσουν τέτοια συμπτώματα.
Ο σκοπός μιάς από αυτές τις μελέτες ήταν να καθοριστεί εάν η αρωματοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άγχους,της επιλόχειας θλίψης και της επιλόχειας κατάθλιψης σε υψηλού κινδύνου γυναίκες μετά τον τοκετό.
read more:https://botanologia.gr/aitherio-elaio-levantas-kai-triantafylloy-gia-tin-epilocheia-katathlipsi/