Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

Σέλινο-διατροφικές συμβουλές και μία συνταγή


Το σέλινο – όπως πολύ καλά γνωρίζουμε – τρώγεται και ωμό και μαγειρεμένο.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το σέλινο στον ατμό χάνει πολύ λίγο από τα θρεπτικά συστατικά του, όταν όμως το ζεματίζουμε έστω και για 3 λεπτά και όταν το βράζουμε για 10 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία έχουμε πλήρη απώλεια του συνόλου των θρεπτικών συστατικών , όπως οι φαινολικές ενώσεις και τα άλλα αντιοξειδωτικά του.
Οι απώλειες με το βράσιμο φτάνουν πολλές φορές και το 41% , ενώ στον ατμό το σέλινο διατηρεί το 83% και πολλές φορές το 99% των αντιοξειδωτικών του.
Το σέλινο μπορούμε να το προσθέσουμε ωμό:– στις σαλάτες μας– σε όλα μας τα σάντουιτς– στις σούπες μας και– στα ριζότο μας
Συνδυάζεται ιδανικά με...
read more:https://botanologia.gr/selino-diatrofikes-symvoyles-kai-mia-yperochi-syntagi/

Αιθέριο έλαιο λεβάντας και τριαντάφυλλου για την επιλόχεια κατάθλιψη

Πολλές φορές η περίοδος μετά τον τοκετό για κάποιες γυναίκες είναι περίοδος υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση αγχωτικών και καταθλιπτικών επεισοδίων.
Πράγματι, κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, πολλές μητέρες μπορούν να παρουσιάσουν επιλόχεια θλίψη, κόπωση, άγχος, διαταραγμένο ύπνο και αλλαγή της διάθεσης,ακόμα και
επιλόχεια κατάθλιψη.
Η επιλόχεια κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από μια αλλαγή διάθεσης, άγχος, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, πανικό και ψυχαναγκαστικά φαινόμενα.
Εμφανίζεται σε περίπου στο 10% και μερικές φορές στο 20% των μητέρων,αυτός είναι και ο λόγος για πολλές μελέτες που έχουν γίνει και γίνονται ώστε να βοηθηθούν οι νέες μαμάδες που μπορεί να παρουσιάσουν τέτοια συμπτώματα.
Ο σκοπός μιάς από αυτές τις μελέτες ήταν να καθοριστεί εάν η αρωματοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άγχους,της επιλόχειας θλίψης και της επιλόχειας κατάθλιψης σε υψηλού κινδύνου γυναίκες μετά τον τοκετό.
Έλαβαν μέρος και εξετάστηκαν 28 γυναίκες, οι οποίες βρίσκονταν μεταξύ της πρώτης μέρας και των δεκά οκτώ-18- μηνών μετά τον τοκετό.
Το βασικό μείγμα αιθέριων ελαίων που χρησιμοποιήθηκε καθ όλη τη διάρκεια της μελέτης,αποτελείτο από αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλων παλιών ποικιλιών όπως τα εκατόφυλλα rosa damascena ή rosa otto και αιθέριο έλαιο λεβάντας -lavandula angustifolia- σε αραίωση 2%.
Οι συνεδρίες είχαν χρονική διάρκεια μόλις 15 λεπτών,δύο φορές την εβδομάδα για 4 εβδομάδες και οι εθελόντριες εισέπνεαν το ευχάριστο διάλυμα.
Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα θετικά και το βασικότερο από όλα, η θεραπεία δεν είχε καμία αρνητική συνέπεια.
Έτσι η χρήση της αρωματοθεραπείας ως συμπληρωματικής θεραπείας του άγχους,της επιλοχείας θλίψης και της κατάθλιψης στην πιλοτική μελέτη έδειξε θετικά ευρήματα σε υψηλού κινδύνου γυναίκες μετά τον τοκετό!
Σημείωση:
Χρησιμοποιούμε όλα τα αιθέρια έλαια με φειδώ, είτε εσωτερικά είτε τοπικά.
Οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις και ευαισθησία στο δέρμα.
Είναι σημαντικό να είμαστε σίγουροι ότι όλα τα αιθέρια έλαια που θα επιλέξουμε είναι 100% καθαρά.
Είναι αυτονόητο ότι επικοινωνούμε με τον γιατρό μας σε περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα  αιθέρια έλαια για την κατάθλιψη,όπως
το μασάζ,
η εισπνοή,
η επάλειψη σε σημεία του σώματος όπως πίσω από τα αυτιά μας, στο πίσω μέρος του λαιμού, την κοιλιά και το κάτω μέρος των ποδιών μας και ο αρωματισμός του χώρου.
Τα αιθέρια έλαια της λεβάντας και του τριαντάφυλλου είναι από τα πιό ασφαλή αιθέρια έλαια,που
και μόνο η διάχυση -ο αρωματισμός- του σπιτιού με αυτά τα δύο επιφέρει σημαντική μείωση της επιλόχειας κατάθλιψης και μειωμένη εμφάνιση αγχωτικών καταστάσεων και βέβαια πάντα μιλάμε με το γιατρό μας πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε νέα θεραπεία.

Κείμενα,επιμέλεια:thalia-botanologia.blogspot.gr

Όλοι και πάντα μπορούμε και πρέπει να είμαστε υγιείς!

πηγές πληροφόρησης:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22789792
universityhealthnews.com
universityhealthnews.com
www.researchgate.net
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15538313