Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019

Τι συνδέει το άγχος με την συμβατική αντίληψη του χρόνου;

Το άγχος χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η μάστιγα του 21ου αιώνα.  Είναι μία κατάσταση ύπουλη και λίγοι του δίνουν την προσοχή που του αξίζει.
Τα συμπτώματα του άγχους για τον άνθρωπο μπορούν να είναι από πολύ απλά μέχρι και απειλητικά για τη ζωή του και των άλλων.
Ο σκοπός αυτού του άρθρου όμως είναι όμως διαφορετικός.
Θα ασχοληθεί και θα παρουσιάσει μία διαφορετική προσέγγιση στο καυτό αυτό θέμα, από την πλευρά του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να κατανοήσουν μία πλευρά του μηχανισμού που δημιουργεί το άγχος. 
Αν εφαρμοστούν όλες ή έστω και κάποιες από δράσεις που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, τα επίπεδα του άγχους θα μειωθούν και η διάθεσή σας θα αλλάξει.
Το άγχος και η συμβατική αντίληψη του χρόνου
Αν προσπαθούσαμε να περιγράψουμε τις διαδικασίες που βρίσκονται πίσω από το λέξη «άγχος», θα καταλήγαμε στην εξής περιγραφή:
«Τώρα, αισθάνομαι και παρατηρώ κάποια συμπτώματα στο σώμα μου, τα οποία είναι αποτέλεσμα αρνητικών σκέψεων, οι οποίες αφορούν ένα γεγονός  που δεν έχει ακόμα συμβεί ή έχει συμβεί, αλλά τα αποτελέσματά του δεν είναι ακόμα γνωστά. Εγώ προδικάζω αρνητικά αποτελέσματα για εμένα και αυτό συμβαίνει διότι ίσως στο παρελθόν να είχε συμβεί ένα γεγονός με παρόμοια αποτελέσματα, ή για κάποιο λόγο κάποτε αποφάσισα ότι « εγώ δεν μπορώ».
Σε όλη την παραπάνω παράγραφό είναι σαφές, ότι ο χρόνος και πως τον αντιλαμβανόμαστε είναι πυρηνικής σημασίας για τη δημιουργία των αρνητικών συναισθημάτων που τοποθετούνται κάτω από τη ταμπέλα «άγχος» και επηρεάζουν τη φυσιολογία μας.
Ένα από τα βασικά αξιώματα του NLP είναι ότι «η μνήμη & η φαντασία χρησιμοποιούν τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου του κεφαλιού και είναι το ίδιο».
Αυτό σημαίνει ότι οι αναμνήσεις που έχουμε για ένα γεγονός, δεν περιγράφουν το ίδιο γεγονός όταν αυτό συνέβη!
Αν ρωτήσουμε 100 ανθρώπους να περιγράψουν το ίδιο γεγονός που βίωσαν δίπλα δίπλα , θα πάρουμε 100 διαφορετικές περιγραφές….
Πως είναι δυνατόν αυτό! Το γεγονός ήταν το ίδιο για όλους!
Η απάντηση βρίσκεται στην υποκειμενικότητα της ανθρώπινης αντίληψης.
Ένα γεγονός που συνέβη χρόνια πριν, αποθηκεύτηκε στη μνήμη όχι όπως συνέβη βάση στοιχείων, αλλά σύμφωνα τα υποκειμενικά φίλτρα και το επίπεδο της συνειδητότητας του ατόμου τη στιγμή που το βίωσε.
Κάθε φορά που αυτή η ανάμνηση ανασύρεται, πχ για να την συζητήσουμε, αυτή  αποθηκεύεται πίσω αλλαγμένη, διότι την επεξεργαστήκαμε από ένα άλλο επίπεδο συνειδητότητας!

Ίσως αυτή η προσέγγιση να δίνει πολλές απαντήσεις στο πως, ένα γαύγισμα ενός σκύλου κατά το πρώτο έτος της ζωής ενός ανθρώπου, 40 χρόνια μετά, έχει προκαλέσει μία φοβία στα σκυλιά σε έναν ώριμο ενήλικο!
Επιστρέφοντας στο θέμα του άρθρου, το άγχος προκαλείται διότι το άτομο ευρισκόμενο στο τώρα ,προβάλλει στο μέλλον αρνητικές κρίσεις για τις ικανότητες του, κρίσεις όμως οι οποίες δημιουργήθηκαν στο παρελθόν!
Ένα προδικαζόμενο αποτέλεσμα ενός γεγονότος που δεν έχει συμβεί ακόμα, μας αγχώνει σήμερα! Τρομερό!
Παρακάτω θα δούμε μερικές συμβουλές αντιμετώπισης του άγχους.
Εδώ να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται η αντικατάσταση της παραδοσιακής ιατρικής ή ψυχολογίας για την αντιμετώπιση του άγχους και πιθανόν επιπλοκών του!
Αν ενσωματώσετε όλα ή κάποια από τα παρακάτω στην καθημερινή φροντίδα του εαυτού σας, το συνολικό επίπεδο ευεξίας θα ανέβει και το άγχος θα μειωθεί ή ίσως και να εξαλειφθεί!

Φροντίστε τις σκέψεις σας!
Οι σκέψεις δημιουργούν και ελέγχουν την καθημερινότητα σας, επιλέξτε τες σοφά! Εστιάστε περισσότερο στα γεγονότα και όχι στην ερμηνεία αυτών & όταν κάτι συμβεί ψάξτε να βρείτε το μάθημα που έχει να σας δώσει. Είμαι πολύ σκεπτικός με την μόδα της θετικής σκέψης και κλίνω προς την ειλικρινή σκέψη με αγάπη προς τον εαυτό και τους άλλους.

Δώστε προσοχή στο τι συμβαίνει στο σώμα σας εκείνη τη στιγμή!
Η παρατήρηση του τί συμβαίνει στο σώμα τη στιγμή που αισθανόμαστε κάτι που το ονομάζουμε τελικά άγχος, συμβάλει στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων λόγω της αποστασιοποίησης, του αισθήματος της ασφάλειας που αυτή δημιουργεί και του καθαρού μυαλού.
Εστιάστε σε ποιο σημείο αισθάνεστε ότι αισθάνεστε. Τι ποιότητες αυτό και αν κινείται ή είναι σταθερό και ότι άλλο μπορείτε να παρατηρήσετε. Αν μπορείτε, δώστε ένα όνομα στο πως αισθάνεστε εκτός από «άγχος». Το πιο πιθανό είναι σε λίγο να μειωθεί η ένταση του και να εξαφανισθεί.

Ισορροπήστε την αναπνοή σας και αφοσιωθείτε σε αυτή για λίγα λεπτά!
Η αναπνοή είναι το ισχυρότερο μέρος της ανθρώπινης φυσιολογίας και με αυτό μπορούμε να ελέγξουμε πολλά πράγματα, φυσικά είναι και ένα από τα πιο επικίνδυνα αν δεν γνωρίζουμε τί κάνουμε.
Σε καταστάσεις άγχους, η αναπνοή αλλάζει και συνήθως γίνεται ρηχή, στηθική και γρήγορη. Αντίθετα σε κατάσταση ηρεμίας αυτή συνήθως είναι διαφραγματική, και σχεδόν με ίσους χρόνους εκπνοής και εισπνοής.
Αυτό που θα μπορούσε κάποιος να κάνει για να ισορροπήσει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, το οποίο σε περιπτώσεις άγχους είναι αποδιοργανωμένο, είναι να αναπνεύσει για 3-5 λεπτά με ίσους χρόνους εισπνοής και εκπνοής χαλαρά και ήρεμα.
Αυτή είναι μία τεχνική που και στην καθημερινή μας ζωή συμβάλει στη δημιουργία & διατήρηση μίας κατάστασης Ήρεμης Εγρήγορσης (Calm Alertness) και με την επανάληψη αυξάνει την ευεξία.
Προσοχή στην υπερβολή λίγα λεπτά αρκούν και πάντοτε αφού συμβουλευτείτε τον ιατρό σας αν υπάρχει κάποιο θέμα υγίειας.

Δώστε και πάρτε αγκαλιές!
Η αγκαλιά είναι ένα από ισχυρότερα «φάρμακα»! Δώστε και πάρτε όσο το δυνατόν περισσότερες αγκαλιές και προσπαθήστε να λάβετε και να επιστρέψετε την θετική ενέργεια που λαμβάνετε, ενισχυμένη!
Η αγκαλιά είναι μία συνήθεια που αν καλλιεργηθεί από μικρή ηλικία ως οικογενειακή παράδοση, συμβάλει στο κτίσιμο ανθρώπων με αυτοπεποίθηση και με χαμηλά επίπεδα άγχους.
Πλέον υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο για να αγκαλιάσετε κάποιον! Κάντε το!

Χαμογελάτε δίχως λόγο μέσα στην ημέρα για λίγα λεπτά!
Είναι γνωστό ότι η φυσιολογία του σώματος επηρεάζει τα συναισθήματα μας. Το χαμόγελο δημιουργεί θετικά συναισθήματα και μπορεί να αλλάξει τη διάθεση μας, αλλά και να μειώσει τα επίπεδα του άγχους.
Για το λόγο αυτό, ενσωματώστε καθημερινά στη ζωή σας τη συνήθεια να χαμογελάτε για κάποια ώρα και μάλιστα έντονα. Μετά από μερικές φορές από περίεργο και άβολο αρχικά, θα γίνει συνήθεια και μάλιστα ευχάριστη.
Αν κάποιοι θέλετε να το πάτε και ένα βήμα παρακάτω, χρησιμοποιείστε έναν καθρέπτη και προσπαθήστε να σχηματίσετε ένα Χαμόγελο Douchenne , το οποίο θεωρείται ως το τέλειο χαμόγελο, αλλά και πειραματιστείτε και με διάφορες άλλες εκφράσεις & μικροεκφράσεις του προσώπου και τα συναισθήματα που αυτές προκαλούν, ως μια ακόμα δραστηριότητα που θα σας αποσπάσει από ότι σας απασχολεί και σίγουρα θα συμβάλει στη μείωση των επιπέδων του άγχους!
πηγή:diatrofi.gr
~~~~~~~~~~~
thalia-botanologia.gr

Αλεύρι- το προϊόν της άλεσης διάφορων δημητριακών

Το αλεύρι είναι το πιο σημαντικό συστατικό σε κάθε ψωμί.
Είναι προϊόν άλεσης διάφορων δημητριακών, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, η σίκαλη, το κριθάρι, αν και παλιότερα έχουν χρησιμοποιηθεί διάφοροι καρποί ή ακόμα και ρίζες. Το αλεύρι από σιτάρι χρησιμοποιείται με διαφορά πιο συχνά από τα άλλα είδη αλευριού κατά την παραγωγή ψωμιού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και της ικανότητας των πρωτεϊνών του να σχηματίζουν καλής ποιότητας γλουτένη.
Ανατομία καρπού
Ο καρπός του σιταριού αλλά και των περισσότερων δημητριακών αποτελείται από τρία μέρη.
Ο φλοιός ή πίτουρο είναι το εξωτερικό σκληρό περίβλημα του καρπού. Περιέχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, σε αυτό όμως υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση του αντιθρεπτικού συστατικού φυτικού οξέως.
Το ενδόσπερμα είναι το ανοιχτόχρωμο εσωτερικό τμήμα του καρπού. Είναι το μεγαλύτερο από τα τρία μέρη και το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων, αλλά και τις πολύ σημαντικές πρωτεΐνες γλουτενίνη και γλιαδίνη, ο συνδυασμός των οποίων δημιουργεί την πολύ σημαντική για την αρτοποιεία, γλουτένη.
Το έμβρυο ή φύτρο είναι το βλαστάρι του σπόρου, το οποίο σε κατάλληλες συνθήκες δίνει ένα καινούργιο φυτό. Το φύτρο είναι πάρα πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, εξαιτίας όμως την μεγάλης περιεκτικότητας του σε λιπαρά, απουσιάζει από τα περισσότερα αλεύρια. Αυτό συμβαίνει διότι τα λιπαρά οξειδώνονται και ταγκίζουν γρήγορα, δίνοντας μια ελαφρώς πικρή γεύση στο αλεύρι και μειώνοντας την διάρκεια ζωής του.
Βυνοποίηση
Η βυνοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία οι καρποί ενός δημητριακού αφήνονται σε κατάλληλες συνθήκες (θερμοκρασίας και υγρασίας) να φυτρώσουν και έπειτα αφυδατώνονται. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική, διότι εξασφαλίζει πολύ μεγάλη ποσότητα ενζύμων στο τελικό βυνοποιημένο δημητριακό ή αλεύρι. Βυνοποιημένα δημητριακά χρησιμοποιούνται κυρίως στην ζυθοποιία, αλλά είναι πολύ χρήσιμα και στην αρτοποιία, καθώς με σωστό χειρισμό, τα ένζυμα που περιέχουν δίνουν μοναδικά χαρακτηριστικά στα ζυμάρια.
Ποικιλίες σιταριού
Οι ποικιλίες του σιταριού ταξινομούνται κυρίως ανάλογα την εποχή καλλιέργειας, το χρώμα και την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Συνήθως όσο πιο σκληρός είναι ο καρπός του σιταριού, τόσο πιο μεγάλη περιεκτικότητα έχει σε πρωτεΐνες. Οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες σιταριού είναι το σκληρό σιτάρι, που περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το μαλακό σιτάρι, που περιέχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και το σιτάρι durum, που είναι το πιο σκληρό από όλες τις ποικιλίες.
Είδη αλευριού από Σιτάρι
Χοντρό και ψιλό Σιμιγδάλι
Παράγεται από το χοντροκομμένο ενδόσπερμα της ποικιλίας πολύ σκληρού σιταριού durum. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αν και οι πρωτεΐνες του δεν σχηματίζουν μεγάλη ποσότητα και καλής ποιότητας γλουτένη. Για αναπλήρωση της έλλειψης σε γλουτένη χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα αλεύρια σιταριού. Χρησιμοποιείται πρωταρχικά στην παραγωγή ζυμαρικών, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα στην αρτοποιεία, όμως σπάνια μόνο του.
Αλεύρι από Σκληρό Σιτάρι
Παράγεται αποκλειστικά από άλεση σκληρών σιταριών. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και η γλουτένη που σχηματίζει είναι πολύ δυνατή. Έχει υποκίτρινο χρώμα, κυρίως λόγω των καροτενοειδών, αν και μερικές φορές υπόκειται σε λεύκανση. Δίνει πολύ ελαστικά και λιγότερο επεκτάσιμα ζυμάρια, δηλαδή ζυμάρια τα οποία μπορούν να φουσκώσουν πολύ, αλλά δεν τεντώνουν εύκολα. Πολλές φορές κυκλοφορεί σαν αλεύρι για "ζυμωτό" ή "χωριάτικο" ψωμί και μερικές εμπορικές υλοποιήσει περιέχουν ένα ποσοστό ψιλού σιμιγδαλιού. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην παραγωγή ψωμιού.
Αλεύρι σιταριού απο σκληρό σιτάρι
Αλεύρι από Μαλακό Σιτάρι
Παράγεται αποκλειστικά από άλεση μαλακών σιταριών. Έχει μικρή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και η γλουτένη που σχηματίζει δεν έχει μεγάλη δύναμη. Τις περισσότερες φορές υπόκειται σε λεύκανση, η οποία αποχρωματίζει τα καροτενοειδή, δίνοντας του με αυτό τον τρόπο λευκό χρώμα. Δίνει ζυμάρια τα οποία μπορούν να επεκταθούν πολύ, αλλά δεν είναι πολύ ελαστικά, τεντώνουν δηλαδή εύκολα, αλλά δεν έχουν δύναμη. Χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή γλυκών, αν και πολλές φορές χρησιμοποιείται σε κάποια αναλογία στο αλεύρι, κυρίως όταν η πιο σημαντική ιδιότητα του ζυμαριού είναι το εύκολο τέντωμα.
Αλεύρι για όλες τις Χρήσεις
Παράγεται από την ανάμειξη αλευριού από σκληρό και μαλακό σιτάρι. Έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από ότι το αλεύρι από σκληρό σιτάρι. Η γλουτένη που σχηματίζεται βρίσκεται κάπου στην μέση της γλουτένης σκληρού και μαλακού αλευριού. Είναι δηλαδή λιγότερο ελαστική και περισσότερο επεκτάσιμη από τη γλουτένη σκληρών σιταριών και περισσότερο ελαστική και λιγότερο επεκτάσιμη από τη γλουτένη μαλακών σιταριών. Είναι η μέση λύση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις, με σχετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα. Εξαιτίας όμως της ευχρηστίας και της μεγάλης ζήτησης, δύσκολα βρίσκεται καλής ποιότητας αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Αλεύρι σιταριού ολικής άλεσης
Αλεύρι Σιταριού Ολικής άλεσης
Παράγεται από την άλεση ολόκληρου του καρπού του σιταριού, περιέχει δηλαδή εκτός από το ενδόσπερμα, το πίτουρο και το φύτρο του σιταριού. Το πίτουρο περιορίζει την ανάπτυξη της γλουτένης και σαν αποτέλεσμα και το φούσκωμα του ψωμιού. Εξαιτίας την άλεσης ολόκληρου του καρπού, δίνει ψωμιά με πιο έντονη και γεμάτη γεύση, τα οποία περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, με εξαίρεση το φυτικό οξύ. Αν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό, χωρίς πρόσθετα, δίνει πολύ πυκνά ψωμιά. Αυτό το αλεύρι δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας του φύτρου σε λιπαρά και της σύντομης οξείδωσης και τάγκισής τους.
Είδη αλευριού υπόλοιπων Δημητριακών
Αλεύρι Σίκαλης
Παράγεται από την άλεση ολόκληρου του καρπού της σίκαλης. Έχει πολύ μεγάλες διαφορές από το σιτάρι όταν χρησιμοποιείται στο ψωμί. Συγκριτικά με το σιτάρι, έχει πάρα πολύ μικρή περιεκτικότητα σε γλουτένη. Επίσης κάποια ένζυμα, που υπάρχουν στο αλεύρι σίκαλης (κυρίως παντοσάνες), εμποδίζουν την δημιουργία και ανάπτυξη της γλουτένης. Όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλα ποσοστά έχει σαν αποτέλεσμα πολύ πυκνό ψωμί, αν δεν ληφθούν άλλα μέτρα ενίσχυσης της γλουτένης ή περιορισμού της δράσης των ενζύμων. Ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες δίνει μια χαρακτηριστική λίγο πιπεράτη γεύση στο ψωμί.
Κυρίως κυκλοφορεί ολικής άλεσης χωρίς κάποια ιδιαίτερη κατηγοριοποίηση, αν και σε άλλες χώρες χωρίζεται με βάση το άλεσμα (χοντρό, μέτριο, ψιλό), το χρώμα του τελικού αλευριού (σκούρο, μέτριο, ανοιχτόχρωμο) και αν περιέχει το πίτουρο και το φύτρο.
Αλεύρι Καλαμποκιού
Παράγεται από την άλεση ξερών καλαμποκιών, διότι ο φρέσκος καρπός του καλαμποκιού περιέχει πάρα πολύ μεγάλη υγρασία συγκριτικά με τα υπόλοιπα δημητριακά. Οι πρωτεΐνες του δεν σχηματίζουν γλουτένη, οπότε μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη). Κατηγοριοποιείται κυρίως από το χρώμα, το οποίο είναι συνήθως κίτρινο ή άσπρο, αν και σε άλλες χώρες καλλιεργούνται ποικιλίες χρώματος μπλε και κόκκινο. Κατηγοριοποιείται επίσης και με βάση το μέγεθος της άλεσης. Όπως και η σίκαλη, για να παραχθεί ένα φουσκωτό ψωμί, πρέπει να αναπληρωθεί με κάποιον τρόπο η γλουτένη που λείπει. Ακόμα και σε μικρές ποσότητες στο ψωμί δίνει την χαρακτηριστική γλυκιά ευχάριστη γεύση καλαμποκιού και αλλάζει την υφή του ψωμιού.
Συνήθως κυκλοφορεί αλεύρι μόνο από το ενδόσπερμα του καλαμποκιού, όμως υπάρχουν και μύλοι που παράγουν καλαμποκίσιο αλεύρι ολικής άλεσης. Παραδοσιακά στην Ήπειρο καλλιεργείται μια άσπρη ποικιλία καλαμποκιού, η οποία χρησιμοποιείται για να παραχθεί ένα παραδοσιακό ψωμί που δεν φουσκώνει καθόλου.
Αλεύρι Κριθαριού
Παράγεται από την άλεση ολόκληρου του καρπού του κριθαριού. Η περιεκτικότητα του κριθαριού σε γλουτένη είναι ακόμα μικρότερη και από την σίκαλη, με αποτέλεσμα ένα ψωμί με σκέτο κριθάρι να είναι πάρα πολύ πυκνό. Όταν χρησιμοποιείται σε κάποια αναλογία με σταρένιο δίνει στο ψωμί μια ευχάριστη γλυκιά και γήινη γεύση και λίγο διαφορετική υφή στο ψωμί, εξαιτίας της διατήρησης περισσότερης υγρασία μετά το ψήσιμο. Όμοια με την σίκαλη, το αλεύρι κριθαριού που κυκλοφορεί είναι κυρίως ολικής άλεσης.
Βρώμη
Παράγεται από βρώμη, η οποία αρχικά αποφλοιώνεται και μετά επεξεργάζεται θερμικά για απενεργοποίηση ενζύμων (λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος) και έπειτα συμπιέζεται ή αλέθεται. Χωρίζεται με βάση αν είναι αλεσμένη ή μη και το μέγεθος της άλεσης.
Δυστυχώς το κόστος της βρώμης είναι πολύ μεγάλο και σαν συνέπεια η βρώμη στο σπίτι χρησιμοποιείται συνήθως είτε σε πολύ μικρά ποσοστά σε κάποια ήδη ψωμιού (πολύσπορο), είτε να δώσει υφή στην επιφάνεια διαφόρων ψωμιών.
Βασικά πρόσθετα
Προσοχή πρέπει να δίνουμε στα πρόσθετα που περιέχουν τα αλεύρια. Διάφορα πρόσθετα χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν κάποιες ιδιότητες του αλευριού. Οι βασικοί λόγοι που χρησιμοποιούνται είναι η λεύκανση και η ενδυνάμωση ή αποδυνάμωση της γλουτένης. Ο πρώτος λόγος είναι κυρίως αισθητικός, ο δεύτερος όμως είναι πολύ σημαντικός για την χρήση του αλευριού και το τελικό ζυμάρι.
Το φρεσκοαλεσμένο αλεύρι σχηματίζει σχετικά αδύναμη γλουτένη. Καθώς το αλεύρι έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και ωριμάζει, οξειδώνονται οι πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα να αποκτούν την ικανότητα να δημιουργούν περισσότερους και πιο δυνατούς δεσμούς, επομένος η γλουτένη που σχηματίζουν έχει μεγαλύτερη δύναμη. Ο χρόνος ωρίμανσης μπορεί να μειωθεί πάρα πολύ ή ακόμα και να εξαλειφθεί με προσθήκη παραγόντων ωρίμανσης. Στα αλεύρια που απαιτείται σχηματισμός δυνατής γλουτένης (κυρίως σκληρά αλεύρια) χρησιμοποιούνται διάφοροι παράγοντες ενδυνάμωσης.
Το βρωμιούχο κάλιο ήταν ένας πολύ αποδοτικός παράγοντας ενδυνάμωσης τη γλουτένης, έχει απαγορευτεί όμως σαν καρκινογόνο εδώ και χρόνια στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης (όχι όμως στις ΗΠΑ) και στην θέση του χρησιμοποιείται κυρίως το ασκορβικό οξύ, το οποίο έχει μικρότερη απόδοση και λίγο διαφορετική δράση.
Μη λευκασμένο αλεύρι σιταριού απο σκληρό σιτάρι
Tο φρεσκοαλεσμένο αλεύρι έχει συνήθως υποκίτρινο χρώμα, λόγω των καροτενοειδών. Για αυτό τον λόγο προστίθενται λευκαντικοί παράγοντες, ο οποίοι οξειδώνουν και λευκαίνουν τα καροτενοειδή και μετατρέπουν το υποκίτρινο χρώμα σε λευκό. Τα καροτενοειδή εκτός από το χρώμα συμβάλουν γευστικά στο ψωμί, άρα όταν το ψωμί βασίζεται γευστικά στο αλεύρι, χρησιμοποιούμε ιδανικά μη λευκασμένο αλεύρι.
Ο πιο κλασσικός παράγοντας λεύκανσης είναι το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, που χρησιμοποιείται ανεξάρτητα από τον τύπο αλευριού. Ένας άλλος παράγοντας λεύκανσης σε μαλακά αλεύρια είναι το υποχλωριώδες νάτριο (ή χλωρίνη), το οποίο εκτός από λεύκανση βελτιώνει της συμπεριφορά του αλευριού. Το υποχλωριώδες νάτριο αποδυναμώνει λίγο τη γλουτένη και οξειδώνει το άμυλο του αλευριού, δύο πολύ σημαντικές επιδράσεις για αλεύρια από μαλακό σιτάρι. Μετά την οξείδωση το άμυλο μπορεί πιο εύκολα να απορροφήσει υγρασία και να διογκωθεί, δημιουργώντας πιο πηχτούς χυλούς και λιγότερο υγρά ζυμάρια.
Κόστος αλευριού και ψωμιού
Δυστυχώς τα περισσότερα αλεύρια που κυκλοφορούν δύσκολα ικανοποιούν τις κατάλληλες προδιαγραφές για να χρησιμοποιηθούν σε απαιτητικά ψωμιά. Από αυτά, μόνο αλεύρια από σιτάρι μπορούν να βρεθούν σε ικανοποιητική αναλογία ποιότητας προς τιμή.
Το κόστος της λιανικής αγοράς καλής ποιότητας αλευριού δυστυχώς είναι πολύ μεγάλο και πολλές φορές ξεπερνάει το 1€/kg. Η τιμή αγοράς αλευριού από σούπερ μάρκετ είναι το ελάχιστο παράλογη. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες προσφορές σε κάποια αλεύρια για όλες τις χρήσεις, αλλά συνήθως αυτά τα αλεύρια είναι πολύ χαμηλής ποιότητας, άρα δεν αξίζουν ούτε τα λεφτά της προσφοράς.
Ένας τρόπος για να μειωθεί το κόστος του αλευριού είναι είτε η αγορά μεγάλης ποσότητας και η συνεννόηση με τον έμπορο για καλύτερη τιμή, είτε η αγορά αλευριού από τοπικό μύλο. Πολλές φορές μύλοι συσκευάζουν αλεύρια για διάφορα σούπερ μάρκετ, αλλά συνήθως αυτά δεν κυκλοφορούν στα μεγάλα και "γνωστά" σούπερ μάρκετ.
Πολύ σημαντικό όμως είναι να ελεγχθεί η ποιότητα του αλευριού πριν γίνει κάποια αγορά, ειδικά όταν η ποσότητα είναι μεγάλη. Ο μοναδικός τρόπος για να ελεγχθεί η ποιότητα ενός αλευριού στο σπίτι είναι να παρασκευαστεί ψωμί με μεγάλες απαιτήσεις σε γλουτένη έτσι ώστε να δοκιμαστεί η δύναμη και η αντοχή της, καθώς και η παρουσία ενζύμων στο αλεύρι.
Τις περισσότερες φορές ο βασικός υπαίτιος μιας αποτυχίας στην παραγωγή ψωμιού είναι το αλεύρι. Χωρίς αυτόν τον έλεγχο δεν προτείνεται η αγορά μεγάλης ποσότητας αλευριού.
Πρώτα αγοράζουμε ένα κιλό αλεύρι, το δοκιμάζουμε και ύστερα αποφασίζουμε για μεγαλύτερη αγορά.
Συγκεκριμένα αγοράζω αλεύρι από σιτάρι είτε πάρα πολύ καλής ποιότητας 25 kg με 20€, δηλαδή 0,8€ το κιλό, είτε αγοράζω συσκευασμένο από τοπικό μύλο καλής ποιότητας με 3,5€ τα 5 κιλά, δηλαδή 0,7€ το κιλό.
Αυτές οι τιμές σου επιτρέπουν να φτιάξεις δύο μισόκιλα καρβέλια με ~0,4€.
Αν προστεθεί και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος τότε το κόστος ανεβαίνει στα ~0,7€, δηλαδή 0,35€ το κάθε μισόκιλο καρβέλι.
Η παραγωγή ψωμιού στο σπίτι δεν είναι μόνο διασκεδαστική και εύκολη, αλλά και πολύ οικονομική. Πέρα από το γεγονός ότι παράγεις πολύ υγιεινό και νόστιμο ψωμί, το τελικό ψωμί κοστίζει πολύ λιγότερο από την αγορά ψωμιού από φούρνο.
~~~~~~~~~~~
το άρθρο έχει γραφτεί στις 6 Αυγούστου του 2012 στο:
http://prozymi.blogspot.com/2012/08/blog-post_6.html#more