Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Τι συνδέει το άγχος με την συμβατική αντίληψη του χρόνου;

Το άγχος χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η μάστιγα του 21ου αιώνα.  Είναι μία κατάσταση ύπουλη και λίγοι του δίνουν την προσοχή που του αξίζει.
Τα συμπτώματα του άγχους για τον άνθρωπο μπορούν να είναι από πολύ απλά μέχρι και απειλητικά για τη ζωή του και των άλλων.
Ο σκοπός αυτού του άρθρου όμως είναι όμως διαφορετικός.
Θα ασχοληθεί και θα παρουσιάσει μία διαφορετική προσέγγιση στο καυτό αυτό θέμα, από την πλευρά του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να κατανοήσουν μία πλευρά του μηχανισμού που δημιουργεί το άγχος. 
Αν εφαρμοστούν όλες ή έστω και κάποιες από δράσεις που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, τα επίπεδα του άγχους θα μειωθούν και η διάθεσή σας θα αλλάξει.
Το άγχος και η συμβατική αντίληψη του χρόνου
Αν προσπαθούσαμε να περιγράψουμε τις διαδικασίες που βρίσκονται πίσω από το λέξη «άγχος», θα καταλήγαμε στην εξής περιγραφή:
«Τώρα, αισθάνομαι και παρατηρώ κάποια συμπτώματα στο σώμα μου, τα οποία είναι αποτέλεσμα αρνητικών σκέψεων, οι οποίες αφορούν ένα γεγονός  που δεν έχει ακόμα συμβεί ή έχει συμβεί, αλλά τα αποτελέσματά του δεν είναι ακόμα γνωστά. Εγώ προδικάζω αρνητικά αποτελέσματα για εμένα και αυτό συμβαίνει διότι ίσως στο παρελθόν να είχε συμβεί ένα γεγονός με παρόμοια αποτελέσματα, ή για κάποιο λόγο κάποτε αποφάσισα ότι « εγώ δεν μπορώ».
Σε όλη την παραπάνω παράγραφό είναι σαφές, ότι ο χρόνος και πως τον αντιλαμβανόμαστε είναι πυρηνικής σημασίας για τη δημιουργία των αρνητικών συναισθημάτων που τοποθετούνται κάτω από τη ταμπέλα «άγχος» και επηρεάζουν τη φυσιολογία μας.
Ένα από τα βασικά αξιώματα του NLP είναι ότι «η μνήμη & η φαντασία χρησιμοποιούν τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου του κεφαλιού και είναι το ίδιο».
Αυτό σημαίνει ότι οι αναμνήσεις που έχουμε για ένα γεγονός, δεν περιγράφουν το ίδιο γεγονός όταν αυτό συνέβη!
Αν ρωτήσουμε 100 ανθρώπους να περιγράψουν το ίδιο γεγονός που βίωσαν δίπλα δίπλα , θα πάρουμε 100 διαφορετικές περιγραφές….
Πως είναι δυνατόν αυτό! Το γεγονός ήταν το ίδιο για όλους!
Η απάντηση βρίσκεται στην υποκειμενικότητα της ανθρώπινης αντίληψης.
Ένα γεγονός που συνέβη χρόνια πριν, αποθηκεύτηκε στη μνήμη όχι όπως συνέβη βάση στοιχείων, αλλά σύμφωνα τα υποκειμενικά φίλτρα και το επίπεδο της συνειδητότητας του ατόμου τη στιγμή που το βίωσε.
Κάθε φορά που αυτή η ανάμνηση ανασύρεται, πχ για να την συζητήσουμε, αυτή  αποθηκεύεται πίσω αλλαγμένη, διότι την επεξεργαστήκαμε από ένα άλλο επίπεδο συνειδητότητας!

Ίσως αυτή η προσέγγιση να δίνει πολλές απαντήσεις στο πως, ένα γαύγισμα ενός σκύλου κατά το πρώτο έτος της ζωής ενός ανθρώπου, 40 χρόνια μετά, έχει προκαλέσει μία φοβία στα σκυλιά σε έναν ώριμο ενήλικο!
Επιστρέφοντας στο θέμα του άρθρου, το άγχος προκαλείται διότι το άτομο ευρισκόμενο στο τώρα ,προβάλλει στο μέλλον αρνητικές κρίσεις για τις ικανότητες του, κρίσεις όμως οι οποίες δημιουργήθηκαν στο παρελθόν!
Ένα προδικαζόμενο αποτέλεσμα ενός γεγονότος που δεν έχει συμβεί ακόμα, μας αγχώνει σήμερα! Τρομερό!
Παρακάτω θα δούμε μερικές συμβουλές αντιμετώπισης του άγχους.
Εδώ να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται η αντικατάσταση της παραδοσιακής ιατρικής ή ψυχολογίας για την αντιμετώπιση του άγχους και πιθανόν επιπλοκών του!
Αν ενσωματώσετε όλα ή κάποια από τα παρακάτω στην καθημερινή φροντίδα του εαυτού σας, το συνολικό επίπεδο ευεξίας θα ανέβει και το άγχος θα μειωθεί ή ίσως και να εξαλειφθεί!

Φροντίστε τις σκέψεις σας!
Οι σκέψεις δημιουργούν και ελέγχουν την καθημερινότητα σας, επιλέξτε τες σοφά! Εστιάστε περισσότερο στα γεγονότα και όχι στην ερμηνεία αυτών & όταν κάτι συμβεί ψάξτε να βρείτε το μάθημα που έχει να σας δώσει. Είμαι πολύ σκεπτικός με την μόδα της θετικής σκέψης και κλίνω προς την ειλικρινή σκέψη με αγάπη προς τον εαυτό και τους άλλους.

Δώστε προσοχή στο τι συμβαίνει στο σώμα σας εκείνη τη στιγμή!
Η παρατήρηση του τί συμβαίνει στο σώμα τη στιγμή που αισθανόμαστε κάτι που το ονομάζουμε τελικά άγχος, συμβάλει στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων λόγω της αποστασιοποίησης, του αισθήματος της ασφάλειας που αυτή δημιουργεί και του καθαρού μυαλού.
Εστιάστε σε ποιο σημείο αισθάνεστε ότι αισθάνεστε. Τι ποιότητες αυτό και αν κινείται ή είναι σταθερό και ότι άλλο μπορείτε να παρατηρήσετε. Αν μπορείτε, δώστε ένα όνομα στο πως αισθάνεστε εκτός από «άγχος». Το πιο πιθανό είναι σε λίγο να μειωθεί η ένταση του και να εξαφανισθεί.

Ισορροπήστε την αναπνοή σας και αφοσιωθείτε σε αυτή για λίγα λεπτά!
Η αναπνοή είναι το ισχυρότερο μέρος της ανθρώπινης φυσιολογίας και με αυτό μπορούμε να ελέγξουμε πολλά πράγματα, φυσικά είναι και ένα από τα πιο επικίνδυνα αν δεν γνωρίζουμε τί κάνουμε.
Σε καταστάσεις άγχους, η αναπνοή αλλάζει και συνήθως γίνεται ρηχή, στηθική και γρήγορη. Αντίθετα σε κατάσταση ηρεμίας αυτή συνήθως είναι διαφραγματική, και σχεδόν με ίσους χρόνους εκπνοής και εισπνοής.
Αυτό που θα μπορούσε κάποιος να κάνει για να ισορροπήσει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, το οποίο σε περιπτώσεις άγχους είναι αποδιοργανωμένο, είναι να αναπνεύσει για 3-5 λεπτά με ίσους χρόνους εισπνοής και εκπνοής χαλαρά και ήρεμα.
Αυτή είναι μία τεχνική που και στην καθημερινή μας ζωή συμβάλει στη δημιουργία & διατήρηση μίας κατάστασης Ήρεμης Εγρήγορσης (Calm Alertness) και με την επανάληψη αυξάνει την ευεξία.
Προσοχή στην υπερβολή λίγα λεπτά αρκούν και πάντοτε αφού συμβουλευτείτε τον ιατρό σας αν υπάρχει κάποιο θέμα υγίειας.

Δώστε και πάρτε αγκαλιές!
Η αγκαλιά είναι ένα από ισχυρότερα «φάρμακα»! Δώστε και πάρτε όσο το δυνατόν περισσότερες αγκαλιές και προσπαθήστε να λάβετε και να επιστρέψετε την θετική ενέργεια που λαμβάνετε, ενισχυμένη!
Η αγκαλιά είναι μία συνήθεια που αν καλλιεργηθεί από μικρή ηλικία ως οικογενειακή παράδοση, συμβάλει στο κτίσιμο ανθρώπων με αυτοπεποίθηση και με χαμηλά επίπεδα άγχους.
Πλέον υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο για να αγκαλιάσετε κάποιον! Κάντε το!

Χαμογελάτε δίχως λόγο μέσα στην ημέρα για λίγα λεπτά!
Είναι γνωστό ότι η φυσιολογία του σώματος επηρεάζει τα συναισθήματα μας. Το χαμόγελο δημιουργεί θετικά συναισθήματα και μπορεί να αλλάξει τη διάθεση μας, αλλά και να μειώσει τα επίπεδα του άγχους.
Για το λόγο αυτό, ενσωματώστε καθημερινά στη ζωή σας τη συνήθεια να χαμογελάτε για κάποια ώρα και μάλιστα έντονα. Μετά από μερικές φορές από περίεργο και άβολο αρχικά, θα γίνει συνήθεια και μάλιστα ευχάριστη.
Αν κάποιοι θέλετε να το πάτε και ένα βήμα παρακάτω, χρησιμοποιείστε έναν καθρέπτη και προσπαθήστε να σχηματίσετε ένα Χαμόγελο Douchenne , το οποίο θεωρείται ως το τέλειο χαμόγελο, αλλά και πειραματιστείτε και με διάφορες άλλες εκφράσεις & μικροεκφράσεις του προσώπου και τα συναισθήματα που αυτές προκαλούν, ως μια ακόμα δραστηριότητα που θα σας αποσπάσει από ότι σας απασχολεί και σίγουρα θα συμβάλει στη μείωση των επιπέδων του άγχους!
πηγή:diatrofi.gr
~~~~~~~~~~~
thalia-botanologia.gr

Δίπλωμα και ξεκούραση ζυμαριού

Δημιουργία δεσμών και ενδυνάμωση γλουτένης
Το δίπλωμα και η ξεκούραση ενός ζυμαριού είναι δύο πολύ απλές, αλλά πολύ σημαντικές τεχνικές στην αρτοποιία. 
Επηρεάζουν σχεδόν με αντίθετο τρόπο τη γλουτένη και δρουν συμπληρωματικά κατά την ωρίμανση του ζυμαριού. 
Είναι πολύ εύκολες και αποδοτικές τεχνικές και χρησιμοποιούνται σε όλους τους τύπους ζυμαριών.
Δίπλωμα ζυμαριού
Το δίπλωμα ενός ζυμαριού είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται, συνήθως συμπληρωματικά με άλλες τεχνικές, για ενδυνάμωση της γλουτένης, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και μεμονωμένα στην παρασκευή ψωμιού. 
Tο δίπλωμα αυξάνει πάρα πολύ την δύναμη της γλουτένης και βοηθά στην οργάνωση του δικτύου της. 
Είναι μια τεχνική που επιτρέπει την ωρίμανση του ζυμαριού με ελάχιστη οξείδωση του, αντίθετα με άλλους μηχανικούς ή χημικούς τρόπους ωρίμανσης
Η απόδοση αυτής της τεχνικής είναι εντυπωσιακή και οι επιπτώσεις της είναι άμεσες. 
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η γλουτένη αποκτά ελαστικότητα και το ζυμάρι εμφανώς μεγαλύτερη δύναμη. Ένας έμπειρος αρτοποιός μπορεί να δημιουργήσει πολύ δυνατά ζυμάρια, ακόμα και με 90% υγρασία, χρησιμοποιώντας μόνο αυτή την τεχνική.
Η διαδικασία του διπλώματος είναι πολύ απλή. 
Αρχικά, το ζυμάρι τοποθετείται πάνω σε μια επιφάνεια, τεντώνεται απαλά κάθε πλευρά του, ανοίγοντάς το ζυμάρι σαν "σεντόνι" και τελικά διπλώνεται σαν "γράμμα". 
Αρχικά κατά το τέντωμα οι ίνες της γλουτένης ξεδιπλώνονται και ευθυγραμμίζονται, συνήθως προς τον άξονα που τεντώνεται το ζυμάρι και έπειτα, κατά το δίπλωμα, δημιουργούνται πολλοί καινούργιοι δεσμοί, οι οποίοι συμβάλουν στην ενδυνάμωση του δικτύου της γλουτένης.
Προετοιμασία
Η επιφάνεια και τα χέρια του αρτοποιού αλείφονται ελαφρά με νερό, λάδι ή μερικές φορές με αλεύρι, ώστε να μην κολλάει εύκολα το ζυμάρι. 
Το ζυμάρι τοποθετείται προσεκτικά στην επιφάνεια και το σκεύος που το περιείχε καθαρίζεται από τα υπολείμματα με την εύκαμπτη σπάτουλα.
Τέντωμα
Για να ανοίξουμε το ζυμάρι, επιλέγουμε αυθαίρετα την πλευρά που θα ξεκινήσουμε και την τεντώνουμε αργά και προσεκτικά. 
Συνεχίζουμε με την πλευρά που βρίσκεται απέναντί της και τελικά τις δύο υπόλοιπες πλευρές. Στις παρακάτω φωτογραφίες τεντώθηκε πρώτα η δεξιά πλευρά, έπειτα η απέναντί της και τελικά η πάνω και η κάτω πλευρά. 
Η σειρά των πλευρών δεν έχει σημασία, το ζυμάρι όμως ανοίγεται πιο ομοιόμορφα αν τεντώνονται ανα ζευγάρι οι παράλληλες πλευρές του ζυμαριού.
Προσοχή χρειάζεται κατά το τέντωμα για να μη γίνεται βιαστικά, ώστε η γλουτένη να προλαβαίνει να προσαρμοστεί στο καινούργιο μήκος. 
Αν κατά το τέντωμα μιας πλευράς το ζυμάρι αρχίσει να σκίζεται, έστω και επιφανειακά, συνεχίζουμε με την επόμενη πλευρά και ξαναγυρίζουμε σε αυτή αργότερα. 
Ιδανικά το ζυμάρι κατά το τέντωμα μένει λείο, αν και αυτό εξαρτάται κυρίως από το επίπεδο ωρίμανσης του ζυμαριού.
Άνοιγμα του ζυμαριού σαν "σεντόνι"
Δίπλωμα
Όταν το ζυμάρι ανοίξει το διπλώνουμε. 
Διπλώνεται αρχικά μια πλευρά πάνω του, υπερκαλύπτοντας το ζυμάρι κατά 2/3
Έπειτα διπλώνεται η αντίθετη πλευρά, καλύπτοντας ολόκληρο το ζυμάρι. 
Μετά από ένα μικρό τέντωμα επαναλαμβάνεται το ίδιο με τις δύο υπόλοιπες πλευρές, οπότε το ζυμάρι διπλώνεται περίπου σαν "γράμμα". 
Η σειρά που επιλέγουμε κατά το δίπλωμα ακολουθεί την ίδια λογική με το τέντωμα.
Μερικές φορές μετά το τέλος του διπλώματος γίνεται ένας ελαφρύς σχηματισμός, συνήθως σε στρογγυλό σχήμα, για να αποκτήσει το ζυμάρι λίγη επιπλέον δύναμη και να γίνει πιο ομοιόμορφο.  
Στο τέλος του διπλώματος το ζυμάρι αναποδογυρίζεται ώστε η "καλή" πλευρά να βρίσκεται επάνω.
Η δύναμη του ζυμαριού αυξάνεται θεαματικά
Πολύ σπάνια ακολουθείται δεύτερο δίπλωμα αμέσως μετά το πρώτο. 
Η γλουτένη συνήθως αποκτά πολύ μεγάλη ελαστικότητα και το ζυμάρι αντιστέκεται σε οποιαδήποτε καινούργια προσπάθεια τεντώματος. 
Για να επαναληφθεί ένα δίπλωμα βασική προϋπόθεση είναι η γλουτένη να είναι εύπλαστη και το ζυμάρι να μπορεί να τεντωθεί, κάτι που συμβαίνει με την ξεκούραση του ζυμαριού.
Ξεκούραση του ζυμαριού
 Η ξεκούραση του ζυμαριού είναι ακόμα πιο εύκολη σαν διαδικασία, διότι συμβαίνει φυσικά σε κάθε ζυμάρι. 
Είναι περισσότερο μια φυσική διεργασία παρά τεχνική, η οποία χαλαρώνει τις ίνες της γλουτένης
Κατά την ξεκούραση, το ζυμάρι αφήνεται ανενόχλητο για κάποιο χρονικό διάστημα. 
Σε αυτό το διάστημα η ελαστικότητα και η δύναμη του ζυμαριού μειώνονται και το ζυμάρι αποκτά επεκτασιμότητα, τεντώνεται δηλαδή πιο εύκολα. 
Όσο απλό και αν ακούγεται, η ξεκούραση του ζυμαριού είναι πολύ σημαντική στην αρτοποιία, καθώς είναι μια τεχνική που μεταβάλει άμεσα τη γλουτένη του ζυμαριού. 
Ζυμάρι μετά από 20 λεπτά ξεκούρασης
Η ελαστικότητα της γλουτένης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα κατά τον σχηματισμό, το δίπλωμα, το φούσκωμα, το ψήσιμο και γενικά σε κάθε αλλαγή του σχήματος ή του όγκου ενός ζυμαριού. 
Όταν το ζυμάρι έχει μεγάλη δύναμη αντιστέκεται στο τέντωμα και επιστρέφει στο αρχικό του μήκος. Κάθε προσπάθεια να επεκταθεί με τη βία προκαλεί ρήξη του δικτύου της γλουτένης και το ζυμάρι σκίζεται. 
Με την ξεκούραση οι ίνες γλουτένης έχουν χρόνο για να προσαρμοστούν στο καινούργιο μήκος ή σχήμα του ζυμαριού
Η ξεκούραση βοηθά δηλαδή τη γλουτένη να αποκτήσει μεγαλύτερη επεκτασιμότητα και το ζυμάρι να τεντώνεται πιο εύκολα, χωρίς να προβάλει μεγάλη αντίσταση. 
Σημαντική προϋπόθεση για να χαλαρώσει ένα ζυμάρι είναι να μην συμβαίνουν διεργασίες που προκαλούν ενδυνάμωση της γλουτένης σε αυτό το χρονικό διάστημα. 
Ένα παράδειγμα είναι η παραγωγή αερίων κατά την ζύμωση. 
Όταν προζύμι ή μαγιά παράγει διοξείδιο του άνθρακα, αργά και σταδιακά τεντώνονται οι ίνες της γλουτένης του ζυμαριού. 
Αυτό το τέντωμα ενδυναμώνει τη γλουτένη και βοηθά στην ωρίμανση του ζυμαριού αλλά περιορίζει ή σταματά τον ρυθμό με τον οποίον η γλουτένη χαλαρώνει.
Άνοιγμα φύλλου μετά από διαδοχικά διαστήματα ξεκούρασης του ζυμαριού
Το πιο τρανταχτό παράδειγμα χρήσης της ξεκούρασης είναι στο ζυμάρι της σφολιάτας και του κρουασάν. 
Αυτά τα ζυμάρια έχουν από πολύ νωρίς πλήρως σχηματισμένη και ελαστική γλουτένη. 
Για να επιτευχθεί η ενσωμάτωση του βουτύρου στο ζυμάρι, απαιτούνται συνήθως τρία με τέσσερα (ή και περισσότερα) διαδοχικά διπλώματα
Αυτό θα ήταν αδύνατο εξαιτίας της μεγάλης δύναμης του ζυμαριού και γι' αυτό αφήνεται να ξεκουραστεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα σε ψυγεία. 
Η χαμηλή θερμοκρασία απαιτείται για να επιβραδυνθεί η παραγωγή αερίων από την ζύμωση των μικροοργανισμών, αλλά και για να στερεοποιηθεί το βούτυρο ώστε να μην ενσωματωθεί στο ζυμάρι.
Οι δύο αυτές τεχνικές είναι από τις πιο σημαντικές στην αρτοποιία, καθώς δίνουν την δυνατότητα στον αρτοποιό να μεταβάλει άμεσα τη γλουτένη του ζυμαριού και με αυτόν τον τρόπο να καθορίσει πολλά από χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.
το άρθρο έχει γραφτεί στις 27 Αυγούστου του 2012 στο:
prozymi.blogspot.com