Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018

Οι ξηροί καρποί ρίχνουν τη χοληστερίνη όσο οι στατίνες – και δεν έχουν παρενέργειες

Η κατανάλωση καρυδιών και αμυγδάλων μπορεί να είναι καλύτερη από τη λήψη στατινών: Οι γιατροί προειδοποιούν ότι απλώς η αλλαγή της διατροφής μπορεί να είναι καλύτερη για μερικούς ασθενείς από τη λήψη φαρμάκων
Οι ειδικοί προτείνουν στους ασθενείς να ενημερώνονται για την υγιεινή διατροφή με ξηρούς καρπούς,όπως αμύγδαλα και καρύδια.
Πιστεύουν ότι τα καρύδια, το ελαιόλαδο και τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιβλαβών λιπών στο αίμα
Πιστεύουν ότι μπορούν να δώσουν παρόμοια οφέλη με τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη
Γιατροί υπενθυμίζουν ότι απλώς αλλάζοντας τη διατροφή είναι αρκετό για ορισμένους ασθενείς ώστε να απαλλαγούν από την ανάγκη να πάρουν στατίνες, τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερίνη, είναι καλύτερα γι’ αυτούς να τρώνε περισσότερους ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, ισχυρίζονται τρεις κορυφαίοι καρδιολόγοι, ο Aseem Malhotra, ο Andrew Apps και ο Simon Capewell.
Οι ασθενείς που κάνουν μια υγιεινή διατροφή η οποία περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς μπορούν να έχουν παρόμοια οφέλη με τη λήψη φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερίνη.
Μάλιστα, σε άρθρο τους, οι τρεις γιατροί υποστηρίζουν ότι για ορισμένους ασθενείς η συνταγογράφηση των στατινών θα μπορούσε να αυξήσει τη βλάβη από τις παρενέργειες, παρέχοντας ελάχιστα οφέλη.
«Οι στατίνες δεν πρέπει να δίνουν την ψευδαίσθηση μιας προστασίας που θα επιτρέπει σε πολλά άτομα να υιοθετούν ανθυγιεινές συμπεριφορές στον τρόπο ζωής», γράφουν στο Prescriber, το κορυφαίο περιοδικό του Ηνωμένου Βασιλείου που επικεντρώνεται στη συνταγογράφηση και τη διαχείριση των φαρμάκων.
"Πράγματι, το 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων οφείλεται σε παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ανθυγιεινής διατροφής, του καπνίσματος και της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας.
«Για εκείνα τα άτομα με χαμηλό κίνδυνο είναι σαφές ότι τα οφέλη από τις στατίνες είναι μέτρια στην καλύτερη περίπτωση»επισημαίνουν οι γιατροί.
Οι εναλλακτικές λύσεις για όσους έχουν χαμηλό κίνδυνο για την αποτελεσματική πρόληψη των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι και η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα, μιας χούφτας ξηρών καρπών ή τεσσάρων κουταλιών σούπας παρθένο ελαιόλαδο καθημερινά.
Τα καρύδια,τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα πεκάν, ορισμένα κουκουνάκια, φιστίκια και καρύδια περιέχουν υψηλά επίπεδα «καλών» λιπών που μπορούν να μειώσουν τα επιβλαβή λίπη στην κυκλοφορία του αίματος.
Οι συντάκτες είναι οι καρδιολόγοι Dr Aseem Malhotra και Dr Andrew Apps,και Simon Capewell.
Οι τρεις καρδιολόγοι αμφισβητούν τις μέχρι τώρα συστάσεις σύμφωνα με τις οποίες τέσσερις στους 10 ενήλικες πρέπει να παίρνουν στατίνες.
Ότι κάθε υγιής άνδρας άνω των 60 ετών, και κάθε υγιής γυναίκα άνω των 65 ετών πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους.
Οι γιατροί μέχρι πρότινος συνταγογραφούσαν στατίνες μόνο σε όσους είχαν 30% κίνδυνο καρδιακής προσβολής μέσα στην επόμενη δεκαετία, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 20% το 2005 και από το 2013 και μετά  η σύσταση είναι να χορηγούνται στατίνες σε όσους έχουν 10% κίνδυνο για έμφραγμα μέσα στη δεκαετία συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων άνω των 85 ετών.
Ο dr Malhotra δήλωσε: «Tα άτομα με χαμηλό κίνδυνο είναι σαφές ότι τα οφέλη από τις στατίνες είναι μέτρια στην καλύτερη περίπτωση.
Δεν πρέπει να προσφέρουν την ψευδαίσθηση της προστασίας που θα επιτρέψει σε πολλά άτομα να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές και σε ανθυγιεινό τρόπο ζωής».
Είπε ότι η γενική συνταγογράφηση των στατινών σε εκείνους με χαμηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου θα πρέπει να αντικατασταθεί από πλήθος πληροφοριών με επίκεντρο τον ασθενή, που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις-οι ασθενείς θα πρέπει να μπορούν να αποφασίσουν εάν προτιμούν να παίρνουν στατίνες ή να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η υιοθέτηση μιας μεσογειακής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει και άφθονες ντομάτες.
Αμερικανοί δε εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι οι άνθρωποι που παίρνουν στατίνες θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να «βάλουν βούτυρο στις μπριζόλες τους».
Επίσης μια μελέτη έδειξε ότι πολλοί ασθενείς που παίρνουν στατίνες τρώνε περισσότερο λίπος και θερμίδες και αυξάνουν το βάρος τους γρηγορότερα από τους ανθρώπους που δεν παίρνουν, πιθανώς επειδή προσφέρουν «ψεύτικες διαβεβαιώσεις».
Το άρθρο αναφέρει ότι οι τυχαιοποιημένες δοκιμές ελέγχου μπορεί να υποτιμούν σοβαρά τις παρενέργειες όπως ο πόνος στους μυς.
Τουλάχιστον το 17% των ασθενών έχουν την εμπειρία παρενεργειών.
Και καταλήγουν:
"Οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται για τη φύση και την αξία μιας υγιεινής διατροφής.
Μια μεσογειακή διατροφή με μετριοπάθεια, με όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένη τροφή, είναι μια καρδιαγγειακή επέμβαση που δοκιμάστηκε σε τυχαιοποιημένες δοκιμές και έδειξε ότι μειώνει τα περιστατικά κινδύνου. "
Επιπλέον,οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα οι ευχάριστες, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά, διαρκή οφέλη για την υγεία και την ποιότητα ζωής και θα πρέπει επίσης κάποιος να τους συμβουλεύσει να σταματήσουν το κάπνισμα.
πηγές και αναφορές:
dailymail.co.uk
telegraph.co.uk
theguardian.com

Τα αμύγδαλα στη λίστα των ξηρών καρπών που μειώνουν τη χοληστερόλη