Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Συντονισμένοι στη μουσική των σφαιρών, “συνεπαρμένοι” από τη μυστική ζωή των φυτών

Σε τούτον τον πλανήτη εκτός από την Αφροδίτη τίποτε δεν υπάρχει πιο ωραίο από ένα λουλούδι και πιο απαραίτητο από ένα φυτό.
Το πράσινο χορτάρι που σκεπάζει τη μητέρα γη είναι η αληθινή μήτρα της ανθρώπινης ζωής.
Εκατομμύρια κινούμενα χείλια, στην κάτω επιφάνεια το κάθε φύλλου, καταβροχθίζουν διοξείδιο του άνθρακα και μας δίνουν οξυγόνο.
Εικοσιπέντε εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια επιφάνειας φύλλων, ασχολούνται καθημερινά με την θαυματουργή αυτή φωτοσύνθεση, παράγοντας οξυγόνο και τροφή για ανθρώπους και ζώα.
Από τα 375 δισεκατομμύρια τόνους τροφής που καταναλώνουμε κάθε χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από τα φυτά, που την παράγουν από τον αέρα και το χώμα με την βοήθεια του ηλιακού φωτός.
Το υπόλοιπο είναι ζωικά προϊόντα, που και αυτά πάλι παράγονται με τη σειρά τους από τα φυτά...

Μια χούφτα καρύδια την ημέρα μειώνουν το άγχος και το στρες.

Όταν καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθάμε τον οργανισμό μας να βρίσκεται σε 
ισορροπία.
Την αξία των ω-3 λιπαρών οξέων αναγνώρισε πρώτος ο Βρετανός γιατρός, ιατρικός ερευνητής και εμπειρογνώμονας στον τομέα της ανθρώπινης
διατροφής Hugh Sinclair, 
ο οποίος κατά την δεκαετία του ’40 συνέδεσε πολλά νοσήματα που μάστιζαν τις δυτικές κοινωνίες εκείνης της περιόδου με την έλλειψη αυτών των λιπαρών οξέων. 
Ο Hugh Sinclair συνέδεσε την ανεπαρκή λήψη των ω-3 λιπαρά με την αρτηριοσκλήρωση, τον καρκίνος του πνεύμονα , τη στεφανιαία θρόμβωση,τη λευχαιμία και άλλες παθήσεις σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1956, το οποίο θεωρήθηκε τόσο αιρετικό ώστε να του στοιχίσει την έδρα που κατείχε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τα ευρήματά του επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και σήμερα τα ωμέγα-3 θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και ορθή λειτουργία του οργανισμού μας
Και κάθε μέρα έρχονται στο φως μελέτες που αποδεικνύουν όλο και περισσότερες και ιδιαίτερες ιδιότητες ομάδων λιπαρών οξέων τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας μας όπως το α-λινολενικό οξύ το οποίο απομακρύνει το στρες και το άγχος.....
read more:https://botanologia.gr/mia-choyfta-karydia-tin-imera-meionoyn-to-agchos-kai-to-stres/