Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018

μιά χορταστική και απολαυστική χορτόσουπα για αποτοξίνωση

τις περισσότερες φορές μετά από περιόδους διακοπών,νοιώθουμε το σώμα μας βαρύ από τις  διατροφικές μας παρασπονδίες!!!
τι πιό απολαυστικό λοιπόν από τις χορτόσουπες!!!
χορτόσουπες όμως νόστιμες απολαυστικές,χορταστικές αλλά και αποτοξινωτικές!!!
χορτόσουπες που πρώτα-πρώτα θα διεγείρουν τον ουρανίσκο μας, θα πλανέψει τους γευστικούς μας κάλυκες και στη συνέχεια θα μας χαρίσουν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αποβάλλει τις συσσωρευμένες τοξίνες!!!
και θα χρειαστούμε
ένα πολύ μικρό λάχανο-ή το μισό από ένα μέτριο
έξι μικρά κρεμμύδια
δύο κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
ένα ματσάκι σέλινο-όλα μας αυτά τα λαχανικά τα ψιλοκκόβουμε!
δύο καρότα τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
αλάτι
μάυρο πιπέρι-όσο θέλουμε
κόκκινο καυτερό πιπέρι τσίλι ή καγιέν ή και τα δύο σε ποσότητες που μας αρέσουν
ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
το ένα τρίτο από ένα κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο-το μοσχοκάρυδο δένει τόσο άψογα με το λάχανο και μας χαρίζει γευστική του απόλαυση-
λάδι-όσο μας αρέσει,περίπου ένα ποτηράκι του κρασιού
και
βάζουμε όλα τα λαχανικά μας μαζί σε μια κατσαρόλα,
και
ρίχνουμε άφθονο νερό,λίγο πάνω από το να τα σκεπάζει-θέλουμε τη σούπα μας με άφθονο ζουμάκι!
και
τα βράζουμε για περίπου 30 λεπτά!
το ιδανικό είναι μόλις αρχίζει το φαγητό να βράζει να χαμηλώσουμε στο ελάχιστο την θερμοκρασία μας και με κλειστή την κατσαρόλα μας να σιγοβράσουμε τη σούπα μας για 30 περίπου λεπτά!
δοκιμάζουμε και μόλις δούμε ότι τα λαχανικά μας είναι βρασμένα,ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα μας,
ανεβάζουμε τη θερμοκρασία,
προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας,ένα-ένα,
προσθέτουμε το λάδι μας και
τελευταίο το λεμόνι!!!
κουνάμε λίγο τη κατσαρόλα και
αφήνουμε δυό-τρία λεπτά το φαγητό μας να κοχλάσει σε δυνατή φωτιά,ξεσκέπαστο,
και το τραβάμε από το μάτι της κουζίνας!!!
μόλις ηρεμήσει,σερβίρουμε σε μεγάλα βαθιά πιάτα!!!
~~~~~~~~~~~~~
σημειώσεις:
-αν μπορούμε είναι ιδανικό τα λαχανικά μας να είναι βιολογικά
-μπορούμε,αν θέλουμε να περάσουμε τη σούπα μας και από το μούλτι για να φτιάξουμε σούπα βελουτέ-εγώ δεν το προτιμώ!!!
-οι ποσότητες είναι πάντα ενδεικτικές,μπορούμε να αυξομειώσουμε ανάλογα με τα άτομα που θα σερβίρουμε
-μπορούμε να συνοδεύσουμε με κρίθινες μπουκιές
-μπορούμε αν θέλουμε να συνοδεύσουμε τη σούπα μας με βραστά αυγά πασπαλισμένα με ένα μείγμα από:
αλάτι
μαύρο πιπέρι
πάπρικα -η πάπρικα περιέχει ένα ισχυρό καροτενοειδές,την ζεαξανθίνη,η οποία  βοηθά στην προστασία των ματιών από την ζημιά της υπεριώδους ακτινοβολίας και όχι μόνο...
κόκκινο πιπέρι-καγιέν ή τσίλι
και λίγο
τζίντζερ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
δεν υπάρχει ωραιότερο πιάτο για το χειμώνα και τα κρύα του από μια αχνιστή σούπα,
που μας χορταίνει απολαυστικά!
και μπορούμε να την κάνουμε με ότι μας αρέσει!
και το βασικότερο,με ότι έχουμε στα ντουλάπια της κουζίνας μας,
με βασικότερο υλικό,τη φαντασία μας
και
ο χειμώνας έχει τα περισσότερα λαχανικά-ολόφρεσκα και λαχταριστά!
μπρόκολο,
κολοκύθα,
πατάτες,
σέλινα,
σελινόριζες,
καρότα,
λάχανα,
ραδίκια,
κρεμμύδια και ότι άλλο ζητάει ο οργανισμός μπορούν να μας χαρίσουν υπέροχες σούπες!
ας τις έχουμε το χειμώνα στο τραπέζι μας!!!
thalia:botanologia.blogspot.gr

απολαυστικό-πως να διαχωρίσουμε πανεύκολα τους κρόκους από τα ασπράδια

ένας διασκεδαστικός αλλά και πανεύκολος τρόπος να διαχωρήσουμε τους κρόκους από τα ασπράδια:https://botanologia.blogspot.com/2018/09/blog-post_30.html