Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Χαμομήλι το θεραπευτικό – Ένα φυτικό φάρμακο του παρελθόντος με λαμπρό μέλλον

Το χαμομήλι είναι γνωστό στην ανθρωπότητα από αρχαιοτάτων χρόνων και είναι ένα από τα αρχαιότερα φαρμακευτικά βότανα, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ως φυτικό φάρμακο για ποικίλες ασθένειες εδώ και αιώνες.
Είναι μέλος της οικογένειας Asteraceae / Compositae και εκπροσωπείται από δύο κοινές ποικιλίες, το γερμανικό χαμομήλι – Chamomilla recutita και
το ρωμαϊκό χαμομήλι – Chamaemelum nobile.
Το χαμομήλι το συναντάμε στους  αρχαίους Αιγύπτιους ιερείς, οι οποίοι το θεωρούσαν ιερό και το χρησιμοποιούσαν  για να θεραπεύσουν ένα πλήθος παθήσεων όπως:
το ρίγος,
τον πυρετό,
το κρυολόγημα,
τους περισσότερους πόνους καθώς και πολλές γυναικολογικές παθήσεις.
Η λέξη χαμομήλι προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις χάμω (που σημαίνει -κάτω- επί του εδάφους) και μήλο.
Έτσι λοιπόν λόγω του αρώματός του και της χαμηλής ανάπτυξής του ονομάστηκε χαμόμηλο ή χαμομήλι.
Σε αυτούς που πίνουν αφεψήματα από βότανα, τους είναι πολύ γνωστή η αρωματική,
ελαφρά πικρή γεύση του που θυμίζει μήλο.
Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε ως εμμηναγωγό και ως φάρμακο κατά της υστερίας,
ο Διοσκουρίδης ως
αντιπυρετικό,
παυσίπονο και...