Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Για την υγεία της καρδιάς μας-έντεκα ισχυρότατες τροφές

Για την υγεία της καρδιάς μας
Στις μέρες μας η διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας έχει γίνει πρωταρχικός μας σκοπός, διότι τα καρδιακά προβλήματα έχουν γίνει η κύρια αιτία θανάτου και εξασθένησης.
Οι επιστήμονες επιμένουν ότι υπάρχουν ομάδες τροφίμων, που προστατεύουν την καρδιά μας με την κυριολεκτική έννοια του όρου και μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την υγεία της απλά και μόνο καταναλώνοντάς τα.
Ας δούμε τα τρόφιμα αυτά ξεκινώντας από το ισχυρότερο:
1. παρθένο ελαιόλαδο
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ούτε για το λάδι ούτε για τις ελιές – ειδικά για μας που ζούμε σε αυτό τον τόπο – αλλά ας θυμηθούμε:
-την αφθονία των μονοακόρεστων λίπαρών τους
-την αφθονία των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους
-τα ωμέγα-3 λιπαρά τους οξέα και
-τις φαινολικές τους ενώσεις.
Tο ελαιόλαδο – λοιπόν – και οι ελιές βρίσκονται στη λίστα των τροφών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Ας θυμηθούμε τις πολύτιμες ιδιότητες της ελιάς...

Αυτό το κοινό παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Αυτό το κοινό παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με έρευνα
Το Diclofenac (δικλοφαινάκη), ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο διεθνώς φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, γι' αυτό η χρήση του πρέπει να γίνεται με μέτρο και όχι για μακρύ χρονικό διάστημα.
 
Σε αυτό το συμπέρασμα-προειδοποίηση κατέληξε μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, που συνέκρινε το εν λόγω φάρμακο με την παρακεταμόλη και με άλλα παραδοσιακά αναλγητικά. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι το diclofenac δεν πρέπει να διατίθεται χωρίς συνταγογράφηση και στη συσκευασία του πρέπει πλέον να αναγράφεται προειδοποίηση για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει.
 
Η δικλοφαινάκη είναι φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των πόνων και των φλεγμονών σε πολλές χώρες του κόσμου (στην Ελλάδα διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία και είναι μη συνταγογραφούμενο).
 
Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ώρχους της Δανίας, με επικεφαλής τον δρα Μόρτεν Σμιντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal" (BMJ), μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 6,3 εκατομμύρια άτομα, συγκρίνοντας όσους είχαν πάρει «ντικλοφενάκ» (μέση ηλικία 46 ετών) με όσους είχαν πάρει παρακεταμόλη, άλλα ΜΣΑΦ (ιμπουπροφέν, ναπροξέν) ή κανένα ΜΣΑΦ.
 
Διαπιστώθηκε αυξημένη συχνότητα σοβαρών καρδιαγγειακών περιστατικών μεταξύ όσων είχαν πάρει diclofenac επί ένα μήνα. Τα προβλήματα περιλάμβαναν εμφάνιση καρδιακής αρρυθμίας, καρδιακής ανεπάρκειας, ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος, πρόωρου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας και γαστρεντερικής αιμορραγίας. Ο αυξημένος κίνδυνος υπάρχει και για τα δύο φύλα ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ ισχύει ακόμη και για χαμηλές δόσεις του φαρμάκου.
 
«Η θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής με ΜΣΑΦ μπορεί να έχει αξία για μερικούς ασθενείς, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους, παρά τις πιθανές παρενέργειες. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τους καρδιαγγειακούς και γαστρεντερικούς κινδύνους, υπάρχει μικρή δικαιολογία για να ξεκινά μια θεραπεία με diclofenac, προτού δοκιμασθούν άλλα παραδοσιακά ΜΣΑΦ», συμπέραναν οι ερευνητές.
 
Πάντως, παρόλο που ο σχετικός κίνδυνος -σε σχέση με άλλα φάρμακα- είναι αυξημένος, επεσήμαναν ότι ο απόλυτος κίνδυνος του diclofenac παραμένει χαμηλός για τους ασθενείς.
 
Η επιστημονική δημοσίευση: bmj.com/

Πηγή:enallaktikos.gr

Η υγιεινή διατροφή και η θρέψη μπορούν να σώσουν τις ζωές μας

Υγιεινή διατροφή και θρέψη – Τα περισσότερα προβλήματα που οφείλονται σε ασθένειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν γνωρίζαμε τα βασικά στοιχεία της διατροφής και της θρέψης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι και 2,7 εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο με επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Και βέβαια δεν αναφέρονται καν στα επεξεργασμένα παντός τύπου φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι φορτωμένα με νάτριο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και να επιφέρει ζημιά στις αρτηρίες και καλυμμένα με ζαχαρούχα σιρόπια, την καταστροφική προστιθέμενη φρουκτόζη,τα οποία προκαλούν σάκχαρο στο αίμα επηρεάζοντας τα επίπεδα ινσουλίνης.
Αναφέρονται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, διότι τα φρέσκα προϊόντα είναι γεμάτα με τις φυσικές τους βιταμίνες,
τα μέταλλα και τα φυτοθρεπτικά συστατικά τους, τα οποία είναι οι φυσικοί θεραπευτές του οργανισμού μας.
Η χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι από τους 10 πρώτους επιλεγμένους παράγοντες κινδύνου για την παγκόσμια θνησιμότητα...
read more:https://botanologia.gr/i-ygieini-diatrofi-kai-i-threpsi-mporoyn-na-sosoyn-tis-zoes-mas/