Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Ψήσιμο στα κάρβουνα - τι κινδύνους κρύβει και πόσο επικίνδυνο είναι

 
Ψήσιμο στα κάρβουνα
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα,και πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να περιορίζουμε,όσο περνάει από το χέρι μας,τις εκπομπές στο περιβάλλον  κακής ποιότητας αέρα γιατί ακόμα και μικρές προσπάθειες έχουν θετικά αποτελέσματα.
Και βασικά πρέπει να προσέχουμε και να περιορίζουμε την έκθεσή μας σε κακής ποιότητας αέρα.
Αν παρατηρήσουμε θα δούμε πως πάρα πολλές φορές, πολλοί από εμάς μπορεί να βρεθούμε και να σταθούμε πρόθυμα δίπλα σε μια συσκευή που εκπέμπει βλαβερές εκπομπές,όπως μια υπαίθρια,και όχι μόνο,ψησταριά.
Οι ψησταριές,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,είναι ένα απίστευτα δημοφιλές υπαίθριο γεγονός.
Τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι βρίσκονται μαζί για να φάνε ψητά κρέατα,κατά προτίμηση,που ψήνουν σε ψησταριές με κάρβουνα ή μπρικέτες κάρβουνου.
Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι είναι πως παρά τη δημοτικότητά της, οι υπαίθριες ψησταριές έχουν πολλούς κινδύνους.
Ο καπνός τους περιέχει υψηλό επίπεδο πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων -ΠΑΥ, οι οποίοι είναι γνωστό ότι  είναι μεταλλαξιογόνοι - δηλαδή,προκαλούν μεταλλάξεις στο DNA, αναπνευστικές νόσους και ακόμη και καρκίνο του πνεύμονα .
Η υπερφόρτωση της σχάρας με τα τρόφιμα δημιουργεί εμφανώς περισσότερες εκπομπές πολυκυκλικών αρωματικοών υδρογονανθράκων και η παραδοσιακή ψησταριά δημιουργεί κίνδυνο για καρκίνο πολύ πάνω από το αποδεκτό όριο, σε αντίθεση με τον πολύ μικρότερο κίνδυνο που συνεπάγεται η χρήση γκριλ με αέριο.
Τα μικροσκοπικά σωματίδια από την καύση ξύλων και κάρβουνων εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και προκαλούν  ή επιδεινώνουν τις ήδη υπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις.
Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν ότι η εισπνοή του καπνού από ψησταριές,με ότι περιέχει,είναι άκρως επικίνδυνη και βέβαια δεν γνωρίζουν πως εκτός από την εισπνοή τα άκρως επικίνδυνα σωματίδια εισχωρούν στον οργανισμό μας και μέσω του δέρματος.
Τόσο η εισπνοή όσο και η κατανάλωση ψημένων κρεάτων,είναι πια ευρέως γνωστό πως δεν είναι ότι ιδανικότερο,αυτό που παραβλέπεται είναι η απορρόφηση των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων μέσω του δέρματος,κάτι που είναι εξίσου επικίνδυνο.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Jinan της Κίνας, με επικεφαλής τον Eddy Y. Zeng, ξεκίνησαν να ποσοτικοποιούν ακριβώς πόσοι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες περνούν μέσα από το δέρμα.
Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Environmental Science & Technology 
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τροφής στη σχάρα αντιπροσώπευε την πλειοψηφία των ΠΑΥ που απορροφήθηκαν από το σώμα.
Το δέρμα ήρθε δεύτερο και η εισπνοή ήρθε τρίτη.
Πιστεύουν ότι τα έλαια που παράγονται κατά τη διάρκεια ψησίματος μπορεί να διευκολύνουν τη διέλευση των ΠΑΥ μέσω του δέρματος.
Επομένως, ακόμη και αν ένα άτομο φορούσε προστατευτική μάσκα και κατευθυνόταν μακριά από τροφές μπάρμπεκιου στη σχάρα, θα μπορούσε ακόμα να απορροφήσει υψηλά επίπεδα ΠΑΥ  .
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα ρούχα δεν προστατεύουν απαραιτήτως.
Αν και, αρχικά, τα ρούχα παρέχουν κάποια προστασία,στην πραγματικότητα μπορούν να βοηθήσουν τη διέλευση των ΠΑΥ μέσω του δέρματος.
Οι συγγραφείς προτείνουν το πλύσιμο ρούχων το συντομότερο δυνατό για να ελαχιστοποιηθεί η εισροή στο δέρμα από ότι έχει "κολλήσει" πάνω τους,όπως λάδια κορεσμένα από χημικά προϊόντα και άλλες εκπομπές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Έτσι, οι συμβουλές των ερευνητών προς εμάς είναι:ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη τροφής ψημένης σε ψησταριές,αλλάξτε και πλύνετε τα ρούχα που εκτίθενται στο κάπνισμα το συντομότερο δυνατό και, όπου είναι δυνατόν, μην παραμένετε πολύ κοντά στη σχάρα.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων δημιουργείται όταν ψήνουμε με μπρικέτες κάρβουνου.
Συμπερασματικά ο εκτιμώμενος κίνδυνος καρκίνου για άτομα που εισπνέουν σωματίδια μπάρμπεκιου για 40 ημέρες το χρόνο υπερβαίνει το αποδεκτό επίπεδο που ορίζει η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ.
Και καταλήγουν στο συμπέρασμα οι ερευνητές ότι ο τύπος της πηγής θερμότητας που χρησιμοποιείται για τη σχάρα επηρεάζει τον σχηματισμό πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων δημιουργείται όταν ψήνουμε με μπρικέτες κάρβουνου.
Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine» της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 280.000 ανθρώπους ηλικίας 30 έως 79 ετών, οι οποίοι στην αρχή της μελέτης δεν είχαν καμία αναπνευστική πάθηση.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν συστηματικά ξύλα ή κάρβουνα για το μαγείρεμα, είχαν κατά μέσο όρο 36% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικής πάθησης, σε σχέση με όσους χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικό ρεύμα ή αέριο.
Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούσαν τα ξύλα ή τα κάρβουνα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος.
Έτσι, όσοι έκαναν χρήση ξύλων ή κάρβουνων για πάνω από 40 χρόνια, είχαν 54% μεγαλύτερο κίνδυνο.
Το συμπέρασμα και αυτής της έρευνας είναι πως οι μπρικέτες κάρβουνου είναι πιο επικίνδυνες όσον αφορά τον σχηματισμό πολυκυκλικών αρωματικοών υδρογονανθράκων και την εισπνοή επικίνδυνων μικροσκοπικών σωματιδίων
Για την προστασία από τέτοια έκθεση, η διάρκεια έκθεσης ενός ατόμου πρέπει να είναι μικρότερη από 1 ώρα.
Ωστόσο  οι Γερμανοί επιδημιολόγοι καρκίνου αμφισβήτησαν κάποια από αυτά τα συμπεράσματα.
Συγκέντρωσαν τις πληροφορίες από αυτές τις έρευνες  για να υπολογίσουν την πρόσληψη  ετεροκυκλικών αμινών-HCAs- και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων-PAHs,αλλά θέτοντας και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το βάρος,το κάπνισμα και η συνολοκή διατροφή και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υψηλή πρόσληψη HCA σχετίζεται με 46% αύξηση του κινδύνου για ορθοκολικούς πολύποδες.
Σημείωσαν όμως ότι το αποτέλεσμα εξαφανίστηκε εντελώς σε ανθρώπους που υοθέτησαν μια δίαιτα πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία φαίνεται να "εμποδίζουν τη βιοενεργοποίηση των HCAs".
Τα φλαβονοειδή είναι άφθονα σε εσπεριδοειδή, μούρα, τσάι, βότανα και κρασί.

"Το κρέας στα κάρβουνα, συμπεριλαμβανομένου και του κόκκινου κρέατος, είναι γνωστό ότι παράγει καρκινογόνους παράγοντες", δήλωσε ο Δρ John Spinelli, επικεφαλής της έρευνας για τον έλεγχο του καρκίνου στο BC Cancer Agency. "Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε εάν η κατανάλωση ψημένου κρέατος οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου."

Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) προέρχονται από την ατελή καύση του πετρελαίου και μπορούν να εναποτεθούν στο κρέας σας όταν το λίπος εισχωρήσει στην πηγή θερμότητας προκαλώντας φλεγμονή.
Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστό ότι προκαλούν λευχαιμία και καρκίνους του γαστρεντερικού σωλήνα και του πνεύμονα σε τρωκτικά, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.
"Υπάρχει αρκετά μεγάλο εύρος αποδεικτικών στοιχείων ότι αυτές οι ενώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στα ζώα", δήλωσε ο Carolyn Gotay, καθηγητής του UBC και του Canadian Cancer Society  "Και η ψησταριά φαίνεται να αυξάνει τις ενώσεις αυτές στο κρέας."

Και μερικές συμβουλές που δίνουν για προστασία:
• Καθαρίστε την καπνιά και τa καμμένα υπολείμματα από τη σχάρα σας.
• Αρωματίστε το κρέας με βότανα όπως θυμάρι, ρίγανη, δυόσμο, φασκόμηλο και δενδρολίβανο για να μειώσετε το σχηματισμό των καρκινογόνων ενώσεων.
• Κόψτε το λίπος από τα κρέατα, για να αποφύγετε το ξέσπασμα μεγάλης και δυνατής φλόγας.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
read more: https://botanologia.gr/psisimo-sta-karvoyna-ti-kindynoys-kryvei-kai-poso-epikindyno-einai/

πηγές πληροφόρησης και:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28681185
http://erj.ersjournals.com/content/50/suppl_61/OA1778
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.8b01689
https://vancouversun.com/news/staff-blogs/will-your-grill-kill-you-the-cancer-risk-of-barbeque
https://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/ajrccm-conference.2017.195.1_MeetingAbstracts.A6833

H βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου;

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M
Σε νέα μελέτη, στο Journal of American Medical Association, ανακοινώθηκε ότι οι γυναίκες που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D3 και ασβέστιο είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου από τις γυναίκες που έλαβαν εικονικά σκευάσματα (placebo). Η διαφορά δεν ήταν ιδιαίτερα στατιστικά σημαντική, ωστόσο, σε περαιτέρω ανάλυση, βρέθηκε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D ήταν σημαντικά χαμηλότερα στις γυναίκες που ανέπτυξαν καρκίνο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η δόση στην μελέτη ήταν χαμηλή (2000iu) και συνοδευόταν με τη λήψη ασβεστίου σε σχετικά αυξημένη δόση (1500mg), χωρίς αυτό να ισορροπείται με την χορήγηση μαγνησίου και βιταμίνης Κ2 που είναι συμπαράγοντες της D3 και λειτουργούν συνεργικά μεταξύ τους. Αυτός είναι ένας συνήθης περιορισμός παρόμοιων μελετών όπου χορηγούνται μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά και δεν επιτυγχάνονται τελικά τα θετικά αποτελέσματα που αναμένονταν με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες.

Τα θρεπτικά συστατικά όταν προσλαμβάνονται μέσα από την τροφή ή τις φυσιολογικές οδούς συνοδεύονται και από την παράλληλη πρόσληψη πολλαπλών συστατικών που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού με συνεργικό τρόπο.

Πρόκειται για μια συνδυαστική δράση, όπως όταν βάζουμε βενζίνη στο αυτοκίνητο μας. Χρειάζεται και η μπαταρία, και τα μπουζί και το φίλτρο αέρος για να πάρει μπρος η μηχανή. Αν βάλουμε βενζίνη και δεν λειτουργεί η μπαταρία δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Αν στη συνέχεια έχουμε καλή μπαταρία και όχι βενζίνη πάλι δεν θα πάρει μπρος η μηχανή. Το λανθασμένο συμπέρασμα θα είναι ότι ούτε η βενζίνη ούτε η μπαταρία παίζουν ρόλο στην ομαλή λειτουργία του αυτοκινήτου και άρα δεν συνδέονται με το γεγονός ότι το αυτοκίνητο μας δεν παίρνει μπρος.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη και μελέτες με μεγαλύτερες και βιολογικά σημαντικές δόσεις βιταμίνης D3 (10.000 - 20.000) αλλά και πάλι αν δεν γίνουν μελέτες με την κάλυψη των συμπαραγόντων δεν θα έχουμε ολοκληρωμένα αποτελέσματα.

Γι αυτό η Μεταβολομική Ιατρική έχει τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχει, καταγράφοντας τις ανάγκες κάθε οργανισμού συνολικά και ξεμπλοκάροντας την συνολική βιοχημική λειτουργία του οργανισμού. Έτσι ο οργανισμός λειτουργεί στην βέλτιστη δυνατή απόδοση αλλά και εκεί όπου οι ενδεδειγμένες φαρμακευτικές αγωγές δεν είχαν αποτέλεσμα αρχικά, ξαφνικά γίνονται αποτελεσματικές.

Στην Υγειά Σας!
πηγή του άρθρου:drtsoukalas.com