Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018

μυρτιά-η γλυκιά και πολύτιμος μυρσίνη του Διοσκουρίδη-τα βότανα για να τα αναγνωρίζουμε (26)


αυτή ήταν η γλυκιά και πολύτιμος μυρσίνη του Διοσκουρίδη
και στην επόμενη ανάρτηση περισσότερα για τη μυρτιά - τον αειθαλή θάμνο που στη χώρα μας είναι γνωστός και ως σμυρτιά και μερτιά!

thalia-https://botanologia.gr/myrtia-i-polytimos-myrsini-toy-dioskoyridi-mia-gnorimia-mesa-apo-tis-fotografies-tis/

πηγές και αναφορές:
https://en.wikipedia.org/wiki/Myrtus_communis
https://en.wikipedia.org/wiki/Myrtus
google.gr
http://gardenoracle.com/images/myrtus-communis.html
https://selectree.calpoly.edu/tree-detail/myrtus-communis
http://gernot-katzers-spice-pages.com/engl/Myrt_com.html
google.gr
https://el.wikipedia.org/wiki/Μυρτιά

μέλισσες-ναι, τα νεονικοτινοειδή τις σκοτώνουν...

Οι μέλισσες επιτελούν τον εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο της επικονίασης του 75% των καλλιεργειών.
Προς οριστική απαγόρευση οδεύουν τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη νέα επισκόπηση ερευνητικών δεδομένων, με την οποία επιβεβαιώνεται ότι η χρήση τους εξολοθρεύει τις μέλισσες.
Οι εταιρείες που διαθέτουν στην αγορά τα τοξικά αυτά προϊόντα δεν αμφισβητούν ότι οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, αλλά υποστηρίζουν ότι ευθύνονται και άλλοι παράγοντες, πέραν των νεονικοτινοειδών.

Το 2013, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) είχε επιβάλει προσωρινό μορατόριουμ στη χρήση νεονικοτινοειδών στην ευρωπαϊκή γεωργία, μετά την πρώτη επισκόπηση ερευνητικών δεδομένων.
Η δεύτερη επισκόπηση στοιχείων από 1.500 μελέτες, που ανακοινώθηκε χθες από την EFSA, δίνει νέα στοιχεία για την επικινδυνότητα των ουσιών αυτών. Όπως αναμενόταν, οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η χρήση νεονικοτινοειδών προξενεί θανάτους και βλάβες στο νευρικό σύστημα των μελισσών, με τα αποτελέσματα να είναι πολύ χειρότερα όταν τα ζιζανιοκτόνα ψεκάζονται σε αγρούς, απ’ ό,τι όταν ψεκάζονται σε θερμοκήπια.
Οι έρευνες εστίασαν σε τρία νεονικοτινοειδή, τα imidacloprid, clothianidin και thiamethoxam, ενώ διαπίστωσαν ότι τα νεονικοτινοειδή ρυπαίνουν το έδαφος και το νερό και εμφανίζονται σε αγριολούλουδα και καλλιέργειες που δεν έχουν ψεκαστεί.
«Είναι σημαντική ανακοίνωση. Οι περισσότεροι τρόποι εφαρμογής των νεονικοτινοειδών θέτουν σε κίνδυνο όλα τα είδη μελισσών», δήλωσε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Κρίστοφερ Κόνολι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Νταντί.

Εν τω μεταξύ, μελισσοκόμοι στον Καναδά κατέθεσαν ομαδική αγωγή εις βάρος των κολοσσών της χημικής βιομηχανίας Bayer και Syngenta, οι οποίοι παράγουν νεονικοτινοειδή, ζητώντας αποζημίωση για τις βλάβες που έχει προξενήσει στα μελίσσια τους η χρήση των εντομοκτόνων.
Στις 20 Φεβρουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κεμπέκ έδωσε το πράσινο φως για την εξέταση της ομαδικής αγωγής.

Η τύχη των μελισσών δεν αφορά μόνο όσους απολαμβάνουν το μέλι, αλλά το σύνολο της ανθρωπότητας γιατί οι μέλισσες επικονιάζουν το 75% των καλλιεργειών.
Άλλος παράγοντας που ενοχοποιείται για τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών και των εντόμων γενικότερα είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από ασύρματα δίκτυα και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
πηγή του άρθρου:kathimerini.gr
photo:google.gr