Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Από το κανάλι μου στο youtube: Πως ετοιμάζω αφέψημα φύλλων ελιάς, ώστε να αξιοποιήσω στο έπακρο την πολύτιμη oleuropein

Συ δ’ ευτύχει, ω ελαία!
Αφθόνως τους καρπούς σου
δίδε πάντα εις ημάς
και ’γω ευγνωμόνως πάλιν
θέλει σε υμνήσω.» Ανδρέα Κάλβου «Ωδαί»
Η oleuropein σαν φαρμακευτικό σκεύασμα
Τα απροσδόκητα οφέλη και οι μοναδικές ιδιότητες της oleuropein καθιστούν τα φύλλα της ελιάς,
το αγνό παρθένο ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές -οι οποίες πρέπει να “κρατούν” την πίκρα τους – απαραίτητα και αναντικατάστατα τρόφιμα για την προαγωγή της ανθρώπινης υγείας.
Παρά τα πολλά οφέλη της, όμως  η oleuropein ως φαρμακευτικό σκεύασμα, μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις σε ορισμένα άτομα.
Η oleuropein μπορεί να επιδεινώσει τη χαμηλή αρτηριακή πίεση σε άτομα που έχουν ήδη χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Η oleuropein αλληλεπιδρά με άλλα φαρμακευτικά φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή τη ρύθμιση του διαβήτη.
Οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν από τη χρήση oleuropein για θεραπευτικούς σκοπούς και να ενημερώνουν τον γιατρό τους για κάθε φάρμακο που χρησιμοποιούν, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόσθετες ή ανταγωνιστικές αλληλεπιδράσεις και οι παρενέργειες χημικών φαρμάκων και βοτανικών συμπληρωμάτων.
   Και οι μελέτες για μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των κυτταρικών δικτύων που εμπλέκονται στις ποικίλες προστατευτικές επιδράσεις της oleuropein συνεχίζονται…
Παρακολουθείστε το βίντεό μου και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!
Το κανάλι μου είναι:https://www.youtube.com/channel/UCQVy7v3Oz2YKcn4_8Z6MYgQ
                 
thalia/ntina

Αλιάδα και σκορδαλιά, ποιες οι διαφορές τους; και ποιο λάδι είναι πιο υγιεινό για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου;

Πως έφτασε ο μπακαλιάρος στην Ελλάδα;
Πως τον ξαλμυρίζουμε και γιατί τρώμε βακαλάο στις 25 Μαρτίου;
Ποιο λάδι είναι πιο υγιεινό για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου;
Ποια η διαφορά της αλιάδα από τη σκορδαλιά;
Ας δούμε:
Οι Βάσκοι ψαράδες, εφάρμοσαν πρώτοι σε μεγάλη έκταση την πρακτική του παστώματος ειδικά του μπακαλιάρου.
Και στην Ελλάδα πως έφτασε;
Ξέρετε ότι ο βακαλάος έχει άμεση σχέση με τη σταφίδα και μάλιστα με τη μαύρη σταφίδα της Αιγιάλειας και της ευρύτερης περιοχής που παρείγαγε μαύρη σταφίδα – ας δούμε πως και γιατί...
και λόγω των ημερών-μπακαλιάρος με φρέσκο λεμονάκι, ένα αγαπημένο μου φαγητό.
και Ποιο λάδι είναι πιο υγιεινό για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου;
και Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα – Αλιάδα Κεφαλλονιάς
και Σκορδαλιά με καρύδια και ψωμί, ένα απόλυτο έδεσμα!

Σαλάτα με ξαρμυρισμένο και καλά στραγγισμένο βακαλάο

Βακαλάος : Πως θα τον ξαρμυρίζουμε, πως θα τον μαγειρέψουμε, γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου και πιά η σχέση του με την σταφίδα
Οι Πορτογάλοι τον λένε bacalhau,δηλαδή βακαλάο, οι Ιταλοί baccalaro,δηλαδή μπακαλιάρο και μεις οι Έλληνες βακαλάο ή μπακαλιάρο, και “παράπονο ουδέν”...
Το έθιμο του βακαλάου
Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, της γνωστής μας εκκλησιαστικής θεομητορικής εορτής αλλά και της Εθνικής Εορτής της Ελλάδας, κατά την οποία τιμάται ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία σκορδαλιάς....
Αν μαρινάρουμε τον βακαλάο για τέσσερις περίπου ώρες μπορούμε να τον σερβίρουμε και ωμό εν είδει “σούσι” ή σαν συστατικό μιας πλούσιας σαλάτας με λαχανικά όπως....
read more:https://botanologia.gr/vakalaos-pos-ton-xalmyrizoyme-kai-giati-trome-vakalao-stis-25-martioy/

Φωτογραφίες βοτάνων, για να τα αναγνωρίζουμε.

Οι φωτογραφίες των βοτάνων είναι μια πρώτη γνωριμία μαζί τους.
Είναι ένας από τους ασφαλείς τρόπους αναγνώρισής τους.
Στο βίντεό μου αυτό θα γνωρίσουμε το σύμφυτο, ένα από τα ισχυρότερα επουλωτικά βότανα.
Παρακολουθείστε το βίντεό μου και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!
Το κανάλι μου είναι:https://www.youtube.com/channel/UCQVy7v3Oz2YKcn4_8Z6MYgQ