Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Τα βότανα των ανθρώπων : Οι χαρές των θεραπευτικών βοτάνων

Τα βότανα και τα βοτανικά ιάματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του συλλογικού μας ταξιδιού αιώνες τώρα.
Αυτές οι ρίζες,
οι μίσχοι,
τα λουλούδια,
τα φύλλα και τα μούρα που βοήθησαν αξιόπιστα την ανθρωπότητα στο διάβα των αιώνων να τραφεί, να ξεπεράσει τα εμπόδια και να ενισχύσει την αυτοθεραπευτική της δύναμη, έχουν συλλεχθεί και λατρευτεί χιλιετίες τώρα, όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, και η συσσωρευμένη γνώση έχει μεταδοθεί προσεκτικά από γενιά σε γενιά.
Τώρα, στον σύγχρονο κόσμο, όσο ποτέ άλλοτε, κατόπιν χιλιάδων ερευνών, έχουμε σχετικά εύκολη πρόσβαση σε έναν τεράστιο αριθμό φυτικών φαρμάκων.
Αυτό είναι υπέροχο σε πολλά επίπεδα. 
Αλλά το κίνητρό μας πρέπει να είναι η ενδυνάμωση όλων μας με γνώση και αυτοπεποίθηση, ώστε να χρησιμοποιούμε αυτά τα υπέροχα δώρα της φύσης με σύνεση και ασφάλεια για τον εαυτό μας και για όλους όσους νοιαζόμαστε.
Τα βότανα είναι το "φάρμακο των ανθρώπων", αλλά η γνώση είναι απαραίτητη, τόσο αυτή που έχει φτάσει σε μας από τους αρχαίους πανεπιστήμονες,  όσο και αυτή που σωρεύουμε από τη σύγχρονη επιστήμη.
Και πρέπει να γνωρίζουμε πως όλα τα βότανα σε φαρμακευτικές δόσεις, που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν καλό, έχουν και τη δυνατότητα να κάνουν κακό. 
Το παλιό ρητό "το δηλητήριο είναι στη δόση" περιγράφει με...

5 κορυφαίοι φυσικοί αντιιικοί παράγοντες

https://botanologia.gr/