Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες τα απόλυτα χειμερινά λαχανικά

Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες τα απόλυτα χειμερινά λαχανικά , ιδανικές ασπίδες του οργανισμού μας καθώς τονώνουν τις άμυνές του ενάντια στις εποχικές ιώσεις
Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες και χυμός λεμονιού και έτοιμο το θρεπτικό και νόστιμο smoothie για την άμυνα του οργανισμού μας.
Μπήκαμε πια για τα καλά στο χειμώνα και στις λαϊκές αγορές μπορούμε να βρούμε πολλά φρούτα και λαχανικά για να εμπλουτίσουμε τη χειμερινή μας διατροφή.
Όπως καλά γνωρίζουμε , με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies*
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα smoothie λαχανικών με τεράστια οφέλη για την υγεία μας.
Κύριο συστατικό του smoothie είναι τα παντζάρια ,  και όπως έχω γράψει και αλλού το παντζάρι είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά για αυτό και επανέρχομαι συνέχεια σε αυτό!Για το smoothie θα χρειαστούμε...
read more:https://botanologia.gr/pantzaria-karota-selinorizes-lemonia-ta-apolyta-cheimerina-lachanika/

Αλάτι αρωματισμένο με βότανα για υπέροχες υγιεινότατες γεύσεις #3


Αλάτι, το άλας της γης, ο λευκός χρυσός, που στην αρχαιότητα η αξία του ήταν τέτοια που το χρησιμοποιούσαν ως μέσω συναλλαγής.
Ένα προϊόν το οποίο είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τις ζωές των λαών,
με τις συνήθειές τους,
με τις παραδόσεις τους,
με τις θρησκείες τους.
Όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτισμοί το χρησιμοποιούσαν στις τελετουργίες τους τροφοδοτώντας με αυτή τους την τακτική
προλήψεις,
λαϊκές ρήσεις,
γνωμικά,
κατάρες,
παραβολές.
Χωρίς αυτό δεν θα ήταν δυνατή η ύπαρξη ζωής.
Αλάτι – και είναι απαραίτητο όσο το νερό και το οξυγόνο.
Στη χώρα μας όλοι γνωρίζουμε την φράση «φάγαμε ψωμί και αλάτι» ,που....

read more:https://botanologia.gr/alati-aromatismeno-me-votana-gia-yperoches-ygieinotates-geyseis/

Βιταμίνη D – Ας γνωρίσουμε τέσσερις πηγές της εκτός από τον ήλιο

Βιταμίνη D-
Η βιταμίνη του ήλιου
Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία συνθέτεται στον οργανισμό μας κυρίως όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας αλλά προσλαμβάνεται και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών.
Η βιταμίνη D συμπεριφέρεται πιο πολύ σαν ορμόνη παρά σαν βιταμίνη και έχει άμεση δράση στα γονίδια μας και σύμφωνα με πάρα πολλούς ερευνητές η σημαντικότερη αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας είναι να εκθέτουμε όλο μας το σώμα δέκα με δεκαπέντε λεπτά την ημέρα στο φως του ήλιου....
Επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων μας, είναι από τους πολυτιμότερους συμμάχους της  υγείας μας,συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των οστών μας,στην προαγωγή της υγείας του σκελετού μας,είναι ο κύριος ρυθμιστής της απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου και διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος....read more:https://botanologia.gr/vitamini-d-as-gnorisoyme-tesseris-piges-tis-ektos-apo-ton-ilio/

Βάφω τα πασχαλιάτικα αυγά μου κόκκινα με φυσική βαφή

– Βάφω φυσικά κόκκινα αυγά με τις εξωτερικές φλούδες κρεμμυδιών
Τα παλιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν χημικά χρώματα, χρησιμοποιούσαν βαφές από την φύση κυρίως από τα φυτά για
να δώσουν χρώματα σε αντικείμενα και σε υφάσματα- μην ξεχνάμε την πορφύρα των Βυζαντινών.
Επειδή πλησιάζει το Πάσχα μπορούμε να βάψουμε τα αυγά σας με φυσική βαφή όπως έβαφαν τα αυγά τους παλιά, στα χωριά μας και όχι μόνο
Οι αποχρώσεις που μπορούμε να πάρουμε είναι πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ σκούρο κόκκινο.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που να άνετα τα αυγά που θα βάψουμε, ώστε να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτουμε τόσο νερό,
ώστε να σκεπάζει τα αυγά μας και 2 με 3cm  πιο πάνω.
Καθαρίζουμε με ένα πανάκι που έχει ξύδι τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό μας, που και τα δύο, αυγά και νερό,
να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας και τις εξωτερικές μόνο φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια, για περίπου 10 αυγά...