Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Λειτουργικά τρόφιμα: ο ρόλος τους στην πρόληψη των ασθενειών και στην προαγωγή της υγείας μας


Το δόγμα “Το φάρμακο σου ας γίνει η τροφή σου και η τροφή σου ας γίνει το φάρμακο σου”, που συμβούλευε ο Ιπποκράτης πριν από περίπου 2.500 χρόνια, αποκτά καινούργιο ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα, υπήρξε έκρηξη του ενδιαφέροντος πολλών ατόμων, τα οποία ζητούν κάτι περισσότερο από το να κατευνάσουν την πείνα τους, για τον ρόλο που παίζουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή τα φυσικά ενεργά συστατικά τους, τα αποκαλούμενα και λειτουργικά τρόφιμα στην ενίσχυση της υγεία τους (Hasler, 1998).
Σαφώς, τα περισσότερα τρόφιμα είναι λειτουργικά, καθώς παρέχουν θρεπτική αξία, γεύση και άρωμα.
Εντούτοις, κατά τα τελευταία χρόνια, ο όρος λειτουργικός για τα τρόφιμα έχει υιοθετήσει μια διαφορετική σημασία – την παροχή ενός επιπλέον φυσιολογικού οφέλους πέραν της κάλυψης των βασικών διατροφικών αναγκών.
Η σύνοψη αυτής της Επιστημονικής έκθεσης εξετάζει τη βιβλιογραφία για τα τρόφιμα από τα πρωτογενή φυτά και τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που έχουν συνδεθεί με φυσικά οφέλη.
Παρόλο που έχουν εντοπιστεί πάρα πολλές βιολογικές δραστικές ενώσεις, αυτή η επισκόπηση επικεντρώνεται στα τρόφιμα και όχι στις συγκεκριμένες ενώσεις που απομονώνονται από αυτά.

Τι είναι όμως τα λειτουργικά τρόφιμα...