Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018

Υγιεινές γεμιστές,γλυκοπατάτες

Γλυκοπατάτες,πασπαλισμένες με ένα γενναίο μείγμα σοταρισμένων λαχανικών για ένα ξεχωριστό γεύμα,συνοδευόμενες με μια δροσερή σαλάτα.
Ακόμα μπορούμε:
-Μόλις κρυώσουν τις τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τις ζεσταίνουμε για όταν έχουμε ανάγκη ένα γρήγορο σνακ.
- Τις τυλίγουμε και τις δίνουμε στα παιδιά μας για το δεκατιανό τους στο σχολείο.
- Τις παίρνουμε μαζί μας στη δουλειά μας για όταν πεινάσουμε.
- Υπέροχο γεύμα μετά από σωματική καταπόνηση ή μετά το τρέξιμο,οι τις αθλητικές ενασχολήσεις των παιδιών μας

Υγιεινή,γεμιστή γλυκιά πατάτα λοιπόν και πάμε:

Θα χρειαστούμε:
Λίγο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας για το σοτάρισμα.
Τέσσερις χούφτες φρεσκότατο σπανάκι,πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο.
Δύο κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες.
Ένα κρεμμυδάκι φρέσκο κομμένο σε ροδέλες
Τέσσερα-πέντε κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
Δύο σκελίδες σκόρδο κομμένο σε ροδέλες.
Γραβιέρα,κομμένη σε φέτες στο μέγεθος της μισής οριζόντια κομμένης πατάτας
Έξι μέτριες γλυκοπατάτες.
Θαλασσινό αλάτι,
πιπέρι,
λίγα τριμμένα φυλλαράκια ξερό φασκόμηλο και βασιλικό.
Και:
Πλένουμε πολύ καλά τις γλυκοπατάτες μας και τις ψήνουμε για 45 λεπτά με μια ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρά το λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
Τα σοτάρουμε ελάχιστα,μέχρι να αρχίσουν να γυαλίζουν και προσθέτουμε το σπανάκι,το μαϊντανό,το σκόρδο και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται το σπανάκι και προσθέτουμε το αλάτι,τα μπαχαρικά μας,το φασκόμηλο και το βασιλικό.
Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για λίγο,ώστε να πιουν όλα τα υγρά τους.
Όταν οι γλυκοπατάτες είναι έτοιμε,τις βγάζουμε από το φούρνο και τις κόβουμε στη μέση,οριζόντια.
Σε ένα μεγάλο ταψί αραδιάζουμε τις κομμένες πατάτες μας.
Με την ανάποδη ενός κουταλιού πιέζουμε προς τα κάτω την επιφάνεια των πατατών μας να δημιουργηθεί μια υποτυπώδης λακκούβα.
Και με ένα κουτάλι στρώνουμε επάνω στην κάθε πατάτα μας,με προσοχή,από μια πλούσια ποσότητα από το μείγμα μας που έχουμε στην κατσαρόλα.
Πάνω από το μείγμα μας βάζουμε μια φέτα γραβιέρα.
Τις βάζουμε,πάλι,στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά για να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις και να λιώσετε το τυρί.

Αφήνουμε τις πατάτες μας να κρυώσουν αρκετά και σερβίρουμε.
Τις συνοδεύουμε με δροσερή σαλάτα της αρεσκείας μας.
Τι περιέχει το γεύμα μας
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες:
- σε φυτικές ίνες,οι οποίες είναι αργής αποδέσμευσης,προσφέροντάς μας ενέργεια με αργό ελεγχόμενο ρυθμό.
- σε μαγγάνιο,το μαγγάνιο είναι βασικό συστατικό του σωστού μεταβολισμού των υδατανθράκων και κρατά τα επίπεδα του σακχάρου σε υγιή επίπεδα.
- σε βιταμίνη Α
- σε βιταμίνη C,
- σε βιταμίνη B6,
- σε B- Καροτίνη,ιχνοστοιχεία όλα με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Οι ιδιότητες αυτές μειώνουν τις φλεγμονές σε όλο το σώμα.
Με την βοήθεια της Β6 το σώμα μας μπορεί να θεραπεύσει τις βλάβες που προκαλούνται στα αιμοφόρα αγγεία και να διατηρεί σε ισορροπία τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Η βιταμίνη Α,ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και παράλληλα αναζωογονεί την επιδερμίδα μας.
Επίσης η γλυκοπατάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη,ιδανικό σνακ για διαβητικούς.

Για το σπανάκι,τα κρεμμύδια και το μαϊντανό έχουμε μιλήσει πολλές φορές:
botanologia.blogspot.gr
botanologia.blogspot.gr
botanologia.blogspot.gr

Η γραβιέρα:
Η γραβιέρα από αιγοπρόβειο γάλα είναι ένα τυρί υψηλής θρεπτικής αξίας,πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.blogspot.gr

Γραβιέρα, το εθνικό μας σκληρό τυρί και τα μυστικά του.

Γραβιέρα,το αγαπημένο,ελληνικό σκληρό τυρί

Κάποιος μπορεί να φανταστεί ότι είναι τόσο παλιό τυρί όσο και η ύπαρξη της Ελλάδας.
Κι όμως η γραβιέρα πρωτοκατασκευάστηκε το 1914 στη Λάπα Μανωλάδας από τον τυροκόμο Ζυγούρη. 
Η γραβιέρα αυτή κατασκευάστηκε στα πρότυπα της ελβετικής gruyere με μια μεγάλη διαφορά ότι χρησιμοποιήθηκε αιγοπρόβειο γάλα αντί αγελαδινού που φτιάχνεται στην Ελβετία.
Στα χρόνια που πέρασαν και με παρεμβολές των Ελλήνων τυροκόμων ολοκληρώθηκε η κατασκευή της δίνοντας ένα αποτέλεσμα εντελώς διαφορετικό από αυτό της Ελβετίας.
Στην Ελλάδα οι γραβιέρες προστατευμένης ονομασίας προέλευσης είναι οι εξής:

  • *Γραβιέρα Αγράφων
  • *Γραβιέρα Κρήτης
  • *Γραβιέρα Νάξου

Υπάρχει ακόμα μια γραβιέρα κορυφαίας γεύσης που προέρχεται από την Τήνο η οποία όμως δεν είναι ΠΟΠ αλλά δεν παύει να είναι μια εξαιρετική γραβιέρα.
Η γραβιέρα Αγράφων είναι ένα σπάνιο τυρί και μόνο τον τελευταίο καιρό στην περιοχή των Θεσσαλικών Αγράφων άρχισε να κατασκευάζεται και πάλι.
Εξωτερικά φέρει φυσική κόρα, η μάζα της έχει ανοικτό κίτρινο χρώμα με διάσπαρτες μικρές τρυπούλες.
Το γάλα που χρησιμοποιείται είναι αιγοπρόβειο και η οργανοληπτική ανάλυση του τυριού δίνει 38% υγρασία, 38-40% λιπαρά επί ξηράς βάσης και αλάτι που κυμαίνεται από 1.2-2,4. Μίνιμουμ ωρίμανσης τρίμηνο.
Η ανώτατη ποιότητά της είναι αυτή που προέρχεται από αμιγές πρόβειο γάλα.

Η γραβιέρα Κρήτης παρασκευάζεται σε κεφάλια βάρους 6-25 κιλά.
Έχει εξωτερική φυσική κόρα, χρώμα απαλό κίτρινο και μικρές στρογγυλές τρυπούλες μεγέθους φακής.
Η υγρασία της είναι 38%, τα λιπαρά της 38,4% επί ξηράς βάσης και αλάτι 1,5%.
Και αυτή βάση του νόμου χρειάζεται 3 μήνες ωρίμανση.
Στην Κρήτη βέβαια μπορείτε να βρείτε γραβιέρες ωρίμανσης μέχρι και 18 μήνες.
Η μεγάλη διαφορά της γραβιέρας Νάξου από τις υπόλοιπες είναι ότι παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα.
Σπάνια προστίθεται ελάχιστο πρόβειο.
Βάση του νόμου οι προδιαγραφές της είναι 38% υγρασία, 40% λιπαρά επί ξηράς βάσης και αλάτι από 1,2-3.
Έχει τρίμηνη ωρίμανση.
Το γάλα πήζει με μείγμα διαφόρων καλλιεργειών όπου μια από αυτές είναι τα προπριονικά βακτηρίδια.
Εκτός από τις 3 μεγάλες γραβιέρες που έχουν αναγνωριστεί ως τυριά ΠΟΠ υπάρχουν ακόμα ένα σωρό γραβιέρες που παρασκευάζονται σε άλλα μέρη της Ελλάδας και είναι πραγματικά εξαιρετικές. Μια από αυτές είναι η γραβιέρα Τήνου. Μια πραγματικά εξαιρετική αγελαδινή γραβιέρα πολύ γευστική και αρωματική.

Tips
*Η καλή γραβιέρα πρέπει να έχει σκληρή φυσική κόρα εξωτερικά χωρίς σκασίματα.
*Στη μάζα της οι τρυπούλες της πρέπει να είναι μικρές σε μέγεθος φακής και αν έχει σκασίματα σημαίνει ότι έχει κακή ωρίμανση.
*Το χρώμα της πρέπει να είναι απαλό κίτρινο έως έντονο κίτρινο πράγμα που εξαρτάται από τι είδους γάλα είναι φτιαγμένη.
*Δεν τηγανίζεται εύκολα γιατί λειώνει και αν θέλετε να κάνετε μαζί της σαγανάκι πρέπει να την πανάρετε με αλεύρι, αβγό και γαλέτα.
*Να θυμάστε ότι οι γραβιέρες μακράς ωρίμανσης είναι πάντα πιο αλμυρές λόγω απώλειας υγρασίας

Ο Ηλίας Μαμαλάκης μας ξενάγησε στα μυστικά της ελληνικής γραβιέρας.

πηγή του άρθρου:olivemagazine.gr

thalia-botanologia.blogspot.gr

Βότανα και γιατροσόφια Ηπείρου για το μυοσκελετικό και το νευρικό σύστημα

Βότανα-Ελλάδα-Γιατροσόφια Ηπείρου για το μυοσκελετικό και το νευρικό σύστημα
Μια συλλογή από γιατροσόφια της Ελλάδας-μέρος 4ο

Μυοσκελετικά

1. Διάστρεμμα
- Κομπρέσα με βάλσαμο (Ζαγόρι)
- Κατάπλασμα με φρέσκα φύλλα μαϊντανού (Ζαγόρι)
- Κατάπλασμα με πλεξούδα σκόρδου βρασμένη σε ξύδι. (Ελαφότοπος)
- Tρίβουμε λίγο πράσινο σαπούνι, ρίχνουμε λίγο ούζο, λίγη ρίγανη και ένα ασπράδι αυγού. Τα ανακατεύουμε όλα και γίνονται κρέμα. Τη βάζουμε σε χαρτοσακούλα και την κολλάμε στο στραμπουλιγμένο μέρος, ώστε να συγκρατιέται εκεί. (Πρέβεζα).

2. Κράμπα
- Τοποθετούμε πάνω στον τραβηγμένο μυ ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε αφέψημα φασκόμηλου. (Ζαγόρι)

3. Μυϊκοί πόνοι
- Για πιάσιμο από κρύωμα: ζεσταίνουμε λάδι και ρίχνουμε μέσα κερί μέλισσας. Με αυτήν την αλοιφή τρίβουμε. (Γοργόμυλος Πρέβεζας)

4. Πόνοι στην πλάτη
- Στο ντους αφήνουμε να τρέξει στην πλάτη μας μέτρια ζεστό νερό και κάνουμε μασάζ με σφουγγαράκι και αμυγδαλέλαιο. (Ιωάννινα)
- Διατηρούμε για 3-4 μέρες 20 γραμ. άνθη καλέντουλας σε ένα λίτρο ξίδι από κρασί. Στραγγίζουμε και διατηρούμε σε γυάλινο μπουκάλι. Το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε απαλό μασάζ. (Ιωάννινα)

5. Πόνοι στη μέση
- Ζεσταίνουμε παλιά κεραμίδια, τα τυλίγουμε σε πετσέτα και τα ακουμπάμε στη μέση για όσο αντέχουμε. (Ιωάννινα)

6. Πρησμένα πόδια
- Αν τα πόδια είναι πρησμένα από κούραση, κάνουμε ένα ποδόλουτρο με ζεστό νερό και έλαιο δεντρολίβανου. (Ιωάννινα)

Νευρικά και σχετιζόμενα με το άγχος προβλήματα

1. Άγχος

- Σε περιόδους έντονου στρες μπορούμε να πίνουμε 2 φλιτζάνια βαλεριάνας ή μελισσόχορτου. (Άρτα)

2. Αϋπνία
- Αφέψημα τίλιου ή χαμομηλιού με μια κουταλιά μέλι. (Δίλοφος )
- Αναμιγνύουμε ένα λίτρο λευκό κρασί με 30 γρ. μελισσόχορτο. Τα αφήνουμε για δυο βδομάδες σε μπουκάλι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στραγγίζουμε και πίνουμε δυο ποτηράκια κάθε μέρα. (Ζίτσα)
- Βάζουμε 8 κουταλιές του τσαγιού ρίζες βαλεριάνας σε μια κατσαρόλα, σκεπάζουμε με ένα λίτρο νερό και τη σκεπάζουμε με το καπάκι για 10-12 ώρες ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Στραγγίζουμε και αφήνουμε το περιεχόμενο να πάρει μια βράση. Στραγγίζουμε εκ νέου και πίνουμε δυο φλιτζάνια από το αφέψημα αυτό καθημερινά, πριν τον ύπνο. (Κόνιτσα)
- Μπορούμε να φάμε ένα μήλο μετά το βραδινό. (Φούρκα)
- Αφέψημα με πέταλα αγριοτριαντάφυλλου ή παπαρούνας. (Φούρκα)

3. Ημικρανία
- Αφέψημα ή κομπρέσα με μέντα, χαμομήλι ή λεβάντα.

4. Κόπωση
- Κατάλληλα βότανα για την αντιμετώπιση της κόπωσης είναι το μελισσόχορτο και το δεντρολίβανο. (Ζαγόρι)
- Ρίχνουμε 3 κουταλιές ψιλοκομμένα φύλλα μελισσόχορτου σε ¼ λίτρου και τ’ αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε και προσθέτουμε μια κουταλιά μέλι. Πίνουμε ένα φλιτζάνι από το αφέψημα αυτό καθημερινά για 6 τουλάχιστον εβδομάδες.(Ζαγόρι)
- 1 ή μισό κρεμμύδι ωμό ή βρασμένο την ημέρα τονώνει οργανισμό. (Ζαγ.)
- Πίνουμε το ζουμί από βρασμένο μαϊντανό. Τονώνει τον οργανισμό. (Ζαγ.)

5. Πονόδοντος
- Πλύσεις και κομπρέσες με λεβάντα και χαμομήλι.
- Πλύσεις με αφέψημα φασκομηλιάς 3-4 φορές την ημέρα.
- Αφήνουμε ρακί πολλή ώρα στο μέρος του πόνου. (Φούρκα)
- Σ’ ένα φλιτζάνι νερό ρίχνουμε 5-10 σταγόνες ριγανόλαδο και κάνουμε πλύσεις. Είναι καλό παυσίπονο. (Ελαφότοπος)

6. Πονοκέφαλος
- Τοπικές εντριβές με βάλσαμο. (Ζαγόρι)
- Πίνουμε καφέ χωρίς ζάχαρη και μέσα ρίχνουμε χυμό 1 λεμονιού. (Ζαγόρι)
- Βράζουμε κουκούτσια κυδωνιού και πίνουμε. (Ζαγόρι )
- Τοπικές εντριβές με χυμό μαϊντανού. (Ζαγόρι )
- Βάζουμε στο μέτωπο επιθέματα από φρέσκα φύλλα λάχανου. (Ζαγόρι )
Σημείωση:Όλες οι παραπάνω αναφορές έχουν μεταδοθεί από στόμα σε στόμα και δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα,αλλά στην προφορική παράδοση.
http://giatrosofia-elladas.blogspot.gr/2010/03/blog-post_13.html

thalia-botanologia.blogspot.gr

Ύπνος του Σαββατοκύριακου,ο πολύτιμος

Πόσο πολύτιμος είναι ο ύπνος του Σαββατοκύριακου;

Στην κυριολεξία σώζει ζωές επισημαίνει νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Από πρόωρο θάνατο κινδυνεύουν όσοι κοιμούνται λίγο, εκτός και αν το σαββατοκύριακο το ρίχνουν πραγματικά στον ύπνο, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι είναι δυνατό να αναπληρωθεί ο χαμένος ύπνος και αυτό αντισταθμίζει τους κινδύνους για την υγεία.

Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον δρα Τόρμπγιερν Άκερστεντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό για θέματα έρευνας ύπνου «Journal of Sleep Research», σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 38.000 ανθρώπους, οι οποίοι επιβλέπονταν για 13 χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι όσα άτομα κάτω των 65 ετών κοιμούνταν το πολύ πέντε ώρες το βράδυ και τις επτά μέρες τις εβδομάδες, είχαν κατά μέσο όρο 65% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, συγκριτικά με όσους κοιμούνταν έξι έως επτά ώρες καθημερινά.

Ο ύπνος του Σαββατοκύριακου απεδείχθη «πολύτιμος», καθώς όσοι κοιμούνταν πάνω από οκτώ ώρες Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, δεν κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο, ακόμα κι αν τις καθημερινές κοιμούνταν έως πέντε ώρες.

Από την άλλη, ο πολύς καθημερινός ύπνος δεν φαίνεται να δρα αποτελεσματικά. Όσοι κοιμούνταν περισσότερο από οκτώ ώρες και τα επτά βράδια της εβδομάδας, είχαν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους κοιμούνταν έξι ή επτά ώρες καθημερινά.

Η μελέτη επιβεβαίωσε, επίσης, αυτό που είναι ήδη γνωστό για την τρίτη ηλικία (δηλαδή, μετά τα 65 έτη): ότι όσο γερνάει κανείς, τόσο κοιμάται λιγότερο και τα Σαββατοκύριακα.

πηγή:www.efsyn.gr