Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

τηγανίτες με πετιμέζι-μιά εξαίσια λιχουδιά!

τηγανίτες με πετιμέζι-από τις ξεχασμένες λιχουδιές του τόπου μας!

Τηγανίτες , και μη νομίζετε ότι είναι μιά λιχουδιά των μεταγενέστερων Ελληνικών χρόνων…όχι…
Οι τηγανίτες , αυτό το επίπεδο, στρογγυλό και λεπτό σε πάχος έδεσμα το οποίο παρασκευάζουμε με ένα είδος χυλού φτιαγμένο από αλεύρι και νερό είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων!
Τις πρώτες βεβαιωμένες γραπτές μαρτυρίες τις βρίσκουμε στους αρχαίους Έλληνες και στα έργα ποιητών του 5ου αιώνα όπως του Κρατίνου και Μάγνη.
Τις ονόμαζαν τηγανίτες ή ταγηνίες – λέξεις που προέρχονται από τη λέξη τάγηνον – το γνωστό μας τηγάνι!
Οι πρώτες ύλες και για τις αρχαϊκές τηγανίτες ήταν
το αλεύρι,
το νερό,
το λάδι,
το πετιμέζι ή και
το μέλι!
Στην αρχαία Ελλάδα βρίσκουμε ακόμα και τους σταιτίτες , που ήταν ένα είδος τηγανίτας,που το ζυμάρι τους γινόταν αποκλειστικά από αλεύρι ποικιλίας σιταριού - σταῖς - σιτάρι - σταίτινος!
Και βέβαια τα περίφημα pancake , δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι τηγανίτες των βόρειο-Ευρωπαίων και εμφανίζονται ως λέξη στην αγγλική γλώσσα τον 15ο αιώνα!
Και εμείς,σε συνέχεια του πετιμεζιού,ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε τηγανίτες με πετιμέζι με τα πιό απλά υλικά,όπως έχει φτάσει η συνταγή σε μας σήμερα από πολύ παλιά!
Ας ξεκινήσουμε......
read more:https://botanologia.gr/tiganites-me-petimezi-kai-skliro-aleyri-starino-mia-exaisia-lichoydia/