Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Πεπόνι: είκοσι και ένας λόγοι για να μην το ξεχνάμε

 

Και έλεγαν τότε, που μόνο οι πλούσιοι είχαν μαχαίρι:  Αν έχεις μαχαίρι τρως πεπόνι…
Επειδή όμως σήμερα όλοι έχουμε μαχαίρι ας κάνουμε μια νόστιμη πεπονοσαλάτα.
Και οδεύουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού.
Η ζέστη δυνατή.
Ο υδράργυρος όλο και ανεβαίνει.
Όαση δροσιάς τα φρούτα μας.
Τα πεντανόστιμο και δροσερό πεπόνι με την πλούσια γεύση του,
το άρωμά του,
το πλήθος των θρεπτικών συστατικών του.
Το πεπόνι το “χρυσαφένιο φρούτο”.
Το πεπόνι κατάγεται από την Ασία, έτσι λένε Γερμανοί βοτανολόγοι, οι οποίοι με την βοήθεια γενετικής ανάλυσης, απέδειξαν ότι ναι μεν, το πεπόνι κατάγεται από την Αυστραλία, όπου και φύεται σήμερα ο αρχαιότερος συγγενής του, αλλά ακόμα πιο παλιά είχε κοινό πρόγονο με το αγγούρι, το οποίο εφύετο στην Ασία και μάλιστα στις πλαγιές των Ιμαλαΐων.
Η έρευνα αυτή του πανεπιστημίου του Μονάχου καταρρίπτει την μέχρι τώρα αντίληψη ότι το πεπόνι και το αγγούρι προέρχονται από την Αφρική.
Το επιστημονικό όνομα του πεπονιού είναι cucumis melo l και αναφορές σε αρχαία ιστορικά κείμενα δείχνουν ότι το πεπόνι ήταν γνωστό και το απολάμβαναν σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί...