Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Μεταβολομική: H ταχύτερα αναπτυσσόμενη επιστήμη στο χώρο της ιατρικής

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M
Η ιδεατή ιατρική προσέγγιση θα ήταν αυτή που θα μπορούσε κατά την εφαρμογή της τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία να εντοπίσει και να διαχειριστεί τον κάθε ασθενή με βάση τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά. 

Ο κάθε οργανισμός ως βιολογική οντότητα είναι μοναδικός. Αυτό καταγράφεται τόσο στην εμφάνιση του (φαινό-τυπος) όσο και στη διαφορετική γενετική του πληροφορία (γονό-τυπος).

Μέχρι πριν μερικά χρόνια η επιστήμη θεωρούσε ότι ο γονότυπος, το DNA δηλαδή, είναι το πιο καθοριστικό κομμάτι στην διαμόρφωση της κατάστασης της υγείας ενός οργανισμού.

Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα αυτή η προσέγγιση έχει πλέον αλλάξει και η ιατρική πέρασε από την εποχή της γενετικής στη εποχή της επι-γενετικής. Της επιστήμης που καταγράφει της επιρροές του περιβάλλοντος στη λειτουργία και στην έκφραση του DNA.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι και οι μονοωογενείς δίδυμοι (οργανσιμοί που ξεκίνησαν από το ίδιο πρωταρχικό κύτταρο) έχουν τελικά ελαφρώς διαφορετικό DNA και διαφορετικά δακτυλικά αποτυπώματα.

Εξατομικευμένο Μεταβολικό Προφίλ

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Linus Pauling παρατήρησε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει και ένα διαφορετικό μεταβολικό προφίλ. Το μεταβολικό προφίλ αφορά στις χημικές ενώσεις που υπάρχουν στον οργανισμό μας. Μέσα στα κύτταρα μας χιλιάδες χημικές αντιδράσεις γίνονται συνεχώς ώστε να διατηρηθούμε στη ζωή. Η επιστήμη που μετράει αυτές τις χημικές αντιδράσεις και τα προϊόντα τους (τους μεταβολίτες) ονομάζεται μεταβολομική.

Η εξατομικευμένη ιατρική έγινε επιστημονικά εφικτή στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με την μέτρηση μεταβολιτών και την καταγραφή του προσωπικού μεταβολικού προφίλ κάθε ατόμου, είτε αυτό είναι υγιές είτε πάσχει από νόσο.

Μεταβολικοί δείκτες μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σε εξατομικευμένες θεραπείες που αφορούν στην κάλυψη ελλείψεων θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, τα αμινοξέα, η εντερική χλωρίδα, ένζυμα κ.ά. Στον εντοπισμό της κατάλληλης τροφής για τον συγκεκριμένο ασθενή δίνοντας στοιχεία για το πως κάποιος μεταβολίζει τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες ή τα λίπη. Αλλά και στην καταλληλότερη χρήση της όποιας αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής, σε εξατομικευμένη βάση ώστε να επιτευχθούν τα περισσότερα οφέλη με τις λιγότερες παρενέργειες.

Με την εξέλιξη των αναλυτών, της πληροφορικής και την σταδιακή μείωση του κόστους αυτού του είδους των εξετάσεων από δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε τιμές συγκρίσιμες με το κόστος ενός κλασικού τσεκάπ (200€-400€) η εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση μέσω της μεταβολομικής έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Χιλιάδες νέες επιστημονικές μελέτες δημοσιεύονται κάθε χρόνο που αφορούν στη μεταβολομική.

Ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της ιατρικής

Σύμφωνα με το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Tecnology) η μεταβολομική είναι ανάμεσα στις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιστήμες και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στο χώρο της ιατρικής.

Η αύξηση με την οποία δημοσιεύονται νέες επιστημονικές μελέτες που αφορούν τη μεταβολομική είναι εντυπωσιακή. Από περίπου 20 μελέτες που δημοσιεύτηκαν κατά το έτος 2000 φτάσαμε στις πάνω από 2200 δημοσιευμένες μελέτες το 2012.

Οι μεταβολομικές εξετάσεις μας επιτρέπουν να εντοπίσουμε τις ελλείψεις και τα προβλήματα που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός σε βιοχημικό επίπεδο έτσι ώστε να βελτιστοποιήσουμε την θεραπευτική μας προσέγγιση. Με την μεταβολομική μπορούμε να ανιχνεύσουμε την εκδήλωση ασθενειών χρόνια πριν αυτές εμφανιστούν. Θεωρείται σήμερα ως ο πιο απλός και αξιόπιστος τρόπος για την αξιολόγηση της υγείας.

Η ιατρική εξελίσσεται ραγδαία στην εποχή της επανάστασης της πληροφορίας και παρέχει στο γιατρό νέα εργαλεία στη φαρέτρα του εξατομικεύοντας την πρόληψη και την θεραπευτική προσέγγιση.

Στην Υγειά Σας!