Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018

Οι μέλισσες γνωρίζουν το μηδέν και το τίποτε

Επιβεβαιώνεται ότι είναι ίσως τα πιο έξυπνα έντομα
Αυστραλοί και Γάλλοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν, μέσω πειραμάτων, πως οι μέλισσες μπορούν να «κατανοήσουν» την έννοια του μηδενός και του τίποτε, ένα απρόσμενο εύρημα όπως είπαν, που εγείρει το ερώτημα πόσο τελικά ξεχωριστοί είναι οι άνθρωποι.

Οι μέλισσες έχουν γενικά φήμη έξυπνων εντόμων, αφού προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι, μεταξύ άλλων, μπορούν να «μετρήσουν» ως το τέσσερα. Τώρα οι μέλισσες διευρύνουν τη «λέσχη» των λιγοστών έξυπνων ζώων (δελφινιών, παπαγάλων, πιθήκων και παιδιών προσχολικής ηλικίας) που έχουν την ικανότητα να διακρίνουν και να αναγνωρίσουν τον αριθμό μηδέν από τους υπόλοιπους.

Η μέλισσα έχει λιγότερους από ένα εκατομμύριο νευρώνες στον εγκέφαλό της, έναντι περίπου 86 δισεκατομμυρίων του ανθρώπου, παρόλα αυτά δείχνει ικανή να «καταλάβει» και αυτή το μηδέν, δηλαδή την έννοια του τίποτε. Μπορεί το μηδέν να φαίνεται κάτι απλό στο σημερινό ενήλικο άνθρωπο, όμως αποτελεί μια προχωρημένη αφαιρετική έννοια που δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί. Γι' αυτό άλλωστε, αρκετοί αρχαίοι ανθρώπινοι πολιτισμοί δεν συμπεριλάμβαναν το μηδέν στα συστήματα αρίθμησής τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή 'Αντριαν Ντάιερ του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ισχυρίζονται ότι απέδειξαν με τα πειράματά τους ότι οι μέλισσες, παρόλο που απέχουν πολύ από τα πιο εξελιγμένα θηλαστικά στο δέντρο της εξέλιξης, δεν ξεχωρίζουν μόνο την έννοια «μικρότερο από» από την έννοια «μεγαλύτερο από». Αλλά είναι δυνατό να διακρίνουν το μηδέν ως κάτι μικρότερο από τον αριθμό ένα.

Στα πειράματα (με κίνητρο και ανταμοιβή την παροχή έξτρα τροφής για όποια μέλισσα έκανε σωστή επιλογή) η έννοια «μικρότερο από» αντιπροσωπευόταν από μια εικόνα με λίγα μαύρα γεωμετρικά σχήματα πάνω σε λευκό φόντο, ενώ την έννοια «μεγαλύτερο από» αντιπροσώπευε μια λευκή εικόνα με πολλά μαύρα σχήματα. Το μηδέν ήταν μια εικόνα που δεν είχε καθόλου μαύρα σχήματα, ήταν δηλαδή κενή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μέλισσες καταλάβαιναν ότι η εικόνα με τίποτε πάνω της (το μηδέν) ήταν μικρότερη σε αξία από την εικόνα με ένα μαύρο στίγμα πάνω της (ο αριθμός ένα).

«Το μηδέν είναι μια δύσκολη έννοια για να κατανοηθεί και η σχετική μαθηματική ικανότητα δεν μαθαίνεται εύκολα. Τα παιδιά χρειάζονται μερικά χρόνια για να τη μάθουν, περίπου στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Για καιρό πιστεύαμε ότι μόνο οι άνθρωποι έχουν τη νοημοσύνη να καταλάβουν την έννοια του μηδενός, αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι μαϊμούδες και τα πουλιά μπορούν επίσης. Αυτό που δεν ξέραμε μέχρι τώρα ήταν ότι ακόμη και τα έντομα τελικά μπορούν να καταλάβουν το μηδέν», δήλωσε ο Ντάιερ.

Αλλοι εμφανίσθηκαν πάντως πιο επιφυλακτικοί, θέτοντας το ερώτημα τι πραγματικά σημαίνει ότι ένα ζώο -και πολύ περισσότερο ένα έντομο - «καταλαβαίνει» το μηδέν και το τίποτε. Αλλά αυτό είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να απαντηθεί, εκτός κι αν κάποιος επιστήμονας στην επόμενη ζωή του γίνει μέλισσα...

thalia:botanologia.blogspot.gr
πηγή:tovima.gr

Καρδιοπαθής-Είναι άραγε πιο ευαίσθητος στις υψηλές θερμοκρασίες;

Αλήθεια πόσο επικίνδυνη είναι η ζέστη για ένα άτομα με καρδιοπάθεια;
Πόσο επηρεάζει την καθημερινότητά του η ζέστη;
Και τι γίνεται με τα άτομα με καρδιοπάθεια
Κάθε άνθρωπος μπορεί να παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας αν το θερμορρυθμιστικό του σύστημα υπολειτουργεί.
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αρχίζει να ξεπερνά τους 35° Κελσίου τότε το σώμα του κάθε ανθρώπου που φυσιολογικά έχει θερμοκρασία 36° με 37° αρχίζει να προσαρμόζεται, για να αντιμετωπίσει αυτήν τη μεταβολή.
Τα αγγεία,οι αρτηρίες και οι φλέβες,διαστέλλονται και αρχίζει η εφίδρωση.

Ο καρδιοπαθής και οι υψηλές θερμοκρασίες;
Είναι άραγε ο καρδιοπαθής πιο ευαίσθητος στις υψηλές θερμοκρασίες;
Όσο και αν φανεί περίεργο ο καρδιοπαθής που βρίσκεται σε σωστή θεραπεία δεν διαφέρει από τον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό.
Ίσως το μόνο πρόβλημά του να είναι η ελάττωση της πίεσής του, για αυτό πρέπει να ελαττώνει τα αγγειοδιασταλτικά και τα αντιυπερτασικά φάρμακα που παίρνει. Αυτό συμβαίνει γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού προκαλούν διαστολή των αγγείων του οργανισμού και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Σήμερα με την ευρεία εξάπλωση των κλιματιστικών και εφόσον ο κόσμος ακολουθεί τις βασικές οδηγίες των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας ο κίνδυνος θερμοπληξίας από έναν καύσωνα είναι μικρός.
Η δεκαετία του '80 υπήρξε ορόσημο για τη θερμοπληξία στη χώρα μας.
Ένα τριήμερο υψηλής θερμοκρασίας, άπνοιας και υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας ήταν αρκετό για να προκαλέσει δεκάδες θανάτους από θερμοπληξία.
Το τρίπτυχο υψηλή θερμοκρασία - υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία - άπνοια, συνιστά την προϋπόθεση της θερμοπληξίας.
Καύσωνας απλά σημαίνει υψηλές θερμοκρασίες.
Ευτυχώς ο κίνδυνος αυτός σήμερα έχει περιοριστεί ουσιαστικά.
Οι συνθήκες για θερμοπληξία απαιτούν ταυτόχρονα καύσωνα, άπνοια και υψηλή υγρασία, όχι μόνο υψηλές θερμοκρασίες.
Ομως, τα άτομα υψηλού κινδύνου,υπερήλικοι, ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
- Η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία και γι' αυτό συνιστάται να εκτίθενται στον ήλιο για χρονικό διάστημα τόσο, όσο να στεγνώσει το σώμα τους από το μπάνιο. Η εμφάνιση πυρετού έπειτα από -λιοθεραπεία, σε συνδυασμό με κεφαλαλγία ή σύγχυση δημιουργεί υπόνοια για διάγνωση θερμοπληξίας.
- Θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες εξόδους από το σπίτι, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες.
- Πρέπει να κατοικούν σε σπίτια με κλιματισμό ή - εάν αυτό δεν είναι δυνατόν - να κάνουν συχνά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Να τρέφονται με υγρές τροφές και χυμούς και να πίνουν άφθονο κρύο νερό.
- Πρέπει η ενδυμασία τους να συμβάλλει στη διατήρηση του σώματός τους όσο γίνεται πιο δροσερού.
Γι' αυτό και συνιστώνται τα φαρδιά λευκά ρούχα που αντανακλούν και δεν απορροφούν θερμότητα.
Η λήψη αυτών των απλών μέτρων, χωρίς υπερβολές και υστερισμούς, είναι υπεραρκετή για προφύλαξη.

πηγή του άρθρου:tanea.gr