Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

oι 10 καλύτερες τροφές για τους διαβητικούς

Η επιλογή μιας διατροφής για τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος δεν είναι εύκολη.
Ωστόσο η διατροφή είναι σημαντική γιατί βοηθάει στην πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη, όπως είναι η καρδιοπάθεια.

Να σημειωθεί ότι τα καλά λιπαρά είναι το κλειδί για τη διατροφή όχι μόνο των διαβητικών αλλά και όλων των υγιών ανθρώπων διότι δεν αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα, ούτε την ινσουλίνη.

Ιδού οι 10 καλύτερες τροφές για τους διαβητικούς που έχουν καταγράψει οι επιστημονικές έρευνες.

1. Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές στον πλανήτη για όλους τους ανθρώπους.
Σολομός, σαρδέλες, ρέγκα, αντσούγιες και σκουμπρί είναι καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA) που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς αλλά και του εγκεφάλου.

Τα λίπη αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους διαβητικούς, οι οποίοι έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά των ψαριών μειώνουν τους δείκτες της φλεγμονής και τα τριγλυκερίδια.

2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι χαμηλά σε περιεκτικότητα εύπεπτων υδατανθράκων (οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα).
To σπανάκι, το κατσαρό λάχανο και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι επίσης καλές πηγές βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C.

Σε μια μελέτη, η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C μείωσε τους δείκτες φλεγμονής και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη, οι οποίες είναι κοινές επιπλοκές του διαβήτη.

3. Κανέλα
Η κανέλα είναι ένα υπέροχο μπαχαρικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ο έλεγχος του διαβήτη προσδιορίζεται με τη μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης η οποία αντανακλά το μέσο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σε διάστημα 2-3 μηνών.
Σε μια μελέτη, άτομα με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι πήραν κανέλα για 90 ημέρες είχαν σημαντική μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1C), σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόνο την καθιερωμένη φροντίδα.
Επιπλέον, σε μια ανάλυση 10 μελετών διαπιστώθηκε ότι η κανέλλα μπορεί να ρίξει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Πάντως, θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη της κανέλας κασσία (την κοινή κανέλλα της αγοράς) σε λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού ανά ημέρα διότι περιέχει κουμαρίνη, η οποία συνδέεται με προβλήματα υγείας σε υψηλότερες δόσεις.
Από την άλλη πλευρά, η κανέλλα ceylon (Κεϋλάνης) περιέχει πολύ λιγότερη κουμαρίνη.

ας θυμηθούμε εδώ:
άλλο η κανέλα και άλλο η κασσία

4. Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με ισχυρά οφέλη για την υγεία. To δραστικό του συστατικό, η κουρκουμίνη, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της φλεγμονής και του σακχάρου στο αίμα, αλλά και τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Ακόμη περισσότερο, η κουρκουμίνη φαίνεται να ωφελεί την υγεία των νεφρών στους διαβητικούς.
Αυτό είναι σημαντικό, καθώς ο διαβήτης είναι μια από τις κύριες αιτίες της νεφρικής νόσου.

Δυστυχώς, η κουρκουμίνη δεν απορροφάται εύκολα από μόνη της.
Αν όμως την καταναλώνετε μαζί με πιπερίνη (βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι) αυξάνεται η απορρόφηση ακόμα και κατά 2.000%.

ας θυμηθούμε εδώ:
1-πως πρέπει να χρησιμοποιούμε το κουρκούμι για να αυξήσουμε την βιοδιαθεσημότητα της κουρκουμίνης
2-βότανα-tips υγείας και ευζωίας-κουρκούμι και μαύρο πιπέρι
3-το κουρκούμι ανακουφίζει από τα χειρότερα συμπτώματα της άνοιας και βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες σε ασθενείς που πάσχουν από Alzheimer
4-τα πέντε ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη βότανα
5-κουρκούμι το χρυσό μπαχαρικό που "σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα"

5.  Ελληνικό γιαούρτι
Το ελληνικό γιαούρτι είναι μια πολύ καλή επιλογή για διαβητικούς.
Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ίσως εν μέρει λόγω των προβιοτικών που περιέχει.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους.
Πιστεύεται ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) αλλά και το ασβέστιο παίζουν κάποιο ρόλο.
Το ελληνικό γιαούρτι περιέχει μόνο 6-8 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά μερίδα, το οποίο είναι χαμηλότερο από ό, τι άλλα γιαούρτια.
Είναι επίσης υψηλότερο σε πρωτεΐνη, η οποία προάγει κάπως την απώλεια βάρους ελέγχοντας την όρεξη.

6. Ξηροί καρποί
Όλα τα είδη ξηρών καρπών περιέχουν φυτικές ίνες και λίγους εύπεπτους υδατάνθρακες.
Ιδού τα ποσά των εύπεπτων υδατανθράκων ανά σερβίρισμα (28 γραμμάρια) των ξηρών καρπών ανάλογα με το είδος τους:
  • Αμύγδαλα: 2,6 γραμμάρια.
  • Καρύδια Βραζιλίας: 1,4 γραμμάρια.
  • Κάσιους: 7,7 γραμμάρια.
  • Φουντούκια: 2 γραμμάρια.
  • Macadamia: 1,5 γραμμάρια.
  • Πεκάν: 1,2 γραμμάρια.
  • Φιστίκια: 5 γραμμάρια.
  • Καρύδια: 2 γραμμάρια.
Έρευνα σχετικά με μια ποικιλία διαφορετικών ξηρών καρπών έχει δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το σάκχαρο του αίματος.
Σε μια μελέτη, τα άτομα με διαβήτη που περιέλαβαν 30 γραμμάρια καρύδια στην καθημερινή διατροφή τους για ένα χρόνο έχασαν βάρος και είδαν βελτιώσεις στη σύνθεση του σώματος, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση των επιπέδων ινσουλίνης.

7. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα από τα πλέον θρεπτικά λαχανικά.
Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο περιέχει μόνο 27 θερμίδες και 3 γραμμάρια εύπεπτων υδατανθράκων, μαζί με σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C και μαγνήσιο.

Μελέτες σε διαβητικούς έχουν δείξει ότι το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει να μειώσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να προστατεύσουν τα κύτταρα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που παράγονται κατά το μεταβολισμό.

Επίσης, το μπρόκολο είναι μια καλή πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, των σημαντικών αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών των ματιών.

8. Ελαιόλαδο
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς.
Ως έλαιο, δεν αυξάνει το ζάχαρο και την ινσουλίνη και άρα είναι πολύτιμο για τους διαβητικούς.

Το ελαιόλαδο περιέχει ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη κακή χοληστερόλη χωρίς να ρίχνει σημαντικά την καλή χοληστερόλη (όσο τα πολυακόρεστα έλαια).
Μπορεί επίσης να αυξήσει την ορμόνη GLP-1 η οποία δίνει την αίσθηση της πληρότητας.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ανεπεξέργαστο και διατηρεί τα αντιοξειδωτικά και τις άλλες ιδιότητες που το καθιστούν τόσο υγιεινό.

9. Λιναρόσπορος
Ο λιναρόσπορος είναι μια απίστευτα υγιεινή τροφή.
Ένα τμήμα του περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες (λιγνάνες) που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Σε μια μελέτη, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που πήραν λιγνάνες λιναρόσπορου για 12 εβδομάδες είχαν σημαντική βελτίωση στην γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και ενδεχομένως να μειώσει τη δόση του φαρμάκου που απαιτείται για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.
Ωστόσο πρέπει να ξέρετε ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει όλο τον λιναρόσπορο, έτσι πρέπει να αγοράζετε αλεσμένους σπόρους ή να τους τρίψετε μόνοι σας.

ας θυμηθούμε εδώ:
λινάρι-λιναρόσπορος-λινέλαιο:ΤΑ χρησιμότατα

10. Μηλόξυδο
Αν και το μηλόξυδο είναι φτιαγμένο από μήλα, η ζάχαρη στα φρούτα ζυμώνεται σε οξικό οξύ και το προκύπτον προϊόν περιέχει λιγότερο από 1 γραμμάριο υδατάνθρακες ανά κουταλιά της σούπας.

Το μυλόξυδο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ακόμα και 20%, όταν καταναλώνεται με γεύματα που περιέχουν υδατάνθρακες.

Μια μελέτη, σε άτομα με ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη, έδειξε μείωση 6% σε στο “ζάχαρο” νηστείας με 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο πριν τον ύπνο.
Το μηλόξυδο καθυστερεί την κένωση του στομάχου και άρα δίνει μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για τους ανθρώπους που έχουν γαστροπάρεση.

Μπορείτε να ενσωματώσετε το μηλόξυδο στη διατροφή σας, ξεκινώντας με 1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό κάθε μέρα.
Το ανώτατο όριο είναι 2 κουταλιές της σούπας ανά ημέρα.
Ζήσης Ψάλλας
~~~~~~~~~~~~
πηγή:
healthyliving.gr
~~~~~~~~~~~~~
photo:
google.gr
thalia

η σοκολάτα μειώνει την πείνα και την όρεξη

δίαιτα σοκολάτας για μην υποφέρετε στο αδυνάτισμα
Μελέτες έδειξαν ότι η σοκολάτα καταστέλλει την πείνα και την όρεξη μέσω ουσιών που διευκολύνουν τους κατάλληλους νευροδιαβιβαστές να μειώσουν την πείνα και την όρεξη.

Στον υποθάλαμο του εγκεφάλου του ανθρώπου υπάρχει το κέντρο της πείνας και του κορεσμού.
Το cacao φαίνεται να μειώνει την όρεξη, πιθανώς μέσω ουσιών που λέγονται αναστολείς ενζύμου της οξειδάσης (ΜΑΟ αναστολείς).
Αυτές οι ουσίες είναι διαφορετικές από αναστολείς των πεπτικών ενζύμων που βρέθηκαν στους περισσότερους ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Αυτοί οι σπάνια αναστολείς ΜΑΟ παράγουν πραγματικά ευνοϊκά αποτελέσματα όταν καταναλώνεται, επιτρέποντας περισσότερο σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών να κυκλοφορούν στον εγκέφαλο καταστέλλοντας την πείνα και την όρεξη.
Οι αναστολείς ΜΑΟ διευκολύνουν νεότητα και αναζωογόνησης.

Επίσης το cacao είναι πλούσιο σε αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες που μπλοκάρουν αποτελεσματικά την απορρόφηση του λίπους και σας κάνει να αισθάνεστε πλήρης.
Αυτό αυξάνει το αίσθημα πληρότητας και μειώνει την ποσότητα των τροφίμων που τρώτε.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή:
dietplasma.com
photo:
google.gr
~~~~~
thalia

σοκολατάκια μπανάνας-ένα υγιεινότατο σνακ

ένα υγιεινότατο γλυκάκι ή σνακ -όπως θέλουμε το λέμε- για κάποιες ώρες της ημέρας που θέλουμε να τονώσουμε τον οργανισμό μας χωρίς να τον επιβαρύνουμε
το είχα πρωτο-δει στο elmundovegan.blogspot.gr
και θα χρειαστούμε
για περίπου 20 σοκολατάκια
5 μπανάνες
1/2 κούπα λιωμένη με μπαιν μαρί κουβερτούρα,με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο,με μία κ.σ. οργανικό λάδι
1/3 της κούπας λικέρ
τριμμένο φουντούκι ή καρύδι ή ινδοκάρυδο για πασπάλισμα
οδοντογλυφίδες -μία για το κάθε κομματάκι μπανάνας
και
κόβουμε την μπανάνα σε περίπου 5 ίσα κομμάτια και τρυπάμε το καθένα με μία οδοντογλυφίδα. βαζουμε την οδοντογλυφίδα για να μπορούμε πιο εύκολα να τη βουτίξουμε στη σοκολάτα μετά
βάζουμε τα κομματάκια μπανάνας στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσουν.
καλό είναι να μην ακουμπάνε μεταξύ τους, γιατί θα κολλήσουν.
βγάζουμε από την κατάψυξη.
πρώτα τα περνάμε από το λικέρ και μετά από την λιωμένη κουβερτούρα.
περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα να ψιλοκρυώσει η κουβερτούρα -το οποίο θα γίνει πολύ γρήγορα, αφού η μπανάνα θα είναι παγωμένη) και περνάμε το κάθε κομματάκι απο τους τριμμένους ξηρούς καρπούς.
διατηρούμε στο ψυγείο....
~~~~~~~~~~~~~
thalia

τι θα φάμε σήμερα;ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

μια συνταγή πεντανόστιμη που έχω κάνει αρκετές φορές και την πρωτο-είχα δει στο hungryforhungry.blogspot.gr
και θα χρειαστούμε:

ελαιόλαδο - όσο θα χρειαστούμε
2 στήθη κοτόπουλο κομμένα σε κύβους -προαιρετικά
3 λευκά μανιτάρια
100γρ. μανιτάρια πλευρώτους
1 γεμάτη κουτ. σούπας άγρια σοταρισμένα μανιτάρια
1 κουτ. σούπας κρεμμυδάκι φρέσκο
1 πρέζα μπούκοβο
250γρ. ταλιατέλες
1 ποτήρι ζωμό λαχανικών
3/4 ποτηριού ζωμό κρέατος
1 κουτ. σούπας λιαστές ντομάτες
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ
1 πρέζα σχοινόπρασο (ψιλοκομμένο)
1 κλαράκι άνιθο
2 γεμάτες κουτ. σούπας παρμεζάνα (τριμμένη)
αλάτι, πιπέρι
και

Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα λευκά μανιτάρια σε χονδρά κυβάκια.
Το ίδιο κάνουμε και με τα πλευρώτους (αφού αφαιρέσουμε τη ρίζα τους, γιατί
είναι σκληρή).
Ρίχνουμε σε ένα γουόκ ελαιόλαδο να κάψει.
Μόλις κάψει, ρίχνουμε το κοτόπουλο να σοταριστεί.
Όταν ροδίσει προσθέτουμε τα μανιτάρια (τα λευκά και τα πλευρώτους),
ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν μαραθούν, προσθέτουμε και τα άγρια σοταρισμένα μανιτάρια.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μπούκοβο και το τζίντζερ.

Παράλληλα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει.
Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε τις ταλιατέλες και τις αφήνουμε να βράσουν για ένα λεπτό.
Στη συνέχεια, τις ρίχνουμε μέσα στο γουόκ, ανακατεύοντάς τες με τα υπόλοιπα
υλικά.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σβήνουμε το φαγητό με το ½
ποτήρι ζωμό λαχανικών και το ζωμό κρέατος.
Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες χωρίς να ξεχνάμε
να ανακατεύουμε συνεχώς.
Αφήνουμε το φαγητό να τραβήξει τα υγρά του για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα και τον
υπόλοιπο ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.
Αρωματίζουμε το φαγητό με λίγο
σχοινόπρασο και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο ροζ πιπέρι και άνιθο.

μπορούμε αν θέλουμε να παραλείψουμε το κοτόπουλο,το πιάτο μας θα συνεχίζει να είναι λαχταριστό!!!
~~~~~~~~~~~~~~
thalia

γιατί η βιταμίνη C δεν είναι τόσο καλή όσο το πορτοκάλι

Οι διατροφολόγοι εξηγούν για ποιον λόγο το να καταναλώσετε ένα πορτοκάλι αποτελεί καλύτερη τακτική από το να πάρετε βιταμίνη C σε χάπι.
Οπως αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ στη Γιούτα, το μοναδικό μείγμα αντιοξειδωτικών που περιέχεται στο πορτοκάλι δρα πολύ πιο αποτελεσματικά για τον οργανισμό από το να πάρει κάποιος ξεχωριστά συστατικά του φρούτου υπό μορφή χαπιού.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων, προστατεύουν από τον καρκίνο και βοηθούν στην πρόληψη των καρδιοπαθειών- αν και σε ό,τι αφορά τις καρδιοπάθειες τελευταία στοιχεία θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτή την προστατευτική δράση.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, επίκουρος καθηγητής Διαιτολογίας και Διατροφής δρ Τόρι Πάρκερ, "πιστεύουμε ότι το μείγμα αντιοξειδωτικών που περιέχεται στο πορτοκάλι είναι αυτό που το κάνει μοναδικό.
Το μείγμα αυτό δεν μπορεί να το βρει κάποιος σε μια κάψουλα βιταμίνης C"

Ο καθηγητής και οι συνεργάτες του εξέτασαν εάν τα "φαινολικά συστατικά" του πορτοκαλιού, δηλαδή οι βιοχημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες- δρουν "συνεργικά"

Αυτού του είδους τα βιοχημικά χρησιμοποιούνται από τα ίδια τα φυτά ώστε να προστατεύονται από τη σήψη και τις βιολογικές επιθέσεις.
Είδαν πράγματι, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό "Journal of Food Science" ότι τα "φαινολικά συστατικά" του φρούτου αποτελούν πράγματι ένα μοναδικό προστατευτικό "κοκτέιλ" για τον οργανισμό.
Με βάση και τα νέα ευρήματα, ο δρ Πάρκερ τόνισε ότι "δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα φρούτα οφείλουν να είναι το επιδόρπιό μας- πριν τα μπισκότα, τα γλυκά και τα σνακ με ζάχαρη γίνουν τόσο δημοφιλή, τα φρούτα ήταν το “γλυκό” μας".
πηγή:
healthyliving.gr
~~~~~~~~~~~~
thalia