Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Μπαχαρικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα στην υπηρεσία του οργανισμού μας

Ας δούμε μία περίπτωση:
Τα άτομα που έχουν ζάχαρο γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν το ζάχαρο στο αίμα είναι πάνω από τα κανονικά όρια συντελείται ένα βιοχημικό φαινόμενο που ονομάζεται γλυκοζυλίωση.
Στην αντίδραση αυτή το ζάχαρο ενώνεται με πρωτεΐνες και σχηματίζει τα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης που είναι γνωστά ως AGE -advanced glycation end products-
Οι ενώσεις αυτές διεγείρουν το ανοσολογικό σύστημα προκαλώντας φλεγμονές και βλάβες στους ιστούς, έτσι στο διαβήτη -το χρόνια αυξημένο ζάχαρο στο αίμα- επιδεινώνει το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης.
Καταλαβαίνουμε πως η ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα και η ακολουθούμενη μείωση της δημιουργίας των ενώσεων AGE, λόγω της μη επιδείνωσης του φαινομένου της γλυκοζυλίωσης, μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο βλαβών στην καρδία και στα αγγεία -απόφραξη αρτηριών-
Ας δούμε τώρα τη σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τα μπαχαρικά...

Το πιο ισχυρό βότανο μαγειρικής στον πλανήτη σε μια δυναμωτική σάλτσα

Aν αγαπάμε την ελληνική κουζίνα τότε το πιθανότερο είναι ότι απολαμβάνουμε τα οφέλη από την άφθονη προσθήκη ρίγανης στα περισσότερα φαγητά μας – και γιατί αυτό;
Διότι οι περισσότερες έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετήσει τη ελληνική ρίγανη στην κορυφή της λίστας ως το πιο ισχυρό βότανο μαγειρικής στον πλανήτη.
Αυτό το νόστιμο βότανο -και θα τολμήσω να πω παραγκωνισμένο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας- περιέχει τα περισσότερα και ισχυρότερα φυτοθρεπτικά συστατικά.
Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών η ρίγανη περιέχει την υψηλότερη, έως και είκοσι φορές, αντιοξειδωτική δράση από ό,τι άλλα υπό μελέτη βότανα.
Αυτή η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της κρατά τα κύτταρά μας υγιή και απρόσβλητα από τις ζημιές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες μειώνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο,
καρδιακές παθήσεις,
αρτηριοσκλήρυνση,
πρόωρη γήρανση.
Επίσης η ρίγανη έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες μας προστατεύουν από...