Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Αγριοράδικο το πολύτιμο, που έχει χαρακτηριστεί και ως “περίεργο βότανο”


Τα βότανα, αλλά και όλα τα φυτά ήταν υψίστης σημασίας για τους πρώιμους ανθρώπους, οι οποίοι εξαρτώνται από αυτά ως πηγές τροφίμων,
φαρμάκων,
ιατρικής φροντίδας,
ρουχισμού, ακόμα και εργαλείων.
Σήμερα είναι γνωστό ότι, εκτός από τις πρακτικές και οικονομικές τους αξίες, τα πράσινα φυτά είναι απαραίτητα για όλη τη ζωή στη Γη: μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, τα φυτά “ρουφάνε” το φως του Ήλιου και το μετατρέπουν σε ενέργεια, γεγονός που καθιστά δυνατή τη ζωή.
Μια δεύτερη μοναδική και σημαντική ικανότητα των πράσινων φυτών είναι ο σχηματισμός και η απελευθέρωση οξυγόνου ως υποπροϊόν της φωτοσύνθεσης, καθώς η φωτοσύνθεση απελευθερώνει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα.
Αν και τα πολλά βήματα στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης έχουν γίνει πλήρως κατανοητά μόνο τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι πάντα, από τους προϊστορικούς χρόνους, αναγνώρισαν διαισθητικά ότι υπήρχε κάποια σημαντική σχέση μεταξύ του Ήλιου και των φυτών.
Μια τέτοια αναγνώριση προτείνεται από το γεγονός ότι η λατρεία του Ήλιου συχνά συνδυάστηκε με τη λατρεία των φυτών από πρώιμες φυλές και πολιτισμούς...
Κείμενο επιμέλεια κειμένου-thalia:botanologia.gr