Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Η νηστεία είναι ευεργετική για τον οργανισμό

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες μπορεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να είναι ευεργετική στον οργανισμό μας, καθώς του προσφέρει υψηλές ποσότητες μαγνησίου και φυτικών ινών, στοιχεία που συμβάλλουν θετικά και ωφέλιμα στη λειτουργία του.
Επιδημιολογική έρευνα που έγινε σε περίπου 5.000 άνδρες σε 4 χώρες έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες κρατά την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα και βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων.
Αντίθετα, μια διατροφή με αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, συνοδευόταν από αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και αύξηση του βάρους.
Δηλαδή, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι κρεατοφάγοι είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο βάρος σώματος.
Τα ευρήματα της μελέτης αυτής τεκμηριώνουν ακόμη περισσότερο την άποψη ότι τα φυτικά προϊόντα συμβάλλουν στην πρόληψη της υψηλής πίεσης και των σοβαρών ασθενειών που προκύπτουν, όπως οι καρδιοπάθειες, η νεφρική ανεπάρκεια, τα εγκεφαλικά επεισόδια κ.λπ.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η νηστεία είναι εξαιρετική ευκαιρία να αλλάξουν οι άνθρωποι τις κακές διατροφικές τους συνήθειες, ειδικά αυτοί που είναι υπερβολικά κρεατοφάγοι.
Μια δεύτερη επιδημιολογική μελέτη με την ονομασία Physician's Health Study, η οποία συμπεριέλαβε πάνω από 3.000 γιατρούς και διήρκεσε 14 έτη, μέτρησε τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος στους συμμετέχοντες και τα συσχέτισε με την εμφάνιση ή όχι υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συνάδελφοί τους γιατροί, που είχαν υψηλή ολική χοληστερόλη, χαμηλή καλή χοληστερόλη HDL, υψηλή κακή χοληστερόλη  LDL, παρουσίαζαν εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες υψηλής πίεση συνεχόμενα και γενικότερα.
Όπως είπαν, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης προηγούνται της εκδήλωσης υψηλής πίεσης και οι μετρήσεις της χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να βοηθούν στην έγκαιρη αναγνώριση όσων κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από υψηλή πίεση.
Βάσει όλων αυτών των ευρημάτων οι επιστήμονες συμβουλεύουν τον κόσμο να μειώσει την πρόσληψη τροφών που αυξάνουν τη χοληστερόλη γιατί κινδυνεύουν από τον ύπουλο εχθρό, την υψηλή πίεση.
Όπως ανέφεραν, η αύξηση πρόσληψης φυτικών πρωτεϊνών στη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης και προφύλαξης, καθώς η αύξηση της πίεσης προδιαθέτει τον οργανισμό για σοβαρές παθήσεις, όπως είναι μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
naftemporiki.gr

Quick tip : το σκόρδο και ο πολύτιμος κανόνας των “10 λεπτών”

Είναι η εποχή των κρυωμάτων και της γρίπης και όλοι γνωρίζουμε ότι το σκόρδο είναι η απάντηση της φύσης σχεδόν στα περισσότερα προβλήματα που μας απασχολούν.
Το πιο δραστικό συστατικό στο σκόρδο είναι  η allicin, η οποία κάνει θαύματα.
Τρία σκελίδες σκόρδου έχουν αρκετή allicin για να παρέχουν στο σώμα μας την ίδια αντιβακτηριακή δράση με την τυπική δόση της πενικιλίνης , χωρίς παρενέργειες
Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι το σκόρδο είναι γνωστό ως η “πενικιλίνη της φύσης” 
Ωστόσο, πολλές φορές ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το σκόρδο δεν μας προσφέρει τις θαυμάσιες ιδιότητές του και η θεραπευτική του αξία καταστρέφεται -και ας δούμε γιατί
Η ένωση αλλισίνη-allicin δεν είναι πάντοτε παρούσα στο σκόρδο, αλλά σχηματίζεται μόνο όταν υπάρξει ρήξη των ιστών του,για παράδειγμα, όταν κόβουμε ή πολτοποιούμε μια σκελίδα σκόρδο.
Το σκόρδο περιέχει ένα θειούχο αμινοξύ την αλλιίνη-alliin και το ένζυμο την αλλιινάση-alliinase
Όταν πολτοποιούμε και τεμαχίζουμε το σκόρδο, η αλιίνη και η αλιινάση αντιδρούν μεταξύ τους και παράγουν την πολύτιμη ουσία αλλισίνη...
read more:https://botanologia.gr/quick-tip-to-skordo-kai-o-polytimos-kanonas-ton-quot-10-lepton-quot/

Το λεμόνι και ο χυμός του – σημαντικές επισημάνσεις για τη χρήση και τις ιδιότητες του

Λεμόνι,δεν υπάρχει κουζίνα στον κόσμο όλο,που να μην αποτελεί βασικό συστατικό της.
Λεμόνι,είναι ο καρπός του υβριδικού δέντρου που ονομάζεται λεμονιά ή λεμονέα, και ανήκει στην οικογένεια των Rutaceae-εσπεριδοειδών.
Λεμόνι,και ο χυμός του περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο του δίνει τη χαρακτηριστική ξινή του γεύση και pH από 2 μέχρι 3.
Ο χυμός του λεμονιού,ενώ είναι όξινος, όταν εισέρχεται στον οργανισμό μετατρέπεται σε αλκαλικό,βοηθά στην καταπολέμηση της οξύτητας και βοηθά να διατηρείται η ισορροπία στον οργανισμό μας.
Μία από τις πιο κοινές παθήσεις σήμερα η οποία χαρακτηρίζεται από πόνους και ακαμψία στις αρθρώσεις είναι η αρθρίτιδα.
Η αρθρίτιδα,προκαλείται από φλεγμονή στις αρθρώσεις και ένας λόγος των φλεγμονών είναι και....
read more:https://botanologia.gr/to-lemoni-kai-o-chymos-toy-simantikes-episimanseis-gia-ti-chrisi-kai-tis-idiotites-toy/

Όχι 5 αλλά 10 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε , λένε οι επιστήμονες

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προταθεί ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής
Όχι μόνο 5 αλλά 10 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε λένε οι επιστήμονες για υγεία και ευζωία.
Ναι – αλλά πόσα gr είναι μιά μερίδα φρούτα και λαχανικά;
Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προταθεί ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής που σαν αποτέλεσμα έχει την πρόληψη
των καρδιακών παθήσεων,
του καρκίνου,πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων,σημαντικών βελτιώσεων της υγείας, προάγοντας έτσι την ευζωία και μακροζωία.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της θνησιμότητας είναι σημαντικός για την καθοδήγηση των επιλογών των καταναλωτών και την ιεράρχηση των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τη μείωση του κινδύνου
Έτσι, έχουν πραγματοποιήσει μετα-ανάλυσεις μελετών για να ποσοτικοποιηθεί η σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και του κινδύνου από κάθε αιτία θνησιμότητας όπως π,χ καρδιαγγειακής.
Και όπως οι ίδιοι οι ερευνητές αναφέρουν.....