Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Η νηστεία είναι ευεργετική για τον οργανισμό

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες μπορεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να είναι ευεργετική στον οργανισμό μας, καθώς του προσφέρει υψηλές ποσότητες μαγνησίου και φυτικών ινών, στοιχεία που συμβάλλουν θετικά και ωφέλιμα στη λειτουργία του.
Επιδημιολογική έρευνα που έγινε σε περίπου 5.000 άνδρες σε 4 χώρες έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες κρατά την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα και βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων.
Αντίθετα, μια διατροφή με αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, συνοδευόταν από αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και αύξηση του βάρους.
Δηλαδή, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι κρεατοφάγοι είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο βάρος σώματος.
Τα ευρήματα της μελέτης αυτής τεκμηριώνουν ακόμη περισσότερο την άποψη ότι τα φυτικά προϊόντα συμβάλλουν στην πρόληψη της υψηλής πίεσης και των σοβαρών ασθενειών που προκύπτουν, όπως οι καρδιοπάθειες, η νεφρική ανεπάρκεια, τα εγκεφαλικά επεισόδια κ.λπ.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η νηστεία είναι εξαιρετική ευκαιρία να αλλάξουν οι άνθρωποι τις κακές διατροφικές τους συνήθειες, ειδικά αυτοί που είναι υπερβολικά κρεατοφάγοι.
Μια δεύτερη επιδημιολογική μελέτη με την ονομασία Physician's Health Study, η οποία συμπεριέλαβε πάνω από 3.000 γιατρούς και διήρκεσε 14 έτη, μέτρησε τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος στους συμμετέχοντες και τα συσχέτισε με την εμφάνιση ή όχι υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συνάδελφοί τους γιατροί, που είχαν υψηλή ολική χοληστερόλη, χαμηλή καλή χοληστερόλη HDL, υψηλή κακή χοληστερόλη  LDL, παρουσίαζαν εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες υψηλής πίεση συνεχόμενα και γενικότερα.
Όπως είπαν, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης προηγούνται της εκδήλωσης υψηλής πίεσης και οι μετρήσεις της χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να βοηθούν στην έγκαιρη αναγνώριση όσων κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από υψηλή πίεση.
Βάσει όλων αυτών των ευρημάτων οι επιστήμονες συμβουλεύουν τον κόσμο να μειώσει την πρόσληψη τροφών που αυξάνουν τη χοληστερόλη γιατί κινδυνεύουν από τον ύπουλο εχθρό, την υψηλή πίεση.
Όπως ανέφεραν, η αύξηση πρόσληψης φυτικών πρωτεϊνών στη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης και προφύλαξης, καθώς η αύξηση της πίεσης προδιαθέτει τον οργανισμό για σοβαρές παθήσεις, όπως είναι μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
naftemporiki.gr

το ωμό σκόρδο "προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα"

Η κατανάλωση ωμού σκόρδου δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να ελαττώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι ενήλικες που συστηματικά το καταναλώνουν έχουν κατά 44% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, ενώ ακόμα και στους καπνιστές ο κίνδυνος μειώνεται κατά 30% με τη βοήθειά του.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι παγκοσμίως η πιο συχνή μορφή καρκίνου - και το κάπνισμα είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου, με τους εννέα στους δέκα πάσχοντες από τη νόσο να είναι καπνιστές.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο προστατεύει τους πνεύμονες από διάφορα νοσήματα, καθώς και ότι μειώνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως άλλων μορφών καρκίνου, όπως αυτός του παχέος εντέρου.

Στην παρούσα μελέτη, επιστήμονες από το Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών της Επαρχίας Γιάνγκσου, στην Κίνα, συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες 1.424 πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα με εκείνες 4.500 υγιών εθελοντών.

Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Cancer Prevention Research», όσοι έτρωγαν ωμό σκόρδο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα, ακόμα κι αν κάπνιζαν ή εκτίθονταν καθημερινά στους ατμούς από λάδια που μαγειρεύονταν σε υψηλές θερμοκρασίες (είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο).

Οι ερευνητές δεν ξέρουν εάν το εύρημά τους ισχύει και για το μαγειρεμένο σκόρδο. Ωστόσο, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι την προστατευτική δράση ασκεί η αλισίνη - η χημική ουσία του σκόρδου που του προσδίδει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του και η οποία απελευθερώνεται όταν ψιλοκόβουμε ή λιώνουμε το σκόρδο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αλισίνη καταπολεμά τη φλεγμονή στον οργανισμό και δρα αντιοξειδωτικά.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή:
ygeia.tanea.gr
δημοσίευση: 7-8-2013

Έλληνας βιολόγος «διάβασε» 1.000 νέα γονιδιώματα μικροβίων

Πρόκειται για τον δρα Νίκο Κυρπίδη, επικεφαλής του σχετικού προγράμματος στο Κοινό Ινστιτούτο Γονιδιώματος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες με επικεφαλής έναν Έλληνα βιολόγο έκαναν ένα ακόμη βήμα για την αποκάλυψη της μεγάλης μικροβιακής βιοποικιλότητας του πλανήτη μας, καθώς έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποκωδικοποιημένα γονιδιώματα άλλων 1.003 βακτηρίων και αρχαιοβακτηρίων (γνωστών και ως «αρχαίων»).

Παρόλο που ο αριθμός των μικροβίων σε μια μόνο χούφτα χώματος ξεπερνά τον αριθμό των άστρων του γαλαξία μας, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για όλο αυτό τον μικροβιακό πλούτο.
Μόνο πρόσφατα έχουν αρχίσει να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες γενετικής ανάλυσης για να «διαβάζουν» το DNA ολοένα περισσότερων μικροοργανισμών.

Ηγετικό διεθνώς ρόλο σε αυτή την προσπάθεια κατέχει ένας Έλληνας επιστήμονας, ο Νίκος Κυρπίδης, επικεφαλής από το 2011 του σχετικού προγράμματος στο Κοινό Ινστιτούτο Γονιδιώματος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Τα νέα ευρήματα

Στη νέα έρευνα, με επικεφαλής τον Κυρπίδη, που παρουσιάσθηκε στο περιοδικό βιοτεχνολογίας "Nature Biotechnology", παρουσιάσθηκαν 1.003 νέα γονιδιώματα, η μεγαλύτερη «φουρνιά» που έχει ποτέ δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για μικρόβια από κάθε «γωνιά» της Γης, από το νερό, το χώμα, τα φυτά, ακόμη και τα έντερα αγελάδων και τερμιτών.

Το επίτευγμα αναμένεται να βοηθήσει σε διάφορες βιοτεχνολογικές εφαρμογές στο μέλλον, καθώς η ανακάλυψη των λειτουργιών των γονιδίων, των ενζύμων και των μεταβολικών «μονοπατιών» όλων αυτών των  μικροοργανισμών μπορεί να επιτρέψει την αξιοποίησή τους σε μια ευρεία γκάμα εφαρμογών σε πεδία όπως η βιοενέργεια, η βιοιατρική, η φαρμακευτική, η γεωργία, το περιβάλλον κ.α.

«Τα βακτήρια και τα αρχαία συναποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της βιοποικιλότητας των έμβιων οργανισμών στη Γη.
Έχουν ήδη κατακτήσει κάθε περιβάλλον στον πλανήτη μας και συνεπώς έχουν βρει τρόπους να επιβιώνουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, χάρη σε διαφορετικά ένζυμα και τη διαφορετική βιοχημεία τους», όπως είπε ο Κυρπίδης.

Η «Γονιδιωματική Εγκυκλοπαίδεια Βακτηρίων και Αρχαίων» (GEBA) είναι μια φιλόδοξη πρωτοβουλία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, που αποσκοπεί στην «αλληλούχιση» (ανάγνωση) του DNA πολλών χιλιάδων μικροοργανισμών, ιδίως σε ανεξερεύνητα έως τώρα «κλαδιά» του δέντρου της ζωής.
Τα πρώτα 56 γονιδιώματα της μικροβιακής «Εγκυκλοπαίδειας» είχαν δημοσιευθεί το 2009.

Σήμερα είναι η κύρια ερευνητική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη σε αυτό το πεδίο παγκοσμίως, με την ελπίδα ότι θα προκύψουν νέες σημαντικές βιοτεχνολογικές εφαρμογές. Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, μόλις τώρα αρχίζει να έρχεται στο φως το τεράστιο κρυμμένο δυναμικό του μικρόκοσμου.

Ο Ν. Κυρπίδης αποφοίτησε το 1988 από το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1996 πήρε το διδακτορικό του στη μοριακή βιολογία και βιοτεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στη νέα μελέτη συνεργάσθηκαν επίσης οι Μιχάλης Χατζηθωμάς και Γιώργος Παυλόπουλος, επίσης ερευνητές του Κοινού Ινστιτούτου Γονιδιώματος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.
tovima.gr

Κατανάλωση γιαουρτιού κατά οστεοπόρωσης

Οι αθλητικές δραστηριότητες απαιτούν γερά κόκαλα. Και σύμφωνα με τους ερευνητές, το γιαούρτι συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.

Το καθημερινό γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης σε γυναίκες και άνδρες.
Οι άνθρωποι που τρώνε γιαούρτι κάθε μέρα έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωση, σύμφωνα με μια νέα ιρλανδική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ιμον Λερντ της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα οστεοπόρωσης Osteoporosis International, μελέτησαν στοιχεία για 4.310 ανθρώπους άνω των 60 ετών, συσχετίζοντας τη διατροφή τους με την υγεία των οστών τους.
Διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού σχετιζόταν με 39% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και 31% μικρότερο κίνδυνο οστεοπενίας στις γυναίκες, καθώς επίσης με 52% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης στους άνδρες, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου γιαούρτι.
Οι άνθρωποι που έτρωγαν το περισσότερο γιαούρτι καθημερινά, είχαν 3% έως 4% μεγαλύτερη οστική πυκνότητα, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο, όπως έδειξαν οι σχετικές μετρήσεις.
Ακόμη είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ φυσικής κατάστασης.
«Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή θρεπτικών ιχνοστοιχείων, βιταμινών D και Β, ασβεστίου, πρωτεΐνης και προβιοτικών, κάτι που το καθιστά πολύ ωφέλιμο», δήλωσε ο Λερντ και τόνισε ότι οι ηλικιωμένοι έχουν κάθε λόγο να τρώνε γιαούρτι, εάν θέλουν πιο υγιή κόκαλα.
πηγή:kathimerini.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~