Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Οι ιδιότητες της καλέντουλας – Calendula officinalis

Η Calendula officinalis χρησιμοποιείται χρόνια τώρα και φαρμακολογικές, κλινικές και προκλινικές μελέτες, έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματά της έχουν ισχυρότατες ιδιότητες και δράσεις όπως:
- αντι-ιικές-η αντιιική δράση της καλέντουλας έχει αποδειχθεί in vitro. 
Παρατηρήθηκε πως οι triterpenoid saponins της Calendula arvensis ανέστειλαν τον πολλαπλασιασμό του rhinovirus, ο οποίος είναι η κυρίαρχη αιτία του κοινού κρυολογήματος.
Το Triterpene και flavonol glycosides έχουν επίσης δείξει ισχυρή ανασταλτική δράση έναντι της ενεργοποίησης του ιού Epstein-Barr, ο ιός Epstein-Barrείναι είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της λοιμώδους μονοπυρήνωσης.
- αντιφλεγμονώδεις – σε μελέτες, τα αρωματικά τμήματα των τριτερπενίων και οι γλυκοσίδες της καλέντουλας έδειξαν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση,
- αντιοξειδωτικές δεκαεννέα καροτενοειδή εντοπίστηκαν σε εκχυλίσματα πετάλων της Calendula officinalis, συμπεριλαμβανομένης της flavoxanthin,
των ισομερών του lycopene,
carotene και...