Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή, 8 Απριλίου 2018

Παντζάρια και μάραθο -μια αναζωογονητική και αντιυπερτασική σούπα

Παντζάρια και μάραθο,δύο προϊόντα της φύσης με ισχυρές αντιυπερτασικές ιδιότητες σε έναν υπέροχο συνδυασμό για μια άκρως αναζωογονητική σούπα.
Ας την ετοιμάσουμε.
Kαι θα χρειαστούμε:
-τέσσερα μέτρια προς μεγάλα παντζάρια,πάρα πολύ καλά πλυμένα,
-λάδι
-ένα ματσάκι μάραθο,πολύ καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο
-ένα με δύο καρότα πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες
-δύο με τρία κλωνάρια σέλινο,πλυμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
-δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,και επειδή είναι η εποχή του,αν έχουμε φρέσκο το χρησιμοποιούμε μαζί με το φύλλο του
-τέσσερα φλυτζάνια ζωμό λαχανικών ή φρέσκο νερό χωρίς χλώριο
-το χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού.
-βήμα 1ο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
Τυλίγουμε κάθε παντζάρι σε αλουμινόχαρτο .
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.....

read more:https://botanologia.gr/pantzaria-kai-maratho-mia-anazoogonitiki-kai-antiypertasiki-soypa/

Ψήσιμο στα κάρβουνα – Tι κινδύνους κρύβει και πόσο επικίνδυνο είναι

 
Ψήσιμο στα κάρβουνα
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα,και πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να περιορίζουμε,όσο περνάει από το χέρι μας,τις εκπομπές στο περιβάλλον  κακής ποιότητας αέρα γιατί ακόμα και μικρές προσπάθειες έχουν θετικά αποτελέσματα.
Και βασικά πρέπει να προσέχουμε και να περιορίζουμε την έκθεσή μας σε κακής ποιότητας αέρα.
Αν παρατηρήσουμε θα δούμε πως πάρα πολλές φορές, πολλοί από εμάς μπορεί να βρεθούμε και να σταθούμε πρόθυμα δίπλα σε μια συσκευή που εκπέμπει βλαβερές εκπομπές,όπως μια υπαίθρια,και όχι μόνο,ψησταριά.
Οι ψησταριές,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,είναι ένα απίστευτα δημοφιλές υπαίθριο γεγονός.
Τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι βρίσκονται μαζί για να φάνε ψητά κρέατα,κατά προτίμηση,που ψήνουν σε ψησταριές με κάρβουνα ή μπρικέτες κάρβουνου.
Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι είναι πως παρά τη δημοτικότητά της, οι υπαίθριες ψησταριές έχουν πολλούς κινδύνους.
Ο καπνός τους περιέχει υψηλό επίπεδο πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων -ΠΑΥ, οι οποίοι είναι γνωστό ότι  είναι μεταλλαξιογόνοι - δηλαδή,προκαλούν μεταλλάξεις στο DNA, αναπνευστικές νόσους και ακόμη και καρκίνο του πνεύμονα .
Η υπερφόρτωση της σχάρας με τα τρόφιμα δημιουργεί εμφανώς περισσότερες εκπομπές πολυκυκλικών αρωματικοών υδρογονανθράκων και η παραδοσιακή ψησταριά δημιουργεί κίνδυνο για καρκίνο πολύ πάνω από το αποδεκτό όριο, σε αντίθεση με τον πολύ μικρότερο κίνδυνο που συνεπάγεται η χρήση γκριλ με αέριο.