
Τα άγρια βρώσιμα φυτά, τα οποία περιγράφονται ως αυτοφυή είδη που αναπτύσσονται με φυσικό τρόπο, συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων συστατικών διατροφής των αγροτικών κοινοτήτων που συνδέουν την ανθρώπινη ζωή από την αρχαιότητα.
Στη χώρα μας, σχεδόν σε όλες τις αγροτικές και επαρχιακές περιοχές θα τα βρούμε με την κοινή ονομασία "λάχανα" ή απλά "χόρτα"
Στην περιοχή της Μεσογείου, οι παραδοσιακές χρήσεις των έγριων βρώσιμων φυτών (λάχανα) εισήχθησαν στη διατροφή των προγόνων μας για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και σήμερα συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό μέρος της μεσογειακής διατροφής.
Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα "λάχανα" οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη γνώση του υγιεινού ρόλου των φυτοχημικών ενώσεων, σε τέτοιο βαθμό που τα άγρια βρώσιμα χόρτα μπορούν να οριστούν ως "λειτουργικά τρόφιμα", αποτελώντας καλή πηγή βιοδραστικών μορίων και συμπληρωμάτων διατροφής.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε χώρες όπου τα αγγειόσπερμα φυτά είναι ιδιαίτερα πλούσια, όπως στη χώρα μας - την Ελλάδα!
Ανάμεσα λοιπόν, σε αυτά τα άγρια βρώσιμα χόρτα θα βρούμε και την πολύτιμη καλέντουλα - την άγρια καλέντουλα την Calendula arvensis!
Στη λαϊκή παράδοση, τα φυτά του γένους Calendula έχουν μακρά ιστορία, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως ως θεραπευτικά ιάματα κατά διαφόρων ασθενειών, καθώς και ως συστατικό σε τοπικά πιάτα!
* Τα είδη των αγγειόσπερμων κατανέμονται σε 400 περίπου οικογένειες,
226,000 είδη και 2 βασικές κλάσεις.
Είναι διαπιστωμένο ότι τα αγγειόσπερμα φυτά υπήρχαν και την εποχή που κυριαρχούσαν οι δεινόσαυροι στην Γη.
read more:https://botanologia.gr