Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Για την υγεία της καρδιάς μας - έντεκα ισχυρότατες τροφές

Για την υγεία της καρδιάς μας
Στις μέρες μας η διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας έχει γίνει πρωταρχικός μας σκοπός, διότι τα καρδιακά προβλήματα έχουν γίνει η κύρια αιτία θανάτου και εξασθένησης.
Οι επιστήμονες επιμένουν ότι υπάρχουν ομάδες τροφίμων, που προστατεύουν την καρδιά μας με την κυριολεκτική έννοια του όρου και μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την υγεία της απλά και μόνο καταναλώνοντάς τα.
Ας δούμε τα τρόφιμα αυτά ξεκινώντας από το ισχυρότερο:
1. παρθένο ελαιόλαδο
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ούτε για το λάδι ούτε για τις ελιές – ειδικά για μας που ζούμε σε αυτό τον τόπο – αλλά ας θυμηθούμε:
-την αφθονία των μονοακόρεστων λίπαρών τους
-την αφθονία των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους
-τα ωμέγα-3 λιπαρά τους οξέα και
-τις φαινολικές τους ενώσεις.
Tο ελαιόλαδο – λοιπόν – και οι ελιές βρίσκονται στη λίστα των τροφών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Ας θυμηθούμε τις πολύτιμες ιδιότητες της ελιάς...