Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα!
Και ναι, τα βότανα δεν πρέπει να λείπουν από το ντουλάπι της κουζίνας μας, το αφιερωμένο στα βότανα και στα μπαχαρικά μας.
Και ίσως με ρωτήσετε γιατί στο ντουλάπι της κουζίνας μας – μα γιατί εκεί, στην κουζίνα μας, “ατσαλώνεται” το ανοσοποιητικό μας, αυτό το πολύτιμο σύστημα του οργανισμού μας,
γιατί εκεί, στην κουζίνα μας, ετοιμάζουμε όλα αυτά τα φαγητά και τα εδέσματα που μας ευφραίνουν, μας ομορφαίνουν και μας διατηρούν υγιείς.
Και όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα σταματήσω να λέω, η διατροφή μας πρέπει να είναι τέτοια, ούτως ώστε, σιγά-σιγά μέσα από τη γνώση πρώτα και την εμπειρία αμέσως μετά, να φτάσουμε στο σημείο να πούμε πως “ναι, το φαγητό μας είναι το φάρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας”...
Καθιστά το πιάτο μας πλήρες.
Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά, όχι δεν είναι.
Αν και υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές για να επιλέξουμε και να ξεκινήσουμε, ο ενθουσιασμός που νιώθουμε όταν έρχεται η μοναδική γεύση του φαγητού που εμείς, με δική μας πρωτοβουλία ,φαντασία και γνώση παρασκευάσαμε επιλέγοντας τα υλικά παρασκευής του, είναι μεγάλος και μπορεί να είναι η αρχή μια γευστικής πανδαισίας, ολωσδιόλου δικής μας επινόησης με αποτέλεσμα ιδανικά πιάτα”
Και ναι, τα βότανα δεν πρέπει να λείπουν από το ντουλάπι της κουζίνας μας, το αφιερωμένο στα βότανα και στα μπαχαρικά μας.
Και ίσως με ρωτήσετε γιατί στο ντουλάπι της κουζίνας μας – μα γιατί εκεί, στην κουζίνα μας, “ατσαλώνεται” το ανοσοποιητικό μας, αυτό το πολύτιμο σύστημα του οργανισμού μας,
γιατί εκεί, στην κουζίνα μας, ετοιμάζουμε όλα αυτά τα φαγητά και τα εδέσματα που μας ευφραίνουν, μας ομορφαίνουν και μας διατηρούν υγιείς.
Και όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα σταματήσω να λέω, η διατροφή μας πρέπει να είναι τέτοια, ούτως ώστε, σιγά-σιγά μέσα από τη γνώση πρώτα και την εμπειρία αμέσως μετά, να φτάσουμε στο σημείο να πούμε πως “ναι, το φαγητό μας είναι το φάρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας”...
το μοτο μου είναι: “ναι, το φαγητό μας είναι το φαρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας”...Και όπως σας έλεγα στο άρθρο μου: Μαγειρεύω με βότανα,ένας συνοπτικός γευστικός οδηγός. “Το μαγείρεμα με βότανα είναι η πεμπτουσία της μαγειρικής.
Καθιστά το πιάτο μας πλήρες.
Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά, όχι δεν είναι.
Αν και υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές για να επιλέξουμε και να ξεκινήσουμε, ο ενθουσιασμός που νιώθουμε όταν έρχεται η μοναδική γεύση του φαγητού που εμείς, με δική μας πρωτοβουλία ,φαντασία και γνώση παρασκευάσαμε επιλέγοντας τα υλικά παρασκευής του, είναι μεγάλος και μπορεί να είναι η αρχή μια γευστικής πανδαισίας, ολωσδιόλου δικής μας επινόησης με αποτέλεσμα ιδανικά πιάτα”
και συνεχίζω:
-. άψογοι συνδυασμοί βοτάνων και τροφίμων
βασιλικός -
στα pesto μας
σε όλες τις σάλτσες ντομάτας,
σε όλες τις ντοματόσουπες,
στους χυμούς ντομάτας,
στα πιάτα μας πατάτας,
στις γαρίδες,
στο κρέας,
στα πουλερικά,
στα ζυμαρικά,
στο ρύζι,
πιάτα με αυγά, αλλά και στις φράουλες!
φύλλα δάφνης -
σε σούπες,
σε μαρινάδες κρέατος και πουλερικών,
σε ζωμούς,
στις φακές
τσίλι -
στη φασολάδα,
στο κρέας,
στα πουλερικά,
στα οστρακοειδή,
σε πιάτα μας με ντομάτες,
κόλιανδρος -
σε σούπες,
σε σαλάτες,
σε θαλασσινά,
σε μακαρονάδες
άνηθος -
σε σαλάτες,
σε σάλτσες,
σε όλα μας τα πιάτα με ψάρια,
σε ξινές κρέμες,
σε πιάτα με τυρί,
σε πιάτα μας με πατάτες,
στον αρακά,
στις αγκινάρες!
μάραθος -
σε σάλτσες,
σε όλα μας τα πιάτα με ψάρια,
σε σαλάτες,
στον αρακά,
στις αγκινάρες
σκόρδο -
σε σούπες,
σε σάλτσες,
σε ζυμαρικά,
στο κρέας,
στο κοτόπουλο,
στα οστρακοειδή,
στην σκορδαλιά,
στην αλιάδα,
στο τζατζίκι,
στο ψωμί,
στα γεμιστά,
στις φακές!
τζίντζερ -
σε σούπες,
σε σάλτσες,
σε ζωμούς!
μαντζουράνα -
στο κρέας,
στα πιάτα με ψάρια,
σε πιάτα μας με αυγά,
σε πιάτα μας με τυριά,
σε σούπες,
στις φακές!
μαϊντανός -
σε όλες μας τις σαλάτες,
στα pesto μας
στα πιάτα μας με αυγά,
στα ζυμαρικά,
στα πιάτα μας με ρύζι,
στον αρωματισμό του βουτύρου μας,
σε όλες σχεδόν τις σάλτσες μας,
στα θαλασσινά,
σε όλα σχεδόν τα πιάτα μας λαχανικών!
δεντρολίβανο -
στα ψάρι,
στα πουλερικά,
στο κρέας,
στο ψωμί,
σε σάλτσες,
σε σούπες,
στα ρεβίθια!
-. άψογοι συνδυασμοί βοτάνων και τροφίμων
βασιλικός -
στα pesto μας
σε όλες τις σάλτσες ντομάτας,
σε όλες τις ντοματόσουπες,
στους χυμούς ντομάτας,
στα πιάτα μας πατάτας,
στις γαρίδες,
στο κρέας,
στα πουλερικά,
στα ζυμαρικά,
στο ρύζι,
πιάτα με αυγά, αλλά και στις φράουλες!
φύλλα δάφνης -
σε σούπες,
σε μαρινάδες κρέατος και πουλερικών,
σε ζωμούς,
στις φακές
τσίλι -
στη φασολάδα,
στο κρέας,
στα πουλερικά,
στα οστρακοειδή,
σε πιάτα μας με ντομάτες,
κόλιανδρος -
σε σούπες,
σε σαλάτες,
σε θαλασσινά,
σε μακαρονάδες
άνηθος -
σε σαλάτες,
σε σάλτσες,
σε όλα μας τα πιάτα με ψάρια,
σε ξινές κρέμες,
σε πιάτα με τυρί,
σε πιάτα μας με πατάτες,
στον αρακά,
στις αγκινάρες!
μάραθος -
σε σάλτσες,
σε όλα μας τα πιάτα με ψάρια,
σε σαλάτες,
στον αρακά,
στις αγκινάρες
σκόρδο -
σε σούπες,
σε σάλτσες,
σε ζυμαρικά,
στο κρέας,
στο κοτόπουλο,
στα οστρακοειδή,
στην σκορδαλιά,
στην αλιάδα,
στο τζατζίκι,
στο ψωμί,
στα γεμιστά,
στις φακές!
τζίντζερ -
σε σούπες,
σε σάλτσες,
σε ζωμούς!
μαντζουράνα -
στο κρέας,
στα πιάτα με ψάρια,
σε πιάτα μας με αυγά,
σε πιάτα μας με τυριά,
σε σούπες,
στις φακές!
μαϊντανός -
σε όλες μας τις σαλάτες,
στα pesto μας
στα πιάτα μας με αυγά,
στα ζυμαρικά,
στα πιάτα μας με ρύζι,
στον αρωματισμό του βουτύρου μας,
σε όλες σχεδόν τις σάλτσες μας,
στα θαλασσινά,
σε όλα σχεδόν τα πιάτα μας λαχανικών!
δεντρολίβανο -
στα ψάρι,
στα πουλερικά,
στο κρέας,
στο ψωμί,
σε σάλτσες,
σε σούπες,
στα ρεβίθια!
και δεν ξεχνάμε πως η κατανάλωση βοτάνων είναι πολύτιμη, διότι προστατεύει όλα τα συστήματα του οργανισμού μας, λόγω των ισχυρότατων ιδιοτήτων και δράσεών τους!
-. σκόρδο,
-. λιναρόσπορος,
-. τριγωνέλλα
-. κρεμμύδια,
-. δυόσμος
-. ρίγανη,
-. φασκόμηλο και πολλά άλλα βότανα είναι πάντα εδώ για να μας ευφραίνουν και να μας προστατεύουν!!!
Και όταν μαγειρεύουμε με βότανα θυμόμαστε:
-. πως τα φρέσκα και προσφάτως αποξηραμένα βότανα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα βότανα
-. πως τα αποξηραμένα βότανα μετά από 12 μήνες χάνουν και τις ιδιότητές τους και τη γεύση και τα αρώματά τους!
-. πως τα αποξηραμένα βότανα έχουν πιο έντονο άρωμα από τα φρέσκα
-. πως ο γενικός κανόνας είναι, ένα/1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο ίσον με τέσσερα/4 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο βότανο.
-. πως προσθέτουμε τα περισσότερα βότανα στο τέλος του μαγειρέματος, εκτός από τα ανθεκτικά όπως το δεντρολίβανο, που τα προσθέτουμε στην αρχή του μαγειρέματος
-. πως κάποια βότανα όπως τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο, τα προσθέτουμε καθώς σερβίρουμε, για να διατηρήσουμε κάποιες από τις βιταμίνες τους, όπως η βιταμίνη C που καταστρέφονται με το μαγείρεμα
-. πως ορισμένα βότανα δεν τρώγονται, όπως τα φύλλα δάφνης, για αυτό πριν σερβίρουμε τα βγάζουμε!
στα άρθρα μου αυτά: https://botanologia.gr/tag/votana-poy-proagoyn-tin-ygeia-mesa-apo-tin-kathimerini-mas-diatrofi/αναφέρω τους λόγους που πρέπει να χρησιμοποιούμε τα βότανα στη διατροφή μας!
συνδυασμοί βοτάνων για καλύτερα αποτελέσματα
συνεχίζεται...
συνεχίζεται...
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-https://botanologia.gr/votana-poy-proagoyn-tin-ygeia-mesa-apo-tin-kathimerini-mas-diatrofi-4/