Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

Βιταμίνη D – Ας γνωρίσουμε τέσσερις πηγές της εκτός από τον ήλιο

Βιταμίνη D-
Η βιταμίνη του ήλιου
Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία συνθέτεται στον οργανισμό μας κυρίως όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας αλλά προσλαμβάνεται και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών.
Η βιταμίνη D συμπεριφέρεται πιο πολύ σαν ορμόνη παρά σαν βιταμίνη και έχει άμεση δράση στα γονίδια μας και σύμφωνα με πάρα πολλούς ερευνητές η σημαντικότερη αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας είναι να εκθέτουμε όλο μας το σώμα δέκα με δεκαπέντε λεπτά την ημέρα στο φως του ήλιου....
Επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων μας, είναι από τους πολυτιμότερους συμμάχους της  υγείας μας,συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των οστών μας,στην προαγωγή της υγείας του σκελετού μας,είναι ο κύριος ρυθμιστής της απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου και διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος....read more:https://botanologia.gr/vitamini-d-as-gnorisoyme-tesseris-piges-tis-ektos-apo-ton-ilio/

Ένα θρεπτικότατο γλυκάκι για όταν ο οργανισμός μας ζητάει κάτι γλυκό

Ένα γλυκάκι, από τις συνταγές μου, πεντανόστιμο με υψηλή διατροφική αξία, την οποία του χαρίζουν οι βιταμίνες του όπως:
– η βιταμίνη Α,
– η βιταμίνη Ε,
– η βιταμίνη C,
τα μεταλλικά του στοιχεία όπως:
– το μαγνήσιο,
-το κάλιο,
– ο ψευδάργυρος,
τα καροτενοειδή του,
οι πρωτεΐνες του και οι φυτοστερόλες του.
Και είναι η κολοκύθα.
Και πως μπορούμε να κάνουμε το γλυκάκι μας;...

τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ας τα υποδεχτούμε με παραδοσιακό χριστόψωμο!!!

τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ας τα υποδεχτούμε με παραδοσιακό χριστόψωμο!!!

τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ας αρχίσουμε σιγά-σιγά με όση καλή διάθεση διαθέτουμε να τα υποδεχτούμε για χάρη της ηρεμίας μας και της γαλήνης μας που τόσο τις έχουμε ανάγκη!!!
ναι
πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και φέτος,
και
η παράδοση θεωρεί ότι η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 μ.Χ.
άλλες Ιστορικές πηγές επισημαίνουν πως ο εορτασμός των Χριστουγέννων άρχισε να τηρείται στη Ρώμη γύρω στο 335,
αν και κάποιοι ερευνητές βασιζόμενοι σε αρχαίους ύμνους με χριστουγεννιάτικη θεματολογία θεωρούν ότι τα πρώτα βήματα που οδήγησαν στον εορτασμό αυτό έγιναν μέσα στον 3ο αιώνα!!!
λέγεται πως στον καθορισμό της 25ης Δεκεμβρίου ως ημερομηνίας εορτασμού συντέλεσαν προφανώς η μεγάλη εθνική εορτή του "ακατανίκητου" θεού Ήλιου και
ο εορτασμός των γενεθλίων του Μίθρα που ήταν διαδεδομένα σε όλη την επικράτεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με την έννοια ότι η επιλογή αυτής της ημέρας ως ημέρας γέννησης του Χριστού είχε να κάνει με την προσπάθεια αντικατάστασης των παγανιστικών (μη χριστιανικών) γιορτών που τηρούνταν εκείνον τον καιρό, όπως τα Σατουρνάλια και τα Μπρουμάλια...
το δε χρονικό διάστημα που περικλείει τις γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων, ονομάζεται στη λαογραφία και Δωδεκαήμερο!!!
όπως κάθε γιορτή έτσι και τα Χριστούγεννα στη χώρα μας προετοιμάζονται και καταναλώνονται ιδιαίτερα φαγητά και
γλυκά,
όπως
η γαλοπούλα,
το χριστόψωμο,
η βασιλόπιτα,
τα μελομακάρονα,
οι κουραμπιέδες
οι δίπλες και
πολλά άλλα που συμπληρώνουν το πατροπαράδοτο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι...
στο διήγημα του "τα χριστουγεννιάτικα τσαρούχια" ο Γ. Αθάνας έχει δώσει παραστατικά τη χρησιμότητα του εθίμου του σφαξίματος του χοίρου στην οικιακή οικονομία της Ρούμελης όπου χαρακτηριστικά αναφέρει:
"μ΄ένα καλό γουρούνι περνάει τον υπόλοιπο χειμώνα η φτωχοφαμελιά"
στη Θεσσαλία, στη Ρούμελη, στο Μωριά αλλά και στη Νησιωτική Ελλάδα, κυρίως του Αιγαίου, χαρακτηριστικά της γιορτής των Χριστουγέννων ήταν το διαρκές άναμμα της φωτιάς (κρατάει όλο το Δωδεκαήμερο) που έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα κατά των καλικάντζαρων και των κακών πνευμάτων και το σφάξιμο και μαγείρεμα του γουρουνιού!!!
όσοι δεν είχαν γουρούνι σφάζανε γίδα ή πρόβατο και αν δεν είχαν ούτε από αυτά σίγουρα είχαν κάποια κότα!!!
~~~~~~~~~~~~
και τώρα ας θυμηθούμε κάποιες παραδοσιακές συνταγές των πιο γνωστών χριστουγεννιάτικων φαγητών και γλυκών αρχής γενομένης με το χριστόψωμο
και 
θα χρειαστούμε:
440 gr. αλεύρι
8 gr. μαγιά στιγμής ή 15 gr. νωπή
60 ml. πετιμέζι
350 ml. χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
σουσάμι
αμύγδαλα
εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα
σε ένα λεκανάκι κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα προσθέτουμε την μαγιά, την ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό, περίπου μισό φλυτζάνι, το νερό, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού...
αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, κατόπιν προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια...
πλάθουμε ένα καρβελάκι αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι...
αφήνουμε το καρβελάκι να φουσκώσει για 30 λεπτά σε ζεστό σημείο.
βυθίζουμε τα αμύγδαλα στην ζύμη σε όλη την επιφάνεια...
ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 175°C Κελσίου μέχρι να ροδίσει, περίπου 45 λεπτά...
αν θέλουμε μόλις βγεί από τον φούρνο ζεστό αλείφουμε με μέλι.
κόβουμε το Χριστόψωμο με το χέρι στο χριστουγεννιάτικο μεσημεριανό γεύμα με γέλια, χαρά και ευχές...

σημειώσεις για την συνταγή:
~ Αν δεν έχετε πετιμέζι χρησιμοποιήστε μέλι.
~ Αν θέλετε μπορείτε να κρατήσετε λίγη ζυμη και να στολίσετε το Χριστόψωμο με πλουμίδια!
η συνταγή από το funkycook.gr
~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr
photo:google.gr