Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Απόπτωση, ένα φιλί προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου, που το δίνει το μιτοχόνδριο.

από Antonis Karagiorgas 
Απόπτωση, ένα φιλί προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου, που το δίνει το μιτοχόνδριο.
Αν και ένας κυτταρικός θάνατος μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα ποικίλων αιτιών, συμπεριλαμβανομένης της τυχαίας αστοχίας μιας θερμοκοιτίδας, αυτός που  έχει προσελκύσει τεράστια προσοχή τα τελευταία χρόνια είναι ο "προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος"
Όταν τα κύτταρα στο σώμα γίνονται φθαρμένα ή κατεστραμμένα, πεθαίνουν από αναγκαστική αυτοκτονία ή απόπτωση. 
Διαπράττοντας αυτοκτονία, ένα κύτταρο μπορεί να εξαλειφθεί ως ξενιστής για έναν παρασιτικό εισβολέα και ως εκ τούτου να προστατεύσει τα σχετικά, γειτονικά κύτταρα από την εξάπλωση του παθογόνου. 
Σε ανώτερους οργανισμούς, προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος ή απόπτωση αναγνωρίζεται πλέον ως ουσιαστική πτυχή της ανάπτυξης, και πολλά παραδείγματα θα μπορούσαν να αναφερθούν.
Στην απόπτωση το κύτταρο φουσκώνει, συσκευάζεται και επαναρροφιέται. 
Αν οι μηχανισμοί που ελέγχουν την απόπτωση αποτύχουν, το αποτέλεσμα είναι ο καρκίνος, μια σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των κυττάρων και του σώματος ως σύνολο!
Η απόπτωση φαίνεται να είναι απαραίτητη για την ακεραιότητα και συνοχή των πολυκύτταρων ατόμων, αλλά πώς γίνεται και κύτταρα αποδέχονται τον θάνατο ως το μεγαλύτερο καλό;  Σήμερα η απόπτωση αστυνομεύεται από τα  μιτοχόνδρια, και ο μηχανισμός του θανάτου κληρονομήθηκε από τους βακτηριακούς προγόνους τους, υποδηλώνοντας ιστορικό φόνου.
Τελευταία, η πρόκληση  απόπτωσης ειδικά στα καρκινικά κύτταρα έχει γίνει μια σημαντική νέα στρατηγική για την καταπολέμηση του καρκίνου, σε αντίθεση με την αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.
Τα τελευταία χρόνια έχει μελετηθεί ο μοριακός μηχανισμός της απόπτωσης. 
Π.χ. εάν δεχθούμε UV ακτινοβολία, η εάν στρεσαριστούμε πολύ, ή αν πάρουμε χημειοθεραπεία το  DNA τα παίρνει στο κεφάλι και δίνει σήμα να χαλαρώσει η εξωτερική μεμβράνη του μιτοχονδρίου. 
Μόλις συμβεί αυτό, δραπετεύει στο κυτταρόπλασμα το κυτόχρωμα C ( που βρίσκονταν πάνω στην εσωτερική μεβράνη του μιτοχονδρίου) το οποίο με την σειρά του πλησιάζει στο αυτί ενός παμφάγου ενζύμου (κασπάση)  και του λέει “ Διαλύστε τα όλα”. 
Άντε και εις άλλα με υγεία. 
Το ίδιο πράγμα μπορεί να προκληθεί και με ένα εξωτερικό ερέθισμα όπως π.χ.  μια κυτταροτοξίνη ενός βακτηριδίου, που κι αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει τα ένζυμα κασπάσες.
Σήμερα, αγαπητά μου παιδιά το μάθημα αφορά την αυτογνωσία, το γνώθι σαυτόν. Θα μιλήσουμε για μια διεργασία που συμβαίνει μέσα μας, όλη την ώρα, ενώ εμείς αρμενίζουμε αλλού γιαλού, και λέγεται μιτοφαγία. 
Δηλαδή το φάγωμα των μιτοχονδρίων μας. 
Τι είναι το μιτοχόνδριο; 
Είναι ο μικρούλης σταθμός της ΔΕΗ που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο μας, και ο οποίος μετατρέπει τα ντολμαδάκια γιαλατζί, τα τηγανητά μπαρμπούνια  και τα γεμιστά σε ενεργειακό νόμισμα για το κορμάκι μας.
Μερικά κύτταρά μας έχουν, μέσα τους το καθένα, εκατοντάδες έως και χιλιάδες τέτοιους σταθμούς.
Κάποιες φορές, ιδίως στα πουρά σαν και μένα, οι σταθμοί της ΔΕΗ χαλάνε. 
Στην αρχή το κύτταρο προσπαθεί να  τους σώσει. 
Όταν όμως καταλάβει ότι μάταια προσπαθεί, βάζει μπροστά ένα μηχανισμό ανακύκλωσης, που λέγεται μιτοφαγία, κόρη της αυτοφαγίας, και άντε γειά.
Στην διαφάνεια βλέπετε τον μοριακό μηχανισμό της μιτοφαγίας.

Φροντίζουμε το σώμα μας – έχουμε ΜΟΝΟ ΕΝΑ!

-. να είμαστε σοφοί φίλοι μου! 
-. φροντίζουμε το σώμα μας – έχουμε ΜΟΝΟ ΕΝΑ!
-. εξετάζουμε πάντα τις φυσικές, διατροφικές επιλογές και τον τρόπο ζωής πριν από οποιαδήποτε άλλο!
-. η φύση είναι ειλικρινής και θα μας δώσει αυτό που μας αξίζει!
     Πως μπορούμε να ετοιμάσουμε μια απλή συνταγή με σκόρδο για να μην αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τον πολύτιμο βολβό;
Ας δούμε: Σκόρδο, ένας από τους πολλούς τρόπους ένταξής του στη διατροφή μας
Υγιεινή διατροφή και θρέψη
– Τα περισσότερα προβλήματα που οφείλονται σε ασθένειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν γνωρίζαμε τα βασικά στοιχεία της διατροφής και της θρέψης*.
Ας δούμε: Διατροφική ποικιλομορφία για μακροζωία και ευζωία
και μια αγαπημένη μου συνταγή: Τα δικά μου γεμιστά – το αγαπημένο πιάτο του καλοκαιριού μας!