Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.
Είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Mεξικού,
του Περού,
της Xιλής και της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Αζτέκοι.
Μεταφέρθηκε από τη Νότιο Αμερική στην Ισπανία από Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα και αποτελεί τμήμα της βασικής διατροφής του πληθυσμού.
Στην Ελλάδα την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Ο Καποδίστριας που είχε δοκιμάσει την πατάτα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη έκρινε ότι θα ήταν μία βασική και θρεπτική τροφή για το δοκιμαζόμενο και πεινασμένο ελληνικό λαό των δύσκολων εκείνων χρόνων.
Όταν ήρθε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να πείσει τον κόσμο να...