Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα περιέχει χιλιάδες συνταγές που κάποιες από αυτές τείνουν σιγά-σιγά να εκλείψουν ή έχουν τροποποιηθεί ώστε να προσαρμοστούν στους καινούργιους γευστικούς,μορφωτικούς και πολιτισμικούς κανόνες ,εμείς ας θυμηθούμε την κεφαλλονίτικη αλιάδα ή αλλιώς Κεφαλλονίτικη σκορδαλιά.
Η διαφορά της κεφαλλονίτικης αλιάδας από τη σκορδαλιά που συναντάμε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι ότι γίνετε αποκλειστικά με σκόρδα και πατάτες, χωρίς ψωμί και χωρίς καρύδια.
Μάλιστα η παραδοσιακή αλιάδα θέλει πολλά σκόρδα αλλά και πολύ λαδάκι για να γλυκάνει από την πολύ αψάδα.
Εξάλλου το λαδάκι το έχουν δίπλα τους οι συνδαιτυμόνες για να το προσθέτουν στο πιάτο τους.
Η παραδοσιακή αλιάδα θέλει γουδοχέρι και γερά μπράτσα για να γίνει το μείγμα αλοιφή ενώ απαραίτητο είναι και το ζουμί από βρασμένο μπακαλιάρο.
Μάλιστα οι σιόρες της Κεφαλλονιάς αφού ξαλμυρίσουν τον μπακαλιάρο, τα μισά κομμάτια τα βράζουν και τα άλλα μισά τα τηγανίζουν....
Μάλιστα η παραδοσιακή αλιάδα θέλει πολλά σκόρδα αλλά και πολύ λαδάκι για να γλυκάνει από την πολύ αψάδα.
Εξάλλου το λαδάκι το έχουν δίπλα τους οι συνδαιτυμόνες για να το προσθέτουν στο πιάτο τους.
Η παραδοσιακή αλιάδα θέλει γουδοχέρι και γερά μπράτσα για να γίνει το μείγμα αλοιφή ενώ απαραίτητο είναι και το ζουμί από βρασμένο μπακαλιάρο.
Μάλιστα οι σιόρες της Κεφαλλονιάς αφού ξαλμυρίσουν τον μπακαλιάρο, τα μισά κομμάτια τα βράζουν και τα άλλα μισά τα τηγανίζουν....
Σημειώσεις:
Και ίσως αναρωτηθείτε γιατί αλιάδα και όχι σκορδαλιά;
Λοιπόν…
Άλλιουμ – allium – είναι η λατινική ονομασία για το σκόρδο, και συναντάμε την υστερολατινική λέξη aliatum,βενετικά agiada η οποία περνάει στην μεσαιωνική Ελλάδα ως αλιάδα και είναι μιά παραλλαγή της σκορδαλιάς.
Τη σκορδαλιά τη συναντάμε σε πολλούς αρχαίους λαούς όπως στους Αρχαίους Έλληνες οι οποίοι την έφτιαχναν με
σκόρδα
μαύρες ελιές
τυρί τριμμένο και μπόλικο
λάδι
ή στους Βενετούς οι οποίοι την έφτιαχναν με
κοπανισμένο σκόρδο
λάδι και
ξύδι!
Η σκορδαλιά λοιπόν παραδοσιακά γίνεται με
μπαγιάτικο στάρινο ψωμί
κοπανισμένο σκόρδο
μπόλικο-μπόλικο λάδι
χυμό λεμονιού,αλάτι και πιπέρι,
ενώ
η αλιάδα με περσινές πατάτες δηλαδή πατάτες της προηγούμενης σοδειάς για να μπορούν να απορροφήσουν καλύτερα το ζωμό του βρασμένου μπακαλιάρου....