έχει ιδιότητες μαλακτικές...............
το εκ της τήλεως άλευρον δύναμιν έχει μαλακτικήν
~~~~~~~~~~~~~~
τήλις
~~~~~~~~~~~~~~
~. το αλεύρι από μοσχοσίταρο- συνεχίζει ο αρχαίος σοφός-όταν γίνεται κατάπλασμα βρασμένο και λιωμένο με μελόνερο,κάνει καλό στις φλεγμονές τις εσωτερικές και εξωτερικές,ενώ αν γίνει κατάπλασμα λιωμένο με σόδα και ξύδι,συστέλλει τη σπλήνα
~. το αφέψημά του γίνεται ατμόλουτρο των γυναικολογικών προβλημάτων που οφείλονται σε φλεγμονή ή κλείσιμο (μύσιν-στο πρωτότυπο)
~. το αλεύρι του μοσχοσίταρου αναμεμιγμένο με μέλι και αλεύρι ελληνικού
κουκιού (ο Διοσκουρίδης αναφέρει και το Αιγυπτιακό ή Ποντιακό κουκί)
διαλύει
τους δοθιήνες
τις παρωτίτιδες και
τους μώλωπες του ματιού
~. το αλεύρι του μοσχοσίταρου αναμεμιγμένο με χυμό ωμού λάχανου ( κράμβη ήμερος ) και ξύδι ως κατάπλασμα βοηθά όσους έχουν αρθρίτιδα και ποδάγρα ενδείκνυται δε και για ακάθαρτα και χρόνια έλκη.....................................
........................................................
αυτά μεταξύ άλλων διαβάζουμε στο Β΄ βιβλίο του "Περί ύλης ιατρικής"του του Μεγάλου φαρμακολόγου και βοτανολόγου Διοσκουρίδη
thalia