Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018

μουστάρδα Dijon-ένα αγαπημένο καρύκευμα και πως να το ετοιμάσουμε

μια ενδιαφέρουσα πρόταση από το "togalatsi" για να ετοιμάσουμε τη δική μας μουστάρδα Dijon

Μουστάρδα, λοιπόν,ένα από τα πιο αγαπημένα καρυκεύματα σε όλο τον κόσμο.

Η μουστάρδα εκτός από το κρέας και τα λουκάνικα συνοδεύει άψογα και πολλά λαχανικά βραστά,
πολλές σαλάτες ακόμα-ακόμα και φρούτα όταν πρώτη ύλη είναι γλυκείς σπόροι σιναπιού!!!
Η μουστάρδα παράγεται από τους σπόρους του άγριου σιναπιού, αλλά και από τους σπόρους του λευκού και του μαύρου σιναπιού,οι οποίοι μετατρέπονται σε μιά ιδιαίτερα αρωματική σκόνη.
Τα κυριότερα είδη είναι:
Το λευκό σινάπι,γνωστό και ως σινάπι ή βρούβα ή λάψανο με κίτρινους σπόρους,
η κράμβη η βουρλοειδής με σκουρόχρωμους σπόρους και
η μαύρη κράμβη επίσης σκουρόχρωμους σπόρους
Η πρώτη συνταγή της μουστάρδας λένε πως δημιουργήθηκε τον 6ο αιώνα στην περιοχή της Βουργουνδίας,
αλλά  η χρήση της μουστάρδας ως μπαχαρικού,σε μορφή σκόνης, αναφέρεται σε ινδικά και σουμεριακά κείμενα ήδη από το 3.000 π.Χ.
Από κει και μετά έχουμε συχνότερες αναφορές σε ελληνικά και ρωμαϊκά κείμενα και στη Βίβλο.
Στην Καινή Διαθήκη οι σπόροι της μουστάρδας -"κόκκος σινάπεως" αναδεικνύεται ως σύμβολο πίστης.
Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τους σπόρους της ως φάρμακο ενώ έμπλαστρα μουστάρδας εθεωρούντο από την παλαιότερη ιατρική, χρήσιμα τη θεραπεία του κρυολογήματος.
Σήμερα η μουστάρδα είναι από τα πλέον εμπορεύσιμα καρυκεύματα στον δυτικό κόσμο,με δικό της Εθνικό Μουσείο Μουστάρδας στην καρδιά του Middleton, στο Wisconsin των ΗΠΑ.*
Τα αρχικά δεκάδες βάζα του μουσείου έχουν φτάσει σε μια συλλογή με πάνω από 5.624 μουστάρδες από τις 50 πολιτείες και πάνω από 70 χώρες, μαζί με εκατοντάδες αντικείμενα μουστάρδας και εκθέματα που απεικονίζουν τη χρήση μουστάρδας στο διάβα των χρόνων!
Η σκόνη λοιπόν από τους σπόρους της μουστάρδας συνδυάζονται με νερό
και διάφορα άλλα συστατικά, ανάλογα με το είδος της, για να μας δώσουν τη γνωστή μας μουστάρδα.
Η γεύση της Μουστάρδας κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο των σπόρων από γλυκιά μέχρι καυτερή
Η διατροφική της αξία:ως καρύκευμα, η μουστάρδα έχει κατά μέσο όρο περίπου 5 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού.
Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι βιταμίνες, σελήνιο,ωμέγα-3 λιπαρά,
μαγνήσιο,
κάλιο,
νάτριο και φυτικές ίνες!
Μπορούμε άνετα να παρασκευάσουμε τη δική μας μουστάρδα αναμιγνύοντας σκόνη μουστάρδας,κουρκούμι και αλεύρι.
Την επιθυμητή πυκνότητα την δίνουμε ανακατεύοντας τα παραπάνω υλικά ή
με νερό,ή
με κρασί,ή
με ξύδι,ή
με μπύρα και αφήνοντάς τη για λίγη ώρα να ομογενοποιηθούν τα συστατικά της.
Ας δούμε τώρα πως μπορούμε να κάνουμε μιά από τις πιό γνωστές μουστάρδες τη μουστάρδα Dijon
Και θα χρειαστούμε:
Λευκό κρασί:δύο φλιτζάνια
Μέλι:τρεις κουταλιές της σούπας
Ξηρή σκόνη μουστάρδας:ένα φλιτζάνι
Λάδι:μία κουταλιά της σούπας
Αλάτι:ένα κουταλάκι του γλυκού
Κουρκούμι:μισό κουταλάκι του γλυκού
Kαι
σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί και το ζεσταίνουμε.
Μόλις το κρασί μας ζεσταθεί ρίχνουμε τη μουστάρδα,μικρή ποσότητα σκόνης κάθε φορά,ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε το μέλι,
το λάδι,
το κουρκούμι και
το αλάτι.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε,όσο το μείγμα μας ζεσταίνετε σε πολύ σιγανή φωτιά,μέχρι να πυκνώσει -εδώ θέλει προσοχή ,κρατάμε μακριά το πρόσωπό μας γιατί οι αναθυμιάσεις είναι πολύ ισχυρές-ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις έχουμε την επιθυμητή πυκνότητα ρίχνουμε τη μουστάρδα μας σε ένα γυάλινο βάζο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου όλη τη νύχτα.
Αποθηκεύουμε στο ψυγείο και την χρησιμοποιούμε μετά από μία εβδομάδα που θα έχει ωριμάσει!
Σημείωση:
1.Μόλις αρχίσουμε  να προσθέτουμε τη σκόνη μουστάρδας, παράγονται ισχυρές αναθυμιάσεις,για αυτό κρατάμε το κεφάλι μας σε ασφαλή απόσταση από την κατσαρόλα!
2.Δεν βράζουμε την πάστα της μουστάρδας,απλά ζεσταίνουμε,γιατί θα μας χαλάσει!
~~~~~~~~~~~
πηγές πληροφόρησης και:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mustard_(condiment)
https://en.wikipedia.org/wiki/Dijon_mustard
*mustardmuseum.com
πηγή πληροφόρησης:
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr