Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Εγκέφαλος -Ισχυρά βότανα και μπαχαρικά για την υγεία του εγκεφάλου μας

Εγκέφαλος και βότανα
Ο εγκέφαλός μας αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού μας συστήματος.
Αποτελείται από εκατομμύρια νευρώνες που συνδέονται με άξονες και δενδρίτες, οι οποίοι μπορούν να ρυθμίσουν όλες τις λειτουργίες του σώματος και του μυαλού μας.
Τα πάντα περνάνε από τον έλεγχο του εγκεφάλου μας και αν αυτός αρχίζει να έχει προβλήματα τα πάντα στη ζωή μας ανατρέπονται.
Ο Ιπποκράτης έλεγε  πως όλοι πρέπει να γνωρίζουμε  ότι ο εγκέφαλός μας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τα πάντα στη ζωή μας,για τις απολαύσεις μας,για τις χαρές μας, για το γέλιο μας,για το κλάμα μας,για τη θλίψη μας,για την απόγνωσή μας,για το θρήνο μας,αλλά και για τη σοφία μας και για τη γνώση μας.
Και καθώς τα χρόνια περνούν ο εγκέφαλός μας χρειάζεται προπόνηση και ενίσχυση ειδικά των νευρωνικών συνδέσεών του.
Η πλαστικότητα και η ικανότητα του εγκεφάλου μας να δημιουργεί νέες συνδέσεις και να ενισχύει τις παλαιές, βελτιώνει τη νοητική μας ικανότητα.
Βέβαια για όλα αυτά ο εγκέφαλός μας χρειάζεται βοήθεια και ο ρόλος της διατροφής και εδώ είναι πολύτιμος.
Πολλές έρευνες και μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι ορισμένα βότανα και...
read more:https://botanologia.gr/egkefalos-ischyra-votana-kai-mpacharika-gia-tin-ygeia-toy-egkefaloy-mas/

Η κατάθλιψη επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Η κατάθλιψη επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου επισημαίνουν οι ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Sussex καθώς έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της επιτάχυνσης του ρυθμού γήρανσης  του εγκεφάλου.
Οι ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Sussex έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της επιτάχυνσης του ρυθμού με τον οποίο γηράσκει ο εγκέφαλος.
Αν και οι επιστήμονες πολλές φορές στο παρελθόν έχουν αναφέρει ότι τα άτομα με κατάθλιψη ή άγχος έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρέχει ολοκληρωμένες αποδείξεις για την επίδραση της κατάθλιψης στη μείωση της συνολικής γνωστικής λειτουργίας -γνωστής και ως νοητικής κατάστασης- στο γενικό πληθυσμό.
Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Medicine,
οι ερευνητές μέσα από μια συστηματική ανασκόπηση 34 διαχρονικών μελετών,
εστιάστηκαν στη σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη ή το άγχος και τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου.
Συνδυάστηκαν και εξετάστηκαν στοιχεία από 71.000 και πλέον συμμετέχοντες.
Στους συμμετέχοντες ήταν άτομα που παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης καθώς και άτομα που είχαν διαγνωσθεί ως κλινικά καταθλιπτικά...