Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

φτιάχνω σπιτική κέτσαπ-how to make Homemade Ketchup

Ketchup - κέτσαπ
όλοι μας γνωρίζουμε την πικάντικη αυτή σάλτσα η οποία
είναι ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά καρυκεύματα στον κόσμο
το κέτσαπ ή η κέτσαπ εφευρέθηκε στην Κίνα στα τέλη του δέκατου έκτου αιώνα και
από τότε έχει κατακλύσει σχεδόν τις περισσότερες αγορές
μόνο στην Αμερική η βιομηχανία κέτσαπ -λένε- αξίζει μισό δισεκατομμύριο δολάρια
η  προέλευση αυτής της γλυκύτατης και πικάντικης σάλτσας χρονολογείται από τον 16ο αιώνα όταν
οι Κινέζοι ανακάτεψαν  μαριναρισμένα ψάρια με διάφορα μπαχαρικά και το ονόμασαν “kôe-chiap” που σημαίνει μαριναρισμένα ψάρια στην άλμη 
στις αρχές του 17ου αιώνα η  κέτσαπ κάνει την εμφάνισή του στη Σιγκαπούρη και στη Μαλαισία
όπου ανακαλύφθηκε από βρετανικούς εξερευνητές οι οποίοι και
την εισάγουν στην πατρίδα τους
και έτσι
γίνεται η κέτσαπ γνωστή και στην Ευρώπη
εμείς ας δούμε  
πώς να φτιάξουμε μιά νοστιμότατη σπιτική κέτσαπ που ανακάλυψα στο:
πάμε με την πρώτη πρόταση:
Υλικά:
Πάρε 24 κιλά ντομάτες και βράστες μέχρι να γίνουν μαλακές.
Στύψε τες μέσα από ένα καλό συρμάτινο κόσκινο και πρόσθεσε:
2 κιλά ξύδι
850 γραμμάρια αλάτι  
57 γραμμάρια γαρύφαλλο  
110 γραμμάρια μείγμα μπαχαρικών-αλατοπίπερο
85 γραμμάρια καυτερή πιπεριά καγιέν (αν θέλουμε να καίει)
3 κουτάλια σούπας γεμάτα μαύρο πιπέρι και
5 κεφάλια σκόρδο ξεχωρισμένα και ξεφλουδισμένα.
Παρασκευή:
Ανάμιξέ τα μαζί και βράσε τα περίπου 3 ώρες, ή μέχρι να μειωθεί στο ήμισυ.
Μετά αποθήκευσέ τη χωρίς στράγγισμα, και εμφιαλώστε τη σε μπουκάλια - αποστειρωμένα φυσικά
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
και
η δεύτερη πρόταση:
Υλικά:
Σε 12 κιλά ξεφλουδισμένες ντομάτες πρόσθεσε:
1 λίτρο καλό ξύδι
450 γραμμάρια αλάτι
110 γραμμάρια μαύρο πιπέρι
57 γραμμάρια καυτερή πιπεριά καγιέν - αν θέλουμε να καίει
110 γραμμάρια μείγμα αλατοπίπερο
6 κρεμμύδια
28 γραμμάρια γαρύφαλλο
900 γραμμάρια ζάχαρη
Παρασκευή:
Ανάμιξέ τα μαζί και βράσε τη μάζα για 3 ώρες ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σας καεί στο πάτο.
Όταν κρυώσει περάστε το από μία καλή κρησάρα ή ένα χοντρόκοκκο ύφασμα και διατηρήστε τη εμφιαλώνοντας τη σε μπουκάλια- αποστειρωμένα φυσικά
Πολλοί παραλείπουν το ξύδι σε αυτή τη συνταγή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
εγώ ήδη έχω ξεκινήσει να κάνω την πρώτη πρόταση με έξι όμως κιλά ντομάτες και την ανάλογη ποσότητα των άλλων υλικών
ενώ θα προσθέσω επιπλέον
μέλι
ρίγανη
βασιλικό
θυμάρι και
κανέλα
καλή μου επιτυχία και σε όσους αποφασίσουν να την κάνουν
οι ντομάτες στις λαϊκές αγορές είναι ήδη πολύ φτηνές
~~~~~~~~~~~~~~~~
aς θυμηθούμε και τις σπουδαίες ιδιότητες της ντομάτας και της σάλτσας της: