Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018

Ζάχαρη και άγχος,ποια η σχέση τους

Οι βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει για τη σωματική υγεία σας έχουν μελετηθεί καλά, για αυτό μιλάμε τόσο πολύ για τη μείωση της ζάχαρης ώστε να χάσετε βάρος και να μειώσετε τον κίνδυνο ασθενειών.
Ενώ η διακοπή των γλυκών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο υγιή οργανισμό, είναι και η επίδραση της ζάχαρης στην ψυχική μας υγεία που αξίζει να εξετάσουμε.
Η ζάχαρη σε «ανεβοκατεβάζει»
Εάν η ιδέα σας να αντιμετωπίσετε το άγχος περιλαμβάνει ένα τσιζκέικ και ένα μπράουνι, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να γνωρίζετε ακριβώς τι είναι η έξαψη από ζάχαρη.
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να νιώσουν έξαρση και μετά κουρασμένοι με ελάχιστη δυσφορία, υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που πληρώνουν ένα μεγάλο τίμημα για να τρώνε πάρα πολλή ζάχαρη.
Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας επεξεργασμένης ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ανησυχίας, ευερεθιστότητας και θλίψης - κάτι που μπορεί να αποβεί πολύ βλαβερό σε άτομα με κατάθλιψη ή άγχος.
Αλλά γιατί η ζάχαρη προκαλεί τέτοιο πρόβλημα;
Όταν τρώτε πολλή ζάχαρη, το σώμα σας απελευθερώνει ινσουλίνη για να βοηθήσει στην απορρόφηση της περίσσειας γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι καλό, έτσι; Οχι απαραίτητα.
Γιατί: Η υπερκατανάλωση ζάχαρης κάνει το σώμα σας να εργάζεται σκληρά για να επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα.
Αυτά τα σκαμπανεβάσματα μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε νευρικός και ευερέθιστος.
Αν έχετε άγχος ή κατάθλιψη, αυτά τα συμπτώματα είναι πιθανώς αυτά που αντιμετωπίζετε ήδη σε καθημερινή βάση. Η ζάχαρη απλώς θα τα επιδεινώνει.
Αν δεν προκαλεί άγχος, σίγουρα το κάνει χειρότερο
Εάν έχετε θέμα με το άγχος, τότε ξέρετε πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η ζάχαρη.
Τα σκαμπανεβάσματα που προαναφέρθηκαν μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε ευερέθιστοι, ασταθείς και με ένταση – δηλαδή όλες αυτές πο παρενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν το άγχος σας.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η ζάχαρη μπορεί επίσης να αποδυναμώσει την ικανότητα του σώματός σας να ανταποκρίνεται στο στρες, με αποτέλεσμα να νιώσετε άγχος και τελικά να μην καταφέρετε να αντιμετωπίσετε την αιτία του στρες.
Έχουν υπάρξει μερικές μελέτες που έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ ζάχαρης και άγχους, αλλά και οι δύο έγιναν σε αρουραίους. Ενώ τα ευρήματα έδειξαν μια σαφή σχέση μεταξύ της πρόσληψης ζάχαρης και του άγχους, οι ερευνητές θα ήθελαν να δουν περισσότερες μελέτες που γίνονται στον άνθρωπο.
Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης
Είναι δύσκολο να αποφύγεις να φας ένα γλυκό, ειδικά μετά από μια δύσκολη μέρα.
Και όταν ασχολείσαι με την κατάθλιψη, μερικές φορές τα τρόφιμα μπορούν να χρησιμεύσουν ως μια μορφή θεραπείας.
Αλλά αυτός ο φαύλος κύκλος της κατανάλωσης ζάχαρης για να μετριάσει τα συναισθήματά σας θα κάνει τα συμπτώματά σας της θλίψης, της κόπωσης και της απελπισίας χειρότερα.
Η υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλεί ανισορροπίες σε ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου.
Αυτές οι ανισορροπίες μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και μπορεί ακόμη και να αυξήσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής ψυχικής υγείας σε μερικούς ανθρώπους.
Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης (67 γραμμάρια ή περισσότερο) κάθε μέρα ήταν 23% πιθανότερο να λάβουν μια διάγνωση κλινικής κατάθλιψης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Παρόλο που η μελέτη αφορούσε μόνο τους άνδρες, η σχέση μεταξύ ζάχαρης και κατάθλιψης είναι επίσης εμφανής στις γυναίκες.
Η διακοπή των γλυκών μοιάζει με κρίση πανικού
Όταν πρόκειται να σταματήσετε την επεξεργασμένη ζάχαρη, πολλοί άνθρωποι προτείνουν να την κόψετε μαχαίρι. Αλλά εάν έχετε ιστορικό κρίσεων πανικού, ίσως δεν είναι καλή ιδέα.
Η διακοπή της ζάχαρης δεν είναι ευχάριστη.
Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως άγχος, ευερεθιστότητα, σύγχυση και κόπωση. Αυτό οδήγησε τους ειδικούς να εξετάσουν αν τα συμπτώματα διακοπής από τη ζάχαρη μπορούν να μιμηθούν αυτά ορισμένων φαρμάκων.
"Τα αποδεικτικά στοιχεία στη βιβλιογραφία δείχνουν ουσιαστικές παραλληλίες και επικαλύψεις μεταξύ των ουσιών και της ζάχαρης", εξηγεί ο Uma Naidoo, MD, που θεωρείται ειδικός τροφίμων στη Harvard Medical School.
Όταν κάποιος καταναλώνει σε μεγάλη ποσότητα ένα φάρμακο η ναρκωτικό, όπως η κοκαΐνη, εισέρχεται σε μία κατάσταση στερητικού συνδρόμου όταν σταματά να το παίρνει.
Ο Naidoo λέει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης στη διατροφή τους μπορούν επίσης να βιώσουν στερητικά διακοπής εάν σταματήσουν ξαφνικά να καταναλώνουν ζάχαρη.
Αυτός είναι ο λόγος που αν κόψει μαχαίρι κάποιος που πάσχει από άγχος τη ζάχαρη μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση.
Η ζάχαρη μπορεί να έχεις αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλό σας
Οι ερευνητές του UCLA διαπίστωσαν ότι μια διατροφή σταθερά υψηλή σε φρουκτόζη από ζαχαρούχα στοιχεία όπως η σόδα επιβραδύνει τον εγκέφαλό σας, γεγονός που μπορεί να παρεμποδίσει τη μνήμη και τη μάθηση.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα γονίδια στον εγκέφαλο θα μπορούσαν να καταστραφούν από τη φρουκτόζη.
Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και τη μάθηση και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε νόσο του Alzheimer, διαβήτη και καρδιακή νόσο.
Ωστόσο η μελέτη αυτή έγινε σε αρουραίος, αλλά αξίζει να μειώσετε γενικότερα την λήψη φρουκτόζης ή ζάχαρης.
πηγή:iatronet.gr

Πορτοκάλια - και ένα μυρωδάτο κέικ καλυμμένο με κρέμα πορτοκαλιού

Μυρωδάτο κέικ πορτοκαλιού καλυμμένο με κρέμα πορτοκαλιού
Ένα εύκολο, αφράτο και γευστικότατο κέικ πορτοκαλιού καλυμμένο με υπέροχη κρέμα με άρωμα πορτοκαλιού.
Μια εύκολη, για αρχάριους, συνταγή για ένα υπέροχο κέικ που θα απολαύσετε όλες τις ώρες και σε όλες τις περιστάσεις.
Υλικά συνταγής
Για το κέικ:
125 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο καλά, σε θερμοκρασία δωματίου + 2 κ.γ. επιπλέον για το άλλειμα φόρμας
3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
2 αυγά
1/4 φλ. τσαγιού γάλα
1/4 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
Για την επικάλυψη:
1/3 φλ. τσαγιού βούτυρο (75 γρ.) μαλακωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού

Παρασκευή
Για το κέικ:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα μακρόστενο ταψάκι για κέικ διαστάσεων 20×10 εκ,εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στρογγυλό ταψάκι φόρμα, με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 20 εκ.
Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για 1 λ να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Τέλος προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το κέικ και συνεχίζετε το χτύπημα για 2 λ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.
Ρίχνετε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα, ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε το κέικ σας στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του θα βγεί στεγνή.
Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 5 λ μέσα στο ταψί να “σταθεί” και μετά το ξεφορμάρετε σε μικρή μακρόστενη πιατέλα.
Το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Για την επικάλυψη:
Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για την επικάλυψη και τα χτυπάτε πολύ καλά με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και αφρατέψει το μείγμα.
Όταν κρυώσει καλά το κέικ το καλύπτετε με τη κρέμα επικάλυψης και σερβίρετε.
\Προαιρετικά μπορείτε πάνω από τη βουτυρόκρεμα να πασπαλίσετε ξύσμα πορτοκαλιού ή ινδοκάρυδο ή ψιλο-θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς.
botanologia.gr